4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Romana Tomc brez dlake na jeziku o zlorabah, ki si jih je privoščila Tanja Fajon: “Celo v Evropskem parlamentu socialisti zlorabljajo medije za politični boj!”

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Bruslju govorili tudi o ustnem vprašanju Komisiji glede madžarskega vmešavanja v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji, kar je sicer na dnevni red spravila socialistična evroposlanka Tanja Fajon, tudi predsednica SD. 

 

Romana Tomc, vodja slovenske delegacije pri največji politični skupini, Evropski ljudski stranki, je povedala: “Govorimo o vprašanju, ki je zastavljeno izključno z namenom vmešavanja v notranje zadeve in diskreditiranja slovenske vlade. Absurdno pri tem je, da temelji na informacijah nekega obskurnega slovenskega spletnega portala s sumljivim in nepreglednim lastništvom, znanega po napadih na desno sredinsko vlado in po novinarjih, ki so že bili obtoženi na Novinarskemu častnem razsodišču. V Sloveniji imamo resne težave z medijskim prostorom, ki je popolnoma neuravnotežen že 30 let. Monopoli, ki so se na vseh področjih, od gospodarstva do sodstva in medijev oblikovali v tem času, so v rokah levice. To preprečuje uresničevanje demokratičnih procesov v državi. Poseben problem je nacionalna RTV, za katero bi pričakovali, da je neodvisna. Žal temu ni tako.”

Dominantni mediji v Sloveniji predstavljajo 90 odstotkov medijskega prostora. “Tisti v slovenski lasti so v rokah leve tajkunske elite, ki preko njih izvaja politično agendo, njihova moč je izjemna. Razen nekaj svetlih izjem je objektivno novinarstvo v Sloveniji mit. O zgodbah, ki jim ne ustrezajo, ne pišejo, veliko je prikrivanja in pristranskega poročanja. Zato je tistih nekaj ne – levih in neodvisnih medijev za Slovenijo izjemnega pomena. To veliko nepreglednost v lastništvu v svojem poročilu ugotavlja tudi Evropska komisija. Spremembe so potrebne. In te spremembe ne pomenijo uničevanja neodvisnih medijev, ravno nasprotno. So poskus, kako medijski prostor narediti boljši, preglednejši in bolj uravnotežen,” je povedala Romana Tomc.

Romana Tomc tudi obžaluje, da krizo, katere Unija še ni doživela, “socialisti izkoriščajo za notranje politične obračune. Žal je ravno ta primer očiten dokaz, kako celo v Evropskem parlamentu slovenski socialisti medije zlorabljajo kot sredstvo za politični boj.”

Do Fajonove je kritičen tudi evropski poslanec Franc Bogovič. “Tratimo dragoceni čas! Fajonova s svojo za lase privlečeno notranje-politično igro obremenjuje Evropski parlament in EU, ki bi morala biti osredotočena na usodo Evrope v danem trenutku,” je danes sporočil.

Kot je dejal, sicer podpira razpravo o medijski svobodi v Sloveniji in na splošno v Evropi, saj gre za zelo pomembno temo, obžaluje pa, da socialisti, tokrat na predlog slovenske poslanke Tanje Fajon, to temo na dnevni red Evropskega parlamenta dodajajo arbitrarno, torej le tedaj in za tisto državo, ko jim to v posamezni državi notranjepolitično ustreza. “Kredibilno se tako lahko o tem pogovarjamo le širše, tudi denimo za primer Malte, ko še danes ni v celoti pojasnjen umor malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je preiskovala korupcijske zadeve, ali pa katere druge države, kjer so oz. so bili na oblasti politični prijatelji kolegice Fajonove iz vrst socialistov. Prav tako se v razpravi arbitrarno kaže s prstom le na madžarske naložbe v slovenske medije, ne problematizirajo pa se švedske, avstrijske in češke naložbe v slovenskem medijskem prostoru,” je zapisal Bogovič.

“Opozoriti želim tudi na problem velikokrat ne-transparentnega lastništva in nejasnega financiranja, morda celo s tajkunskim denarjem, nekaterih slovenskih medijev, na kar je v svojem nedavnem poročilu o stanju pravne države opozorila tudi Evropska komisija. Za transparentnost medijskega delovanja in krepitve zaupanja uporabnikov do medijev ter njihove vloge v družbi bi lastništvo vseh medijev moralo biti transparentno, namesto da se slednje prikriva na vso silo. Ob uspešnem skrivanju svojega lastništva se ti mediji zadnjih nekaj volitev kljub temu zelo odkrito vmešavajo v volitve v Državni zbor RS. V kolikor so svojo vlogo poskušali v preteklosti vsaj malo prikrivati, temu v zadnjem letu ni tako, saj so nasprotno v svojem početju zelo odkriti, tako v rušenju vlade g. Janeza Janše, kot v nasprotovanju ukrepom Vlade RS, v njenem boju s pandemijo. Tudi o tem želim, kolegica Tanja, da rečemo kakšno. Pogovorimo se o tem v Sloveniji, tudi ta pogovor je nujen za demokracijo v naši lepi državi,” je Tanji Fajon sporočil Bogovič.

Slednji sicer poudarja, da ne glede na motiv in ozadje političnega konteksta današnje razprave v parlamentu svoboda medijev pomeni, da so mediji, z izjemo javnih medijev, zasebne družbe in se institucije bodisi slovenske bodisi na ravni EU v njihovo delo in lastništvo ne vmešavajo. Medijska podjetja delujejo po pravilih tržnega gospodarstva in v skladu s temeljnimi svoboščinami v EU, med katerimi je tudi prost pretok kapitala. Naložbe podjetij v več različnih državah EU so del normalnega poslovno tržnega sveta. “Obžalujem, da v tako težkih časih, ko bi morali vse sile usmerjati v odpravljanje posledic Covid19 krize ter sprejemanje naslednjega večletnega finančnega okvira EU in načrta za okrevanje, tratimo dragoceni čas za tako za lase privlečeno temo, ki je žal le del politične igre naših Socialdemokratov v Sloveniji ter domače politično perilo peremo pred celotno evropsko javnostjo in s tem povsem po nepotrebnem obremenjujemo Evropski parlament.”

 
 
 

Zadnje novice

Sorodne vsebine