24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

S smrtjo Janeza Zemljariča je globoka država izgubila enega najbolj vplivnih botrov iz ozadja

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Umrl je Janez Zemljarič. Nekdanji vodja slovenske Udbe in v slovenski tranziciji močan stric iz ozadja, ki je svoj vpliv iz socialističnih časov izkoriščal za osebno bogatenje z obvladovanjem slovenskega zdravstvenega sistema, kjer se pretakajo milijarde davkoplačevalskega denarja.

Janez Zemljarič je veljal za enega najbolj kontroverznih poslovnežev iz generacije starih politikov propadlega komunističnega režima in tajne politične policije Udbe.

Po mnenju nekaterih poznavalcev je bil celo vplivnejši od samega Milana Kučana. V gospodarskem smislu zagotovo, v političnem malo manj. Zemljarič je zaznamoval življenja mnogih, saj je kot vodja Službe državne varnosti preganjal in ubijal politične nasprotnike ter kasneje kot lobist izčrpaval slovenski zdravstveni sistem.

Od udbaša do lobista
Janez Zemljarič je bil v svoji bogati funkcionarski karieri med letoma 1968 in 1973 tudi direktor Kliničnih bolnišnic v Ljubljani. To je bilo prav v času graditve UKC v Ljubljani, kjer je leta 1980 umrl tudi jugoslovanski državni in partijski poglavar Josip Broz Tito. Po letu 1973 je Zemljarič napredoval na funkcijo namestnika republiškega sekretarja za notranje zadeve, po petih letih pa je postal republiški sekretar za notranje zadeve in to funkcijo opravljal dve leti. Med letoma 1980 in 1984 je bil predsednik izvršnega sveta SRS (tedanje republiške vlade), od leta 1984 do 1989 pa podpredsednik jugoslovanske vlade – njegova šefa sta bila Milka Planinc in nato Branko Mikulić. Približno v tem času je bila Zemljaričeva žena, znana partijska funkcionarka Tina Tomlje, predsednica Skupščine mesta Ljubljane, županja slovenske prestolnice torej. Po vrnitvi iz Beograda je bil Zemljarič predsednik delovne skupine za izvajanje avtocestnega programa v Sloveniji, tu pa se njegov “uradni” življenjepis tudi konča, saj je nato uradno odšel v pokoj, dejansko pa je bil ves čas dejaven kot stric iz ozadja.

Ključna akterja globoke države: partijski šef Milan Kučan in nekdanji načelnik SDV Janez Zemljarič. (Foto: Twitter)

Njegovo ime pa se resneje pojavlja v javnosti šele v zadnjem desetletju, ko so nekateri zgodovinarji, arhivisti in raziskovalni novinarji začeli postavljati v ospredje Zemljaričevo vlogo pri udbovskih umorih, zaradi česar je Zemljarič vložil tudi precej tožb. In jih izgubil. No, seveda pa ni brez pomena, da je bil Zemljarič v letih 1975 in 1976 direktor Službe državne varnosti, preoblikovane in reorganizirane Udbe torej. Ta funkcija mu je kasneje zagotovo zelo pomagala, ko se je v gospodarstvu angažiral kot lobist.

Borut Miklavčič je bil kader Janeza Zemljariča. Skupaj so obvladovali slovensko zdravstvo in si zagotovili enormno bogastvo. (Foto: STA)

Za njegovega naslednika se omenja Draga Isajlovića, nekdanjega agenta SDV, ki je bil del skupine, ki je aretirala četverico v procesu JBTZ. Ta se je po razpadu Jugoslavije ravno tako vrtel v paradržavnem gospodarstvu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine