9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Rusija še naprej raketira ukrajinska mesta; cilj je kritična infrastruktura

Piše: STA, C.R. 

Ukrajinske oblasti so danes poročale o novih ruskih raketnih napadih na več mest v državi. Cilj naj bi bila predvsem kritična infrastruktura, o žrtvah pa zaenkrat ne poročajo. Proruske separatistične sile na vzhodu ukrajinske regije Doneck pa so medtem sporočile, da so zavzele dve vasi v bližini industrijskega mesta Bahmut.

V ruskih raketnih napadih v okolici Kijeva je bila zadeta zlasti kritična infrastruktura, je na Telegramu zapisal predstavnik ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko. Ruske rakete naj bi med drugim zadele majhno mesto Makariv, približno 55 kilometrov zahodno od prestolnice.

V luči napadov je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba ponovno opozoril, da so ruske sile med drugim uporabile tudi brezpilotna letala iranske izdelave, poroča nemški Deutsche Welle.

O napadih so poročali tudi v mestu Mikolajiv na jugu države. “Ruske rakete so zadele petnadstropno stanovanjsko stavbo, dve zgornji nadstropji sta bili popolnoma uničeni, ostalo pa je pod ruševinami. Na kraj dogodka so že prispeli reševalci,” je v izjavi na družbenih omrežjih zapisal župan mesta Oleksandr Sienkovič. Oblasti zaenkrat še niso poročale o žrtvah.

Ruski raketni napadi se odvijajo v času, ko ukrajinske sile nadaljujejo protiofenzivo na južni fronti. Stopnjevanje zračnih napadov v zadnjih dneh pa je spodbudilo zahodne zaveznice Ukrajine, da okrepijo svoja prizadevanja za dobavo sistemov zračne obrambe.

Proruske separatistične sile na vzhodu ukrajinske regije Doneck so medtem danes sporočile, da so zavzele dve vasi v bližini industrijskega mesta Bahmut, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Skupina enot obeh ljudskih republik – ob ognjeni podpori ruskih oboroženih sil – je osvobodila Opitine in Ivangrad,” je zapisano v izjavi, ki so jo separatistične oblasti objavile na Telegramu. Drugačne informacije pa navaja ukrajinska vojska, ki je v jutranjih urah sporočila, da je odbila ruske napade v bližini vasi Bahmutske, Ozarjanivka, Ivangrad in Marinka.

Britansko obrambno ministrstvo medtem poroča, da so se ruske sile v južnem ukrajinskem mestu Herson verjetno začele pripravljati na evakuacijo nekaterih civilistov v pričakovanju, da bodo sile Kijeva kmalu skušale ponovno zavzeti mesto. Ruske sile naj bi skušale okrepiti tudi novo frontno črto zahodno od vasi Milove v Hersonu, potem ko so se bile v začetku oktobra prisiljene umakniti na severu regije, navaja poročilo Londona.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine