11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Ruski zunanji minister očita Zahodu ustvarjanje panike z jedrsko vojno – mar res misli, da je Zahod tisti, ki z jedrskim orožjem ogroža Rusijo?

Piše: C. R.

Vsi vemo, da je lahko tretja svetovna vojna le jedrska vojna. A to vprašanje zdaj odpirajo zahodni in ne ruski politiki, je v pogovoru za domače in tuje medije danes izpostavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov ter Zahodu očital ustvarjanje panike in obsedenost z nevarnostjo jedrske vojne, ki naj bi jo začela Rusija.

“Zagotavljam vam, da ne bomo dovolili nikakršnih provokacij, zaradi katerih bi lahko izgubili ravnotežje,” je v pogovoru, ki ga je v živo prenašala ruska televizija, dejal Lavrov. “A če bo (Zahod) proti nam sprožil dejansko vojno, bi morali tisti, ki kujejo takšne načrte, razmisliti o tem, in po mojem mnenju o tem že razmišljajo,” je posvaril.

Strah pred morebitnim jedrskim konfliktom se je na Zahodu okrepil, potem ko se je ruski predsednik Vladimir Putin pred dnevi odločil, da poviša pripravljenost jedrskih sil.

A kot je danes pojasnil Lavrov, ima Rusija vojaško doktrino, ki natančno določa parametre in pogoje za uporabo jedrskega orožja. “Eskalacije zavoljo deeskalacije” ne bo, je zatrdil. Je pa res, da je jedrska vojna zdaj postala del diskurza, a za to je po njegovem prepričanju kriv izključno Zahod s svojim ustvarjanjem “histerije”.

Še posebej ostro je Lavrov kritiziral ZDA, ki da si skušajo podjarmiti Evropo, kot sta si jo nekoč skušala Napoleon in Hitler.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine