12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Šarčeva vlada v Odmevih potrdila, da si je za cilj zadala uničenje opozicijskih medijev!

Šarčeva vlada je v torkovih Odmevih potrdila, da bo uresničila napovedane spremembe na področju medijske zakonodaje. Z dopolnilom zakona o medijih bodo s tem nedvomno stopili na prste vsem tistim medijem, ki ne bodo poročali všečno, torej provladno. Ti bodo namreč morali odgovarjati zaradi širjenja domnevnega sovražnega govora. 

 

Minister za kulturo Dejan Prešiček je napovedal, da bo šel nov zakon o medijih in o “sovražnem govoru” v javno obravnavo meseca februarja. Napoved ministra je na družabnih omrežjih sprožila že vrsto reakcij, saj se je pojavil strah pred tem, da si je Šarčeva vlada zadala cilj, da uniči vse opozicijske medije in uvede medijsko cenzuro.

Ob začetku Vodnikovega leta in izteku 100 dni ministrovanja je minister napovedal konkretnejše delovanje ministrstva in vlade na področju kulture. Prešiček je uvodoma izpostavil, da sprejetje nacionalnega programa za kulturo predstavlja njegov cilj, saj tega že kar zadnji dve leti nimamo. Poleg pa je dodal, da se obeta uvedba kulturnega evra za investicije v kulturno infrastrukturo, torej sprejetje zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije, s katerim bo namenjenih 122 milijonov evrov, ki se bodo črpali v obdobju od leta 2020 do 2026.

Foto: YouTube

Šarčeva vlada medijsko zakonodajo vidi kot absolutno potrebno

V Odmevih je bilo mogoče slišati, da se Šarčevi vladi zdi medijska zakonodaja absolutno potrebna. Zakonodaja, ki je že skoraj spisana, naj bi upoštevala tehnološki razvoj medijev, ki se je spremenil in se vsakodnevno spreminja. “Glede sovražnega govora oziroma neenakopravnosti in nestrpnosti imamo zakonske težave, saj medijska inšpekcija ne more izrekati glob,” je izpostavil minister, saj ni pravil, kako morajo delovati vse medijske hiše in medijski portali na internetu, zaradi tega pa posledično ni mogoče izrekati glob. Pričakovati je, da bo šel osnutek zakona pred javno razpravo v uskladitev z drugimi ministrstvi, nato pa bo opravljena razprava z medijsko zbornico in različnimi akterji na področju medijev, saj si minister želi, da bi bil zakon usklajen in narejen v dialogu.

Glede na to, da je premier Šarec lani na spletnem naslovu vlade objavil poziv k spremembi oglaševalske politike delno ali večinsko državnih podjetij v medijih, ki “širijo sovražne vsebine”, je mogoče upravičeno pričakovati, da bo poleg Demokracije največja tarča dopolnila zakona o medijih medij Nova24TV. Globi bodo tudi težko ušli mediji, ki niso pod nadzorom koalicijskih strank. Dejstvo pa je, da je težko definirati, kaj je sovražni govor in kaj je tisto, kar je sprejemljivo? Bo mar za sovražni govor označeno vse, kar bo kritiziralo stališča in delo Šarčeve vlade? Najbrž se ne želimo transportirati nazaj v čase prejšnjega sistema, v katerem je vladala stroga medijska cenzura? Kako daleč še lahko gremo?

H. M.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine