11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Šarčev »dream team« se razkriva: v njem kar dva nekdanja premierja plus Karl Erjavec – zanj bo to že šesta vlada zapored!

V javnost že prihajajo prvi obrisi kadrovske sestave bodoče vlade pod vodstvom Marjana Šarca. Mediji so pred tremi dnevi že poročali o tem, kako so si koalicijske stranke razdelile ministrske resorje, sedaj pa v javnost prihajajo tudi prva imena.

Zagotovo bo ta vlada nekaj posebnega že zaradi tega, ker bosta v njej dva nekdanja premierja opravljala ministrsko funkcijo. To sta dosedanji premier Miro Cerar, ki naj bi bil po novem zunanji minister, ter Alenka Bratušek, ki je bila predsednica vlade v letih 2013 in 2014, torej neposredno pred Cerarjem. Bratuškova, ki sicer ni bila izvoljena za poslanko, naj bi tako prevzela funkcijo ministrice za infrastrukturo, kar pomeni, da bo imela nadzor nad drugim tirom. Omenjeni resor je doslej vodil Peter Gašperšič (SMC). Sicer pa naj bi Stranka Alenke Bratušek prevzela še dve ministrski mesti: za kohezijo ter za Slovence po svetu. Slednjega naj bi vodil Peter Česnik, ki je precej let preživel v Avstraliji, medtem ko naj bi bil za kohezijo pristojen razvpiti Marko Bandelli, ki je bil do izvolitve za poslanca župan Komna, znan pa je po svojem ostrem jeziku. Je pa zanimivo, da se je Česnik pred kakimi osmimi leti pojavljal kot eden od vidnih članov stranke Zares, katere najbolj prepoznaven član je bil njen prvi predsednik Gregor Golobič.

Prihod Cerarja na zunanje ministrstvo pa hkrati pomeni tudi slovo Karla Erjavca na omenjenem ministrstvu. A Erjavec ostaja v vladi, prevzel naj bi ministrstvo za obrambo, ki je sicer Erjavčeva »prva ljubezen«, saj je v prvi Janševi vladi tam začel svojo ministrsko kariero. Kot je znano, je prav pod Erjavčevim vodstvom ministrstvo za obrambo nabavljalo osemkolesne oklepnike in se na razpisu odločilo za Patrio, kar je sprožilo hudo gonjo. Vendar se je Erjavec elegantno izognil zaporni kazni, zato pa so morali v krivični zapor oditi tedanji premier Janez Janša, podjetnik Ivan Črnkovič ter Anton Krkovič. In zanimivo: obrambno ministrstvo bo v kratkem spet nabavljalo osemkolesnike, vendar tokrat ne od Patrie.

Erjavec sicer velja za »večnega ministra« – vlada Marjana Šarca bo zanj že šesta vlada zapored. Že pred prihodom na ministrsko funkcijo v prvi Janševi vladi je bil v Drnovškovi in Ropovi vladi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, najprej pod Ivanom Bizjakom, nato pa pod Zdenko Cerar. Prav ob zamenjavi svojega šefa na ministrstvu je tudi zamenjal stranko – pred tem je bil član SKD oz. SLS, nato je prestopil v LDS, ob zamenjavi vlade pa v DeSUS, kjer je bil leta 2005 izvoljen za predsednika stranke. V Pahorjevi vladi je bil Erjavec minister za okolje, vendar je nato odstopil, tako da je bil za nekaj časa postavljen »na hladno«. Ponovno se je vrnil v vlado po predčasnih volitvah leta 2011, ko je postal zunanji minister v drugi Janševi vladi, svoj položaj pa je obdržal tudi pod Alenko Bratušek in Mirom Cerarjem. Sedaj se spet vrača na obrambno ministrstvo, od koder se poslavlja Andreja Katič. Predstavnica šaleškega lobija in članica SD, ki je na zadnjih volitvah doživela precejšen neuspeh, naj bi po novem postala ministrica za pravosodje, čeprav se je za to funkcijo menda ponujala tudi nova zvezda SD Dominika Švarc Pipan. A kot kaže, se bo slednja morala zadovoljiti le s funkcijo državne sekretarke. Med ministre se znova vrača SD-jev kader Jernej Pikalo, ki naj bi znova postal minister za izobraževanje, znanost in šport. Od ministrske funkcije se poslavlja predsednik SD Dejan Židan, ki bo po novem predsednik državnega zbora, SD pa se bo tako znebila kmetijskega resorja, ki bo po novem prišel v roke DeSUS. Nekoliko bolj negotova je usoda ministrstva za kulturo – po prvotnem načrtu naj bi ga zasedel saksafonist Dejan Prešiček, vendar nekateri v SD nad idejo niso navdušeni, češ da za ministra potrebujejo človeka, ki bi imel politično težo. Kot je znano, je omenjeno ministrstvo nekoč že vodila Andreja Rihter (SD) in sicer v Drnovškovi ter Ropovi vladi, v devetdesetih letih pa je bil minister za kulturo še en znani kader goriške SD, namreč Sergij Peljhan.

Kot kaže, se bo z ministrske funkcije poslovila tudi Anja Kopač Mrak (SD), saj bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve po novem pod okriljem SMC, Kopač Mrakova pa bi lahko postala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade. Po nekaterih namigih bi lahko to funkcijo prevzel Boris Koprivnikar, doslej minister za javno upravo, čeprav se omenja tudi Nejca Brezovarja ter nekdanjo poslanko SMC Jasno Murgel. Zelo verjetno bo kateri od dosedanjih ministrov prevzel ministrstvo za okolje in prostor – denimo že omenjeni Peter Gašperšič (SMC), medtem ko naj bi dosedanja »nevidna« ministrica za okolje Irena Majcen (DeSUS) prevzela kmetijsko ministrstvo. Zelo verjetno se lahko zgodi, da bo gospodarski resor še naprej vodil Zdravko Počivalšek, ki je bil sicer izvoljen za poslanca na listi SMC.

Še največjo uganko predstavljajo resorji, ki naj bi jih zasedli kadri Liste Marjana Šarca, torej ministrstvo za zdravje, za notranje zadeve, za javno upravo ter za finance. Slišati je mogoče, da si Šarec še najbolj želi, da bi zahtevni finančni resor še naprej vodila Mateja Vraničar Erman. Vendar naj bi slednja imela pomisleke zaradi koalicijske pogodbe. Kandidat za finančnega ministra je sicer tudi Vojimir Urlep, ki pa naj bi deloval v kabinetu predsednika vlade. V zvezi s kandidati za notranjega ministra pa se čedalje glasneje omenja dosedanjega državnega sekretarja Boštjana Šefica.

Imenovanja novih ministrov iz vrst poslancev naj bi prineslo tudi nekoliko drugačno sestavo državnega zbora, saj bodo s tem mandat nastopili nadomestni poslanci. Namesto Marjana Šarca v parlamentarne klopi prihaja Karla Urh, a bolj zanimivo bo, ko se bosta v državni zbor vrnila dva velika »zvezdnika« iz prejšnjih časov, namreč Jani Möderndorfer (SMC) ter Maša Kociper (SAB). Slednja se je v preteklosti proslavila z znamenito razlago fiskalnega pravila – kako veliki krogec spraviti v mali krogec (oglejte si VIDEO).

Če bodo vsa našteta imena obveljala, potem bo nova vlada po kadrovski sestavi zelo podobna prejšnji, saj bo obdržala večino ministrov, le resorji bodo nekoliko premešani. Kar pomeni le kontinuiteto vladanja, v katerem bo prosperirala le mafija, medtem ko bomo navadni državljani še bolj prikrajšani…

Sorodne vsebine