-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Ruski agresorji napadli tudi območje nekdanje jedrske elektrarne Černobil

Piše: C. R.

Ruska vojska je sporočila, da je bilo med današnjo obsežno vojaško operacijo v Ukrajini uničenih 74 vojaških objektov ukrajinske vojske, vključno z 11 letališči, poročajo tuje tiskovne agencije. Spopadi se medtem nadaljujejo in zaostrujejo, tako v okolici ukrajinske prestolnice Kijev kot tudi drugod po državi.

“Ruske oborožene sile so doslej nevtralizirale 74 kopenskih objektov ukrajinske vojaške infrastrukture. Med njimi je tudi 11 letališč zračnih sil,” je za medije dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, generalmajor Igor Konašenkov.

Po njegovih besedah in navedbah ruske tiskovne agencije Tass so sestrelili tudi vsaj en ukrajinski vojaški helikopter in štiri brezpilotna letala, ob tem pa uničili še tri poveljniške točke, bazo ukrajinske mornarice in 18 radarskih postaj za raketne sisteme S-300 in Buk-M1.

Ruske in ukrajinske sile se medtem borijo tudi za nadzor nad vojaškim letališčem Hostomel na severnem obrobju Kijeva, je danes povedal visoki ukrajinski častnik, medtem ko se je nad območje zgrnilo več deset bojnih helikopterjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Civilist Aleksander Kovtonenko, ki živi v bližini letališča, je za AFP povedal, da sta dve letali ob začetku napada izstrelili rakete na ukrajinske kopenske enote. “Nato se je začelo streljanje, ki je trajalo tri ure. Kmalu so priletela še tri letala in prav tako začela s streljanjem,” je še dejal Kovtonenko.

Prebivalci ukrajinske prestolnice so se morali po navodilih oblasti zaradi ruske invazije na Ukrajino zateči v zaklonišča. Razmere so napete tudi na jugu, predvsem v bližini polotoka Krim, in na severozahodu države v okolici mesta Harkov.

Boji potekajo tudi v bližini odlagališča jedrskih odpadkov pri elektrarni Černobil, kamor so iz Belorusije vstopile ruske sile, je po poročanju AFP sporočil uslužbenec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko.

“Okupatorske enote so na območje černobilske elektrarne vstopile iz Belorusije. Pripadniki nacionalne garde, ki varujejo odlagališče, se vztrajno upirajo,” je zapisal na družbenem omrežju Telegram.

Ukrajinske sile trdijo, da je Rusija z več smeri z letali, topništvom in manevrirnimi izstrelki napadla “civilno in vojaško infrastrukturo”. Rusija je do 11. ure po srednjeevropskem času izvedla 30 napadov, so sporočili iz generalštaba in povzeli zapleteno sliko ruske invazije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja ukrajinske humanitarne organizacije Proliska Jevgenij Kaplin je dejal, da se napadi in spopadi odvijajo vzdolž celotne frontne črte, ki ločuje ukrajinske sile od enklav v rokah proruskih separatistov, poroča dpa.

“Ofenziva poteka vzdolž celotne demarkacijske črte v regijah Lugansk in Doneck,” je dejal Kaplin. “Povsod potekajo spopadi, informacij o žrtvah pa še ne moremo dobiti, saj je to območje povsem odrezano od vseh komunikacij,” je dodal.

Moskva trdi, da želi z vojaškim posredovanjem le oslabiti ukrajinsko vojsko in da ni ciljala na mesta ali civiliste. Kremelj ob tem ni odgovoril na vprašanje, kako daleč v Ukrajino nameravajo napredovati, še dodaja dpa.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine