13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Saj ni res, pa je: Golob ultimativno zahteva konec zdravniške stavke, Fides ga ne namerava ubogati: “Miselnost vlade je sprevržena!

Piše: G. B. 

Potem ko je predsednica države Nataša Pirc Musar danes že dala “pobudo” za prekinitev zdravniške stavke, se je na to temo oglasil še premier Robert Golob, ki je uporabil precej bolj surov način komunikacije. 

Predsednik vlade Robert Golob tako poziva zdravnice in zdravnike, da takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti ter prekinejo negotovost in agonijo slovenskih pacientov v javnem zdravstvenem sistemu, ker si pacienti tega zagotovo ne zaslužijo, je dejal v izjavi za medije.

Golob usekal po zdravnikih

Golob je dejal, da se je v preteklih tednih večkrat srečal s predstavniki zaposlenih v zdravstvu, z direktorji javnih bolnišnic in v zadnjem tednu dvakrat tudi z vodstvom sindikata Fides. “Kljub temu, da lahko na nek način razumem borbo zdravnic in zdravnikov v okviru sindikata Fides, da se borijo za svoj finančni položaj, pa je popolnoma nesprejemljivo, da to počnejo na račun pacientov.” je poudaril. Ob tem se je zahvalil tihi večini zaposlenih v zdravstvenem sistemu, ki danes stavki navkljub omogočajo, da sistem deluje. “Meni je žal, da je zaradi aktivnosti njihovih kolegov in kolegic danes njihov ugled omajan med ljudmi,” je dejal in pristavil, da ni prav, da je tako.

Dodal je, da je na četrtkovem sestanku z vodstvom sindikata Fides jasno izrazil pričakovanje, da se v naslednjem tednu intenzivno lotijo pogajanj o novi kolektivni pogodbi za celoten steber zdravstva, “ker lahko samo na takih pogajanjih in na tem mestu naslovimo vsa odprta vprašanja”. V ponedeljek bodo tako najprej krovna pogajanja, v sredo pa so predvidena stebrna pogajanja o sistemu zdravstva. Golob je pojasnil, da bodo na stebrnih pogajanjih intenzivno odprli vsa vprašanja, vključno s stavkovnimi zahtevami Fidesa. Ob tem pa je izrazil pričakovanje, da Fides za čas trajanja pogajanj stavko zamrzne. “Ne moremo imeti v stavkovnih razmerah pogajanj o izboljšanju finančnega položaja, če se zdravniki nočejo zavedati, da so tukaj zaradi pacientov in ne zaradi svojih finančnih koristi,” meni. “Kolikor sem razumel, bo ta odgovor prišel danes tekom dneva,” je še dejal.

O današnjih očitkih predsednika sindikata Fides Damjana Polha, da jim je predsednik vlade na sestankih dvakrat odkrito grozil, pa je Golob dejal, da je imel občutek, da je bil sestanek konstruktiven. “Če ima kdo težavo s kredibilnostjo, jo ima tisti, ki po sestankih govori stvari, ki se tam ne zgodijo,” je povedal. Dodal je, da so se med sestanki namenoma vzdržali komentarjev, saj je bil tak dogovor. “Kdor iskreno verjame v iskanje rešitev, teh rešitev ne ruši takoj, ko zapusti sobo, v kateri se je o njih pogovarjal, in to v javnosti,” je bil kritičen. V izjavi za javnost pa je Golob napisal še, da zdravniška stavka traja predolgo, stiske pacientov pa postajajo vse večje. Meni, da so nekatera pričakovanja sindikata Fides neupravičena ali prekomerna, še posebej v primerjavi s položajem drugih zaposlenih v zdravstvu.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je na izjavi dejala, da bodo na ponedeljkovi izredni seji vlade odločali o nadaljnjih korakih za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema tudi v času stavke in sprejeli ustrezne ukrepe. Tudi ona je poudarila, da so zdravstveni sistem in zdravniki tukaj zaradi pacientov in da se “kljub stavki ne sme zgoditi, da ranljive skupine ne bi prišle do storitev, ki jih potrebujejo”. Zaradi umika soglasij za nadurno delo nekaterih zdravnikov pa bodo morali poiskati nove načine organizacije dela zdravnikov, kot je na primer izmensko delo.

Vlada ni dala nobenih zagotovil

Seveda je s strani Fidesa prišel pričakovan odgovor. Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je popoldne soglasno sprejel odločitev, da zdravniki na pritiske vlade ne pristajajo. Zato sindikat nadaljuje stavko, vlado pa poziva, naj udejanji, kar je podpisala, so zapisali v sporočilu za javnost. Premier Robert Golob je namreč popoldne pozval k zamrznitvi stavke. Kot je v izjavi za medije povedal predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh, predsednik vlade, s katerim se je Fides ta teden sestal dvakrat, “na mizo ni ponudil nič novega”. Tako sindikat nima jamstev in zagotovil, da se bo karkoli premaknilo. Glavni stavkovni odbor zato ni imel težkega dela odločiti o nadaljevanju stavke, je pojasnil. Tekmovanje v pozivih k prekinitvi stavke po navedbah Fidesa ni pot k rešitvam. “Ne rabimo predavanj o etiki in morali, najmanj ne s strani tistih, ki nimajo niti toliko morale, da bi spoštovali podpisane sporazume, in na pogajanja prihajajo z grožnjo ukrepov, in ne s predlogi rešitev in konkretnimi jamstvi,” so poudarili.

“Svetujemo jim, naj pridige o etiki in o morali zadržijo predsednik vlade in ministri kar zase in se podvržejo resnemu samospraševanju. Če bi morale bilo kaj na njihovi strani, ne bi bilo potrebno stavkati in ne govoriti o Hipokratu in prisegah. Zdravniki tudi ves čas stavke delamo in strokovno obravnavamo paciente,” so poudarili v Fidesu, kjer so še zapisali, da so bili znova priča “sprevrženemu razmišljanju vlade in njenega vodje”. Ker vladi ustreza, kar so že dogovorili in podpisali, to preprosto pozabijo in zahtevajo, da ponižno pokleknejo, so bili kritični.

Sindikat Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca. Polh je danes pojasnil, da bodo nekateri zdravniki po uveljavitvi umika soglasij za nadurno delo delali precej manj, zato bo na nekaterih deloviščih zdravnikov primanjkovalo. Naloga delodajalcev je, da delo organizirajo glede na nove okoliščine, je poudaril.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine