30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Saj ni res, pa je: Inštitut 8. marec želi uvesti topel obrok v šolah – to, kar je uvedla že prva Janševa vlada, SD pa ukinila

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Inštitut 8. marec je danes vložil predlog zakona, s katerim želijo vsem osnovnošolcem zagotoviti brezplačna kosila. Ob vložitvi predlogov zakonov so se javljali “v živo” iz parlamenta, veselo snemali posnetke, vse to v času, ko državo pretresa posiljevalska afera desetletja. Da bi bila ironija popolna, je namen zakonov zagotoviti brezplačno prehrano v osnovnih šolah. Gre namreč za identični ukrep, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše, nato pa vlada Boruta Pahorja umaknila. Poleg tega so ime kampanje “Za otroke gre” ukradli Alešu Primcu. 

11 dni po tem, ko so se na socialnem omrežju Instagram pojavile prve hude obtožbe o spolnem nadlegovanju, omamljanju in posiljevanju deklet v ljubljanski kulturno umetniški srenji in ob polnem zavedanju, da se nove obtožbe pojavljajo na dnevni ravni, Inštitut 8. marec nadaljuje svoje družbeno-politično delo. Ker je hudodelstev obtožen Dušan Smodej, ki izhaja iz njihovih svetovnonazorskih in prijateljskih krogov, zgodba za njih ni politično zanimiva, pravzaprav se od nje zelo težko ogradijo, saj se je dogajala v njihovi “sredini”, zato so se na temo doslej oglasili le enkrat, danes pa nadaljujejo s služenjem svojim političnim gospodarjem. Kakor, da se nič ni zgodilo.

 

Politična hinavščina 8. marca in celotne politične levice
Predlog zakona, ki ga je predlagajo dekleta iz 8. marca bi v osnovne šole uvedel brezplačna kosila. “Eden od razlogov za takšno odločitev je, da more biti osnovnošolsko izobraževanje skladno z zakonodajo brezplačno,” je povedala Mojca Lukan iz 8. marca. A prav takšen zakon je v letošnjem letu vložila poslanska skupina SDS, vlada Roberta Goloba pa zavrnila na podlagi “tehničnih pomanjkljivosti”, v Levici pa so ga označili za nič manj kot populizem. Usoda zakona bo izredno zanimiva, saj gre za ukrep, ki so ga pred volitvami na veliko promovirali Socialni demokrati. Zavrnjeni zakon SDS pa je bil od tega, ki ga je vložil 8. marec očitno bolj radodaren, saj ni uvajal le brezplačnega kosila, temveč tudi 50-odstotno subvencijo malice.

Brezplačna kosila je uvedel že Milan Zver
Slovenski otroci pa bi v osnovnih šolah lahko že od leta 2008 jedli brezplačna kosila, saj jih jih je že takrat uvedel takratni minister za šolstvo uvedel Milan Zver iz stranke SDS, nato pa so jih Socialni demokrati, s prihodom Boruta Pahorja na oblast, ukinili.

Toliko o škodljivih zakonih Janševih vlad: 8.marec z ukradenim imenom kampanje vložil zakon, ki ga je pred leti sprejela Janševa vlada in ga je vlada stranke SD ukinila

 

Medijski kontrapunkt
Pri vsem skupaj pa gre za trud, da se čim prej ugasne posiljevalsko afero, ki jim več kot očitno škodi. Pri tem pa sodelujejo tudi dominantni mediji. Na portalu 24ur so tako objavili nekakšno PR objavo, ki današnjo medijsko akcijo povsem nekritično pokriva. V vmesnem času pa se je oglasila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je na novinarski konferenci povedala, da Dušana Smodeja ne pozna.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko, Nejc Krevs in Dušan Smodej. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Dušana Smodeja očitno ne pozna nihče.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine