15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Samo “depolitizirani” RTV ni jasno, kdo je porušil jez v Ukrajini

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Le dva dni po “osvoboditvi” in “depolitizaciji” javnega zavoda RTV se že kažejo prvi obrisi nove uredniške politike. Ob verjetno največjem vojnem zločinu, ki ga je do te točke zakrila Rusija na ozemlju Ukrajine, včerajšnjem uničenju jezu Nova Kahovka, na nacionalnem portalu ne zmorejo enoznačno zapisati evidentnega krivca za to katastrofo. 

Potem ko so zahodni voditelji, kot je nemški kancler Olaf Scholz in predsednik Evropskega sveta Charles Michel jasno pokazali na krivca, so svoje mnenje podali tudi slovenski spletni komentatorji.

“7 ur po objavi hamasovci še vedno nočejo javnosti informirati, da je Rusija v terorističnem napadu razstrelila ukrajinski jez,” je na spletu komentiral David Novak.

 

V vmesnem času mediji v razvitem medijskem svetu poročajo, da krivec za zločin še ni natančno znan, ampak da Ukrajina pravzaprav nima nobenega motiva, da bi hkrati uničila jez, kar samo po sebi predstavlja izjemno škodo, poplavila bo bojne položaje lastne vojske in jih tako izpostavila ruskemu obstreljevanju in potencialno ogrozila jedrsko varnost, saj je voda iz zajetja potrebna za delovanje največje jedrske elektrarne v Evropi v Zaporožju.

Po oceni Mednarodne agencije za jedrsko varnost ta sicer za zdaj ni kritično ogrožena.

Ukrajinski viri o ruskih izgovorih
Ukrajinska stran argumente ruske strani označuje kot izgovore. Rusi naj bi najprej skušali ustvariti “kontrolirano” škodo na jezu in tako poplaviti ukrajinske položaje. Škoda na jezu se je nato z vsako minuto povečevala, vse dokler tudi ruska nastavljena oblast na okupiranem območju ni bila prisiljena priznati, da je jez poškodovan.

 

Kaj hitro so sicer začeli obtoževati ukrajinsko stran, da je ta poplavila in ustvarila eno največjih naravnih katastrof v zgodovini države (po Černobilu) za propagandni učinek. Te argumente pa je nato nekritično sprejel tudi “depolitizirani” RTV.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine