21 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Šarčeva vlada odpravlja zakonsko omejitev pri številu imen in priimkov na osebo. Razlog? Prihod novih državljanov Slovenije iz arabskega sveta!

»Sprejeli smo predlog novele zakona o osebnem imenu, s katero odpravljamo pomanjkljivosti, ki so se pokazale v praksi – na primer omejitev na največ dve imeni in dva priimka pri izbiri osebnega imena za pravni promet.« Tako je na Twitterju zapisala Vlada Republike Slovenije.

 

V sporočilu za javnost, ki ga je vlada objavila v prilogi, je sicer v hladnem birokratskem jeziku navedeno, kaj vse vlada ponuja (lahko si preberete TUKAJ). Zanimivo je, da vlada pri pogojih za spremembo imena in priimka odpravlja polnoletnost. A vsekakor najbolj bode v oči liberalizacija glede števila imen in priimkov.

In za kaj v resnici gre? Namreč, v arabskem svetu je zelo pogost pojav, da se posameznik okiti z več imeni in priimki. Čeprav je to sicer pogost pojav tudi pri evropskem plemstvu, pa v slovenski kulturi doslej ni bilo v navadi, da bi nekdo nosil več kot dve imeni in dva priimka. A ta ureditev se sedaj spreminja, očitno tudi zaradi prišlekov iz arabskega sveta. Ker Šarčeva vlada očitno meni, da se ne bodo oni prilagajal nam, pač pa se moramo mi njim …

Zadnje novice

Sorodne vsebine