-1.7 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Roman Leljak: “Porabiti moramo 150.000 evrov, da bo teh 300 metrov na suhem in bomo lahko tam gradili. Popoln nesmisel. In takih primerov imamo v Sloveniji ogromno, česar se ta vlada dobro loteva in rešuje.”

Piše: Petra Janša

»Sem eden redkih, ki sem zadovoljen, ker se stvari premikajo. Marsikdo tega noče razumeti in si zatiska oči, ampak se premika. Na zadnjem sestanku županov na Brdu pri Kranju je bilo skoraj 200 županov. Večina nas je povedala, da se sedaj bolje dela, saj imamo neposredni stik z ministrstvi in smo organizacijsko bolje povezani. To je dobro,« nam je v pogovoru dejal župan občine Radenci Roman Leljak.

DEMOKRACIJA: Kako vidite zdajšnje politično dogajanje v Sloveniji?

Leljak: Sem eden redkih, ki sem zadovoljen, ker se stvari premikajo. Marsikdo tega noče razumeti in si zatiska oči, ampak se premika. Na zadnjem sestanku županov na Brdu pri Kranju je bilo skoraj 200 županov. Večina nas je povedala, da se sedaj bolje dela, saj imamo neposredni stik z ministrstvi in smo organizacijsko bolje povezani. To je dobro. Tudi postopki za javne razpise za projekte so bolje nastavljeni. Še so napake, ampak te so zaradi druge ali tretje birokratske strukture in jih je treba spremeniti. V bistvu gredo stvari na bolje. Imamo sicer ekstremiste, ki iščejo možnosti, ko je bilo v državi najbolj pomembno, da imamo študije, ki so stale deset, dvajset milijonov in je zaradi tega nastalo deset novih doktorjev znanosti, v praksi pa se je to zelo malo izvajalo. To se je spremenilo. In vesel sem. Imamo še kup agencij, ki so bile ustanovljene zato, da bi pomagale pri projektih, a smo zdaj prišli v fazo, ko so te agencije slabost občin, saj občine težko zagotavljamo vse tisto, kar zahtevajo agencije. V občini dobro vemo, kaj potrebujemo. Ta čas je pri nas najbolj aktualen zemljevid Radencev, ki ga je pripravila Agencija za vodo, na kateri lahko vidite, da je celotna občina Radenci poplavno ogrožena. Ogrožena pa ne bo več, ko bomo naredili študijo, ki bo stala 150.000 evrov. V trenutku, ko jo bomo plačali, bo voda stekla iz Radencev. Prostorskega načrta torej ne moremo spremeniti, dokler ne plačamo študije. In prav z novim zakonom o vodah, o katerem bomo odločali na referendumu, želijo preprečiti, da bi se take anomalije rešile. Mi vemo, da ob Muri ne moremo graditi tovarne papirja ali eksploziva oziroma česa podobnega, ker je tu voda. Imamo pa zdaj vinsko fontano na Kapeli na 304 metrih nadmorske višine, ki je skoraj najvišji vrh v Pomurju, in to je poplavno območje. In porabiti moramo 150.000 evrov, da bo teh 300 metrov na suhem in bomo lahko tam gradili. Popoln nesmisel. In takih primerov imamo v Sloveniji ogromno, česar se ta vlada dobro loteva in rešuje. Naj vztraja in bo ljudem veliko lažje. Za 150.000 evrov lahko v občini Radenci uredimo dve cesti.

DEMOKRACIJA: Se boste udeležili referenduma za pitno vodo?

Leljak: Sem eden tistih, ki bi občanom najraje svetoval, naj v nedeljo ostanejo doma in se igrajo s svojimi otroki.

Več v novi številki revije Demokracija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine