20.5 C
Ljubljana
sobota, 20 julija, 2024

RTV Slovenija umaknila tožbo proti Makarovičevi zaradi žalitve dr. Jožeta Možine, slednji se sprašuje, če je šlo pri tem za politične pritiske

Piše: C. R.

RTV Slovenija naj bi odstopila od tožbe Svetlane Makarovič zaradi žaljive pesmi proti novinarju in voditelji Jožetu Možini, ki tudi sam toži Makarovičevo. Kot poudarja, pri omenjeni pesmi ne gre za navadno »satiro«, temveč za politični nastop, izražen »v vzdušju linča«, oziroma za hujskanje. Ob odstopu javne televizije od tožbe se je razpisala predvsem levo usmerjena Mladina, ki stopa v bran Svetlani Makarović. Po mnenju Možine je šla slednja predaleč, zato ji sedaj levi mediji hočejo priskočiti na pomoč.

Možina je sicer povedal, da je izvedel od odvetnice za umik tožbe iz strani RTV, saj ga uprava o tem ni obvestila. Mu je uprava prav tako zagotovila, da »bo še naprej zagotavljala ustrezno pravno pomoč« ter da so ga kot delodajalec dolžni varovati pred »blatenjem, žaljenjem in podobnimi ravnanji«, če je to povezano z njegovim delom. »Uprava vam bo zato v konkretnem sodnem postopku še naprej zagotavljala pravno pomoč, ne bo pa v njem sodelovala kot stranka«, so prav tako zagotovili Možini.

Možina je v nadaljevanju dejal za medije tudi, da »ker gre za doslej ne viden grob, skrajno žaljiv javni napad na novinarja zaradi konkretnih oddaj, ki jih dela za javni medij (Utrip, Pričevalci) na političnem shodu privržencev sedanje vlade ob vzdušju linča, se Makarovičeva sankciji praktično ne more izogniti«. Obenem opozarja, da bi v nasprotnem primeru pomenilo, da »bi lahko vsakdo o komurkoli ki mu ni všeč izrekel te in podobne žalitve ter jih po potrebi razglašal za `satiro´«. Dodal je, da Svetlana Makarovič ne more biti nad zakonom, če pa bi se izkazalo na sodišču nasprotno, bi bil to »poseben škandal in blamaža slovenskega pravosodja, ki bi šla na Evropsko sodišče«.

Jože Možina se obenem sprašuje kaj pravzaprav RTV z umikom tožbe, ki je »simbolno dejanje«, sporoča? Mar to pomeni, da se RTV, ki sicer precej zagrizeno brani svoje napadene sodelavce, strinjam z žalitvami, ki so bile izrečene na političnem shodu? Nihče iz RTV namreč ni obsodil tega napada.

Možina je sicer mnenja, da je RTV umaknila tožbo zarasi političnega pritiska na njeno vodstvo. Makarovičevi so namreč trenutne oblasti močno naklonjene, med njimi pa jo ministrica za kulturo naravnost obožuje. Ravno Asta Vrečko pa je vodila proces »depolitizacije« RTV, ki je ustoličil njeno trenutno vodstvo. Možina izpostavlja tudi, da bolj tehtnega razloga ni in da so »dvojni vatli očitni«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine