18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Rudija Šeliga, pokojnega dramatika in Demosovega politika, naganjajo iz Kranja, ki ga bo jutri obiskala ministrica Levice Asta Vrečko

Piše: J. B.

Za jutrišnji Prešernov dan, slovenski kulturni praznik bo ministrica Asta Vrečko obiskala Kranj. Žal bo gorenjska prestolnica tudi tokrat brez pridiha Rudija Šeliga, enega največjih slovenskih dramatikov 20. stoletja. Očitno je preveč moteče, da je bil Šeligo nekdaj poslanec Demosove vlade in minister v Bajukovi vladi.

Že lani je leta 2004 umrlega dramatika črtalo Prešernovo gledališče. Njegovo dramo so brez tehtne obrazložitve umaknili s sporeda. Njegov sin Aleš Šeligo (predsednik Fundacije Rudija Šeliga) se je trudil, da bi mesto prepoznalo pomembnost Rudja Šeliga za kulturno in vsesplošno identiteto Kranja, kjer je preživel večino svojega življenja. Zaradi tako odklonilnega odnosa do dediščine očeta sin Aleš ni dal soglasja za izvedbo letošnjega dogodka.

Njegovo pismo Maji Vunšek, direktorici Mestne knjižnice Kranj, objavljamo v celoti.

»Spoštovana Maja Vunšek,

dolžan sem vam odgovor. Zakasneli odgovor je posledica čakajočega, na žalost neuresničenega upanja, da bi se, v nadaljevanju omenjene zadeve uredile in dorekle. Zahvaljujem se vam za vaša, do očeta in njegovega umetniškega opusa spoštljiva, do mene pa ganljiva predloga – o izvedbi dogodka predstavitve Zbornika o magijskem gledališču Rudija Šeliga in umestitve očetovega portreta v zbirko priznanih kranjskih literatov v vaši Mestni knjižnici Kranj.

Lanski dogodki v Kranju (sramotna neuprizoritev očetovega dramskega dela v Prešernovem gledališču, izključitev Fundacije Rudi Šeligo, kot pobudnice Simpozija o magijskem gledališču Rudija Šeliga iz vsebinskega in predstavitvenega dela Zbornika, nespoštljivi in odklonilni odnos župana Matjaža Rakovca in uradnice Tanje Hrovat do predlogov, ki jih je Mestni Občini Kranj predlagala Fundacija Rudi Šeligo) nakazujejo, da veličina umetniškega opusa Rudija Šeliga in njegova vrednostna dejanja za demokratizacijo slovenske družbe, ki so nedvomno za večno vtkana v bit slovenskega naroda, ne predstavljajo (več?) potrebnih vrednot in pomembnosti za kulturno in vsesplošno identiteto Kranja, zato vam spoštovana Maja Vunšek k vašima predlogoma, v obsegu, kot mi zapovedujejo in dovoljujejo pravna in moralna pravila, ne morem podati pozitivnega soglasja in mi je hkrati žal, da ste bila nepravično zapeljana v to zaudarjajočo in zatohlo zgodbo. Pozdrav, Aleš Šeligo

Pozdrav, Aleš Šeligo«

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine