23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Saj ni res, pa je: najbolj razvpiti prohamasovski aktivist Jan Vajgl svojega očeta, nekdaj znanega jugodiplomata, razglasil tako rekoč za disidenta

Piše: Peter Truden

Jan Vajgl, sin nekdanjega evropskega poslanca, nekdanjega zunanjega ministra in svoj čas slavnega jugodiplomata Iva Vajgla, je ta trenutek najbolj razvpit prohamasovski aktivist. In, kot kaže, tudi neke vrste odvetnik svojega očeta. 

Kot je znano, je bil prav Jan Vajgl tisti, ki je vodil zasedbo predavalnic FDV, vendar je bila to pravzaprav predstava za javnost, saj vodstvo FDV očitno podpira stališča radikalcev. Navsezadnje so jih tudi sami ustvarili.

Sicer pa, prepričajte se sami:

Torej, mladi Vajgl trdi, da je njegovega očeta preganjala Udba, kar je podobno deplasirano, kot če bi trdil, da je bil tudi nekdanji šef CK ZKS Milan Kučan žrtev Udbe. Vendar, kot je prejšnji teden ob izidu nove knjige razkril eden najbolj zavzetih raziskovalcev arhivov (kar jih je seveda še ostalo) ter publicist Igor Omerza, je Kučan vsaj od leta 1969 dalje prejemal informacije s strani udbovskih operativcev, no, pravzaprav operativnih šefov. Navsezadnje je bil do tega upravičen kot eden najvišjih komunističnih funkcionarjev.

No, to, da so Iva Vajgla degradirali v službi, pa je tudi nekaj novega, saj je bil še v času slovenskega osamosvajanja eden najvišje rangiranih uslužbencev jugoslovanskega sekretariata za zunanje zadeve, ki ga je vodil Budimir Lončar. Tam je bil namreč tiskovni predstavnik sekretariata, kar pa njegov življenjepis na spletni strani Wikipedia, zanimivo, ne omenja.

Je pa Vajgl mlajši s svojim dokazovanjem kakor disidentske preteklosti svojega očeta pravzaprav pljunil na karbid in verjetno dal Igorju Omerzi idejo za še kakšno novo knjigo. In še komu, se razume. Navsezadnje je leta 2015 izšla tudi knjiga Karla Bonuttija (Med izbiro in zgodovino), ki je umrl konec oktobra lani v visoki starosti, v preteklosti pa je bil drugim tudi veleposlanik Slovenije pri Svetem sedežu. Še v času obstoja Jugoslavije je bil zelo aktiven med Slovenci v Clevelandu, kjer je kot jugoslovanski konzul nekaj časa deloval tudi Vajgl, z njim pa se je Bonutti očitno zelo dobro razumel. Kot je pojasnil v enem od intervjujev, je preko Vajgla povezal univerzi v Clevelandu ter v Ljubljani. Vajgl je sicer pred začetkom diplomatske kariere delal za Tanjug.

Kaj si misli o Vajglu in njegovem “disidentstvu”, pa je na omrežju X zapisal tudi Božidar Novak: “Da bi bil Vajgl žrtev režima, je bolano. Vajgl je vedno bil režim. V največji pretvorbi. Iz komunista v kakor demokrata se je svaljkal po mnogih strankah. Samo za dobro plačo in pozicijo.”

Ob tem naj spomnimo, da je bila prva žena Iva Vajgla sedaj že pokojna novinarka Meta Vajgl. Kasneje se je poročil z glasbenico harfistko Mojco Zlobko (ki je, mimogrede, hči legendarnega glasbenika iz prve zasedbe Ansambla Lojzeta Slaka Nika Zlobka), s katero imata sina Jana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine