9.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Šarec piše pisma in skače v prazen bazen

Piše: Vida Kocjan

Predsednik LMŠ Marjan Šarec si je prejšnji teden privoščil novo soloakcijo in v svoji namišljeni visokosti pozval SD, Levico in SAB k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju. Volitve so sicer še daleč, a v KUL so se pred tem dogovorili, da bodo poleti mirovali, sešli naj bi se spet jeseni.

Ker pa ankete Šarcu slabo kažejo, sta se s prevrtljivim Damirjem Črnčecem domislila posebnega pisma. To je sicer napisano na ravni lesarja s sedmimi popravnimi izpiti in temelji predvsem na t. i. antijanša demagogiji. Zelo priročno. A zaradi revne vsebine na to celo ortodoksna levičarka Tanja Fajon ne pristaja več in pravi, da bo to na prihodnjih volitvah premalo.

Kaj predlaga metalec puške v koruzo?
Spomnimo. Šarec je januarja 2020 vrgel puško v koruzo in po vsega 16 mesecih odstopil z mesta predsednika vlade, s tem pa je tudi nekdanje koalicijske partnerje spravil v zagato. Zdaj pa večini teh (SD, Levici in SAB) predlaga naslednje tri točke: “normalizacijo Slovenije”, sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, ter dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. V SD in Levici so Šarčev vnovični skok v bazen brez vode zadržano pozdravili, v SAB pa mu očitajo soliranje. Šarec je dopis, v katerem poziva k sklenitvi dogovora o povolilnem sodelovanju, poslal predsednici SAB Alenki Bratušek, predsednici SD Tanji Fajon in koordinatorju Levice Luki Mescu. V njem predlaga sklenitev dogovora v luči prihajajočih parlamentarnih volitev, pa tudi, da stranke na volitvah nastopijo s svojimi kandidatnimi listami, lastnimi programi, a s skupnimi programskimi izhodišči in ob jasni predpostavki, da bo mandatarja izbrala tista stranka, ki bo na parlamentarnih volitvah prejela največ glasov. Tega, da stranka LMŠ še vedno nima programa, čeprav je bila ustanovljena leta 2018, seveda Šarec ne pojasni.

Šarčeve odločnosti doslej ni bilo
Odziv opozicijskih partneric, zdaj zbranih v KUL, na Šarčev novi skok v prazen bazen, je različen. Predsednica SD Fajonova je odgovorila s pobudo za skupni sestanek in zapisala, da za uspešnost povezovanja ni dovolj le zmaga nad Janšo, ampak večje skupne ambicije za boljše upravljanje države do leta 2030. Šarca je hkrati zbodla, da je predloge za povezovanje voditeljem opozicije predstavila že v svojem pismu 30. junija 2021. Torej ni prvi. V SD pa Šarčev predlog vidijo kot nadgradnjo pobude Fajonove. Podpredsednik stranke Matjaž Nemec je tudi v izjavi medijem ocenil, da doslej, vsaj v javnem izražanju ne, ni bilo mogoče čutiti takšne Šarčeve odločnosti za povezovanje.

Damir Črnčec in Marjan Šarec v času neuspešne vlade 2018-2020.

V Levici so Šarčevo pobudo pozdravili, saj naj bi bila blizu njihovim prepričanjem. Bodo pa dali še svoje predloge. V SAB pa so bili po navedbah generalnega sekretarja Jerneja Pavliča presenečeni nad Šarčevo pobudo, saj so se predstavniki strank opozicije na zadnjem skupnem sestanku pred poletjem dogovorili, da z delom in nadaljnjimi skupnimi aktivnostmi nadaljujejo septembra. “Poteza je torej v nasprotju z dogovorom, zato na tem mestu poudarjamo, da sta za uspešno sodelovanje v prihodnje potrebna zlasti timski duh in spoštovanje danih zavez. Državljanom moramo pokazati, da v Sloveniji resnično obstaja politična alternativa aktualni vladi, česar pa z neusklajenim delovanjem zagotovo ne bomo dosegli,” je opozoril Pavlič.

Šarec razdvaja in škodi
V stranki Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi) so opozorili, da Slovenijo čakajo veliki izzivi: gospodarsko okrevanje po epidemiji, zagotovitev dostopnega javnega zdravstva in digitalizacija. “Politiki smo dolžni iskati točke, ki nas povezujejo, in politične stranke moramo znati presegati razlike v dobro Slovenije. Pismo LMŠ ne pomaga h krepitvi demokratičnega dialoga in vrednot,” so zapisali in dodali: “Če želimo po prihodnjih volitvah oblikovati trdno in razvojno vlado, bo potrebno povezovanje in sodelovanje. NSi je na to pripravljena.” Vodja poslancev SMC Gregor Perič pa je na Twitterju navedel, da je “sedanja opozicija pred dvema letoma zaradi medsebojnega nesodelovanja in rivalstva razrušila lastno vlado”. Po njegovem mnenju je pohvalno, da se te dni vnovič odkriva dobro sodelovanja. “Ko bomo nehali še z izključevanjem, bo Slovenija še bolj razvojno naravnana,” je zapisal.

Črnečev napad na Hana
“Verjetno ni zgolj naključje, da ravno na dan objave pisma, ki ga Marjan Šarec med drugim pošlje predsednici SD Tanji Fajon, na Delu nenadoma izbruhne »napad« na Matjaža Hana, vodjo poslanske skupine SD, ki na daleč diši po že znanih scenarijih Damirja Črnčeca. To je prikritem sesuvanju političnih partnerjev, tokrat v kontekstu spopadov za prestiž med strankami opozicije ter boja za obstanek Šarca in Črnčeca, upoštevajoč tudi nenehni padec LMŠ po vseh anketah javnega mnenja.” Tako je aktualne dogodke na svojem blogu komentiral novinar in urednik Bojan Požar. “Ker tudi ni prvič, da je Črnčec − znotraj latentne fronte med LMŠ in SD − sproduciral poseben medijski pogrom nad Hanom, povezan s sicer splošno znanim poslovanjem poslančevega zasebnega podjetja s Petrolom, ko Hanova družba M & M International iz Radeč čisti Petrolove servise že skoraj dvajset let (kot se je to zgodilo novembra 2019, ko je Črnčec za to staro zgodbo na novo uporabil Pop TV in njihov portal 24ur.com), je toliko večja verjetnost, da je zdaj za skoraj isto zgodbo in za skoraj iste potrebe uporabil časnik Delo.”

Poslanec Matjaž Han. (Foto: STA)

To so hitro in zlahka ugotovili tudi pametnejši na vrhu SD, zato so po javni objavi Šarčevega pisma in omenjenega članka v Delu med nekaterimi vidnimi politiki SD švigali SMS, češ da se ponavlja zgodba iz Šarčeve vlade: medtem ko nam Šarec piše pisma, nam Črnčec sesuva Hana, je še zapisal Požar.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine