7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Romana Tomc: Evropska unija na poti k evropski strategiji o oskrbi

 

C. R.

Evropski parlament danes sprejema skupno poročilo odborov za zaposlovanje in pravice žensk za prihodnjo evropsko strategijo oskrbe, polroča evropska poslanka Romana Tomc.

Zajema priporočila, ki bodo podlaga za pripravo evropske strategije o oskrbi. Evropski parlament opozarja na zagotovitev dostopne in cenovno sprejemljive kakovostne storitve oskrbe ter dostojne delovne pogoje in dostop do socialne zaščite za formalne in neformalne oskrbovalce.

Namen poročila je zagotoviti dolgoročno strategijo za sektor oskrbe na ravni EU, ki bi zagotavljala ustrezno upoštevanje pravic oskrbovalcev in oskrbovancev. V sektorju oskrbe prevladujejo ženske, zato se pri vprašanju oskrbe soočamo tudi z vprašanjem enakopravnosti. Poročilo poziva k številnim različnim zakonodajnim in nezakonodajnim ukrepom na evropski in nacionalnih ravneh, ki bodo spremljali strategijo, vključno z evropskim programom za neformalne oskrbovalce.

Romana Tomc (foto: STA)

Romana Tomc (SDS/ELS) ob tem poudarja: “Evropska Unija nujno potrebuje dolgoročno strategijo za sektor oskrbe. V interesu vseh nas je, da starost preživimo dostojanstveno, v urejenih in prijaznih domovih za ostarele, ki si jih lahko privoščimo, z ljudmi, ki z nami radi delajo. Zato sem danes glasovala v prid taki zakonodaji na ravni EU, ki bo državam članicam omogočala, da svojim ostarelim to tudi zagotovijo. Slovenija je po letih opozoril iz Bruslja pod vlado Janeza Janše ta nujno potreben zakon dobila pred kratkim. Od nove vlade zdaj pričakujem, da denar v prvi vrsti nameni tistim, ki oskrbo potrebujejo in v oskrbi delajo.”

Evropska komisija naj bi predlog predstavila v tretjem četrtletju letos.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine