-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Ruska opozicija: Brez Ukrajine in Zahoda Putinov režim ne bo strmoglavljen

Piše: C. R. , povzeto po kanal24.ua

Ruska opozicija se sama ne more spopasti s Putinovim režimom, zato potrebuje znatno podporo Zahoda in Ukrajine, da ga zruši in stopi na demokratično pot, poroča ukrajinski kanal24. Medtem pa zahod poziva rusko opozicijo k ukrepanju.

 

Ruski opozicijski politik Genadij Gudkov je v prenosu na YouTube kanalu Feigin LIVE, dejal je, da znotraj ruske elite, ki je drugačnega mnenja kot ruska oblast, divja vihar. Gudkov, ki je sodeloval na nedavnem kongresu ruskih (opozicijskih) poslancev v Varšavi, je pojasnil, da zdaj z Zahoda proti ruski opoziciji prihajata dva signala. Prvi je, da prenehajo govoriti in preidejo k dejanjem, se odločijo, kaj bodo storili in kakšno pomoč bi pri tem potrebovali.

Obstaja še drugi signal, ki je po besedah Gudkova vedno glasnejši. Tudi v tem primeru Zahod spodbuja rusko opozicijo k ukrepanju in ji je pripravljen pomagati, a če teh dejanj predolgo ne bo, se postavlja vprašanje, ali je Rusija sploh sposobna civiliziranega razvoja, demokracije, normalnih odnosov, tako znotraj države kot s sosedami. Zato se povečuje število ljudi, ki pravijo: »Naj gre Rusija in njenih 140 milijonov  prebivalcev k vragu! Če ne bodo mogli ničesar narediti, jih je treba zapreti v njihovo lastno državo in postaviti ograje na meje.”

Gudkov je opozoril, da na mejah z Rusijo že postavljajo na stotine kilometrov takšnih ograj. Njeni sosedje so pripravljeni postaviti rakete in vojake ob meje, pozabiti, da ta država obstaja, ter jo pustiti, da gre svojo pot. Konec koncev, medtem ko opozicija ne naredi ničesar, Putin še naprej grozi celemu svetu – tudi z uporabo jedrskega orožja. 

Rusi ne vedo, kaj bi

Gudkov je še dejal, da vidi, kako se rusi bojijo takšnega razvoja dogodkov, pravijo, da je nemogoče preprosto zapreti Rusijo, opozicija v tej državi potrebuje pomoč in izhod, ker ne more sama organizirati državnega udara. Gudkov je poudaril, da je dejansko obstaja veliko ljudi, tudi med rusko elito, ki niso želeli in nočejo vojne, in da 95% ljudi iz tega kroga sploh ni pričakovalo, da si jo bo Putin upal začeti.

Radi bi pokazali, da niso vpleteni v vojno, ampak preprosto ne morejo narediti ničesar: »Na primer, tudi če premožni in vplivni ljudje pridejo ven in odkrito nasprotujejo vojni, jih bodo preprosto aretirali, jim vzeli podjetja, jim zaplenili denar in jih poslali na fronto. Posledično se bo končalo z nadaljnjo krepitvijo vojaškega stroja,« trdi Gudkov.  

Kakšno pomoč bi rada ruska opozicija?

Dodal je, da bi morala ruska opozicija skupaj z Zahodom in Ukrajino razviti program izhodne strategije, da bi poglobili razkol v elitah, ki Putina sovražijo, in dokončno zrušili režim ruskega diktatorja. Vodstvo civiliziranih držav, vključno z Ukrajino, bi moralo po besedah Gudkova razumeti, da se vojna z zmago Ukrajine ne bo dokončno končala. Putin (oziroma putinski režim) bo odšel, posodobil orožje, nakopičil še na tisoče tankov, pušk, letal in čez nekaj let se bo vrnil, da bi se maščeval.

Zato je po mnenju ruske opozicije treba delati na skupni strategiji za zmago Ukrajine in svetovne koalicije nad Putinovim režimom. Zlasti eno od orodij za to bi lahko bilo ustvarjanje oboroženih formacij, za kar je bil potreben takšen kongres, ki je potekal v Varšavi. Tako se na primer v vojni na strani Ukrajine bori ruski korpus, ki je podprt s finančnimi in organizacijskimi sredstvi ter informacijskimi zmogljivostmi.

Se bo ruska vojska uprla Putinu?

Nezadovoljstvo narašča tudi v ruski vojski, saj vojska ni skoraj nič preskrbljena, »okrepljena« pa je le z mobiliziranci brez izkušenj in znanja. Zato je, kot je pojasnil Ivan Stupak, nekdanji častnik SBU in strokovnjak na ukrajinskem Inštitutu za prihodnost, vojska morda edini segment ruskega prebivalstva, ki se lahko upre Putinu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine