20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

S trenutno oblastjo v oddaji Tarča v rokavicah

Piše: Ana Horvat (nova24tv.si)

V času prejšnje vlade smo bila v času najhujše zdravstvene krize, ko nas je pestilo širjenje tedaj neznanega virusa, priča insinuiranju najrazličnejših afer in pa napadanju vsakršnih ukrepov proti širjenju virusa, ki jih je predlagala zdravstvena stroka. Za to so skrbeli levici naklonjeni mediji, vključno z javno RTVS, od katere bi človek pričakoval strokovnost in objektivnost. S predvajanjem prispevkov, člankov in oddaj kot je denimo Tarča, so želeli čim bolj da se diskreditirati neljubo oblast. Sedaj je zgodba seveda povsem drugačna, saj so na oblasti “pravi” oziroma “njihovi”.

Tokratna Tarča, ki je potekala na Ljubnem ob Savinji, v bližini, kjer so pred grozovito ujmo stale družinske hiše, se je lotila problematike gradnje na poplavnih območjih in odgovornosti zanjo. V njej so nastopali številni, ki so praktično v petih minutah ostali brez vsega, kar so ustvarjali celo življenje. Izpostavljena je bila krivda države, saj so institucije vključno s stroko podale soglasje za tovrstno gradnjo. V Tarči so sicer zahtevali odgovore, kako se bo vendar sanacija hitro speljala, a nekih konkretnih odgovorov s strani državnega sekretarja za koordinacijo ukrepov za obnovo Boštjana Šefica na to temo ni bilo podano, le to, da si želijo, da se vse skupaj pospeši in zmanjša birokratske ovire. Če je kdo pričakoval, da bo veliko problematiziranja na temo pomanjkanja gradbene mehanizacije na terenu, ki bi pomagala pri odpravi posledic ujme, se je uštel. Ravno tako se ni dotaknilo enega najbolj nepriljubljenih ukrepov- obveznega solidarnostnega prispevka.

V ponedeljek smo poročali, da ljudje s prizadetih območij opozarjajo, da je materiala za odvoz veliko, gradbenih strojev pa navkljub temu ni nikjer. “Bagri ne vem, kam so šli, jih ni. Ni kamionov in nam je vse to ostalo,” je namreč za  RTV Slovenija zaskrbljeno povedal eden od prebivalcev ljubenskega zaselka Rastke. Sogovornica pa je tedaj izrazila skrb z naslednjimi besedami: “Potoki niso urejeni, ni strojev, ni ničesar. Mene to skrbi, ker je bil 90. leta skoraj isti problem”. Šefic je v nedeljo glede gradbene mehanizacije povedal, da bodo ukrepi usmerjeni k temu, da se jo poveča. Po njegovem se je treba zavedati, da je bila pomoč, poslana v Slovenijo iz tujine, namenjena intervenciji. “Sedaj se moramo seveda eventualno s temi državami posebej dogovoriti za nov aranžma,” je povedal. Kdaj bo torej to, še ni jasno. Navkljub temu, da gre torej v tem primeru za zelo konkretno problematiko se tega ni posebej problematiziralo.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Medtem, ko so s pomočjo javne RTVS na podlagi insinuacij in mnenj strokovnjakov, katerih objektivnost se je kmalu po oddajah Tarče izkazala za izjemno vprašljivo, sprožili afero zaščitna oprema, kjer so večkrat problematizirali naročanje zaščitne opreme v času pomanjkanja zaščitne opreme, ko je na trgu dobesedno vladal Divji zahod, je tokrat povsem drugače. Nikogar kot kaže namreč ne zmoti na kakšen način se sedaj najema gradbeno mehanizacijo, ki je v času sanacije seveda nujna. Ne sklepa se namreč javnih naročil, čeprav niso ogrožena življenja, ko pa so bila ta resnično ogrožena, se je iskalo dlake v jajcu in očitalo, čemu je šlo pri naročanju vse skupaj tako na hitro.

Če bi bila vlada druga, bi bilo tudi poročanje drugačno

Mi pišejo: Ob branju raznih člankov v zvezi s poplavami, primerjam poročanje novinarjev ob covidu in današnjo situacijo. Vsi se spomnimo prve Tarča na RTV Slovenija in problematike naročanja zaščitnih sredstev, ob množičnem umiranju ljudi. Kako to, da danes nihče – od novinarjev in medijev – ne problematizira dela gradbene mehanizacije (bagri, buldožerji, rovokopači, avtodvigala, težki kamioni itd), večina na podlagi direktnih dogovorov, brez vsakršnih javnih naročil. Pa ljudje ne umirajo. Lep pozdrav!”, je eden od komentarjev, ki ga je na račun nekorektnosti novinarskega poročanja na Twitterju delil novinar Bojan Požar“Po poročanju mainstream medijev sem bil prepričan, da vsi, ki delajo pri odpravljanju posledic poplave, delajo to brezplačno. Ravno tako je brezplačen tudi ves material, ki prihaja tja”, je komentiral drugi. 

V času prejšnje vlade bi se v Tarči neverjetno na veliko problematiziralo obveznost plačevanje solidarnostnega dodatka prispevka, čigar plačevanje se nalaga celo tistim, ki so v poplavah utrpeli škodo. Tako pa se to ni zgodilo, saj se mediji z RTVS na čelu zavedajo, da ukrep, ki bremeni državljane in gospodarstvo, meče slabo luč na vlado, ki so jo sami pomagali izvoliti. Za dobro podobo vlade pa skrbijo tudi drugi mediji kot je denimo portal 24ur. Več o tem tukaj. Na tem mestu je tako žalostno, da nekateri tako zlahka kršijo novinarske standarde za ceno političnega boja, na drugi strani pa se zavijejo v molk, čeprav gre za ukrep, ki je v škodo državljank in državljanov. Vse rezerve še namreč niso počrpane, ravno tako pa ni znana škoda te grozovite ujme.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine