0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Saj ni res, pa je: SAB in LMŠ se bosta v kratkem “utopili” v Golobovi stranki, združevanje že v teku

Piše: Janja Strah, STA

SAB in LMŠ, ki sta na volitvah izpadli iz parlamenta, se že samoukinjata. Ali povedano drugače: pridružili se bosta Gibanju Svoboda. Organi strank LMŠ in SAB so začeli postopke združevanja pod okrilje Gibanja Svoboda. Svet Stranke LMŠ je v četrtek sprejel sklep, da bo o pripojitvi LMŠ h Gibanju Svoboda odločal zbor članov stranke. Neuradno naj bi sklep o pridružitvi stranki Gibanje Svoboda v sredo sprejel tudi svet stranke SAB. Združitveni kongres je pričakovati jeseni.

Pobudo za pripojitev stranke LMŠ h Gibanju Svoboda je izvršni odbor LMŠ podprl že prejšnji teden, 12. maja. V četrtek pa je to odločitev potrdil še svet stranke.

Svet LMŠ je predsednika stranke Marjana Šarca pooblastil za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. Postopek pripojitve bo s strani LMŠ vodil nekdanji vodja poslanske skupine Brane Golubović. Šarec je sicer kandidat za obrambnega ministra v Golobovi vladi.

Neuradno je sklep o pridružitvi k stranki Gibanje Svoboda v sredo sprejel tudi svet SAB. Predsednico SAB Alenko Bratušek, ki bo kandidatka za državno sekretarko in pozneje za ministrico za infrastrukturo, je svet stranke pooblastil za podpis dokumentov o združevanju, ki ga bo vodil generalni sekretar SAB Jernej Pavlič, poroča portal N1.

Postopke združevanja bo po informacijah STA s strani Gibanja Svoboda vodil generalni sekretar Matej Arčon.

Odločitev o združevanju morajo potrditi še najvišji organi vseh treh strank, pri Gibanju Svoboda in SAB kongres stranke, pri LMŠ pa zbor članov. Organi posameznih strank bodo predvidoma v juniju, združitveni kongres pa je pričakovati pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Podobne primere poznamo že iz preteklosti. Leta 1994 so se Liberalno demokratski stranki pridružile Demokratska stranka, del Zelenih Slovenije in večji del Socialistične stranke Slovenije. Nastala je Liberalna demokracija Slovenije z isto kratico – LDS. In istim predsednikom.

Kot je znano, so pogoj, da se SAB in LMŠ pridružita GS, postavili strici iz ozadja. S tem, ko bosta Šarec in Bratuškova postala del nove politične družine, nihče ne bo mogel očitati, da Golob v svojo vlado jemlje “luzerje”. Zvito.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine