19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Rok Snežič bo pravico iskal na Evropskem sodišču za človekove pravice

Piše:

Strokovnjak za davčno pravo ddr. Rok Snežič se je odločil, da bo vložil kazenske ovadbe v Bosni in Hercegovini in Sloveniji proti neznanemu storilcu, ki mu prepoveduje že več kot pol leta vstop na ozemlje BiH, ker je žrtev notranjih političnih igric v Sloveniji in v BiH. “Več kot 20 let redno poslujem v BiH, v vsem tem času nisem bil niti v enem kazenskem postopku, nikoli nisem bil obsojen in kljub temu mi država prepoveduje vstop in stik z družino. Vse to na podlagi nekega papirja Bosanske obveščevalne službe (OSA), ki ga sam nisem nikoli videl,” je za Delo povedal Snežič. Za naš medij je Snežič še dejal, da mu bosanske oblasti pod vodstvom Mehmedagića kršijo 6. člen Konvencije o otrokovih pravicah, ki določa stik z družino. To pravico bi Snežiču lahko omejili, če bi bil v BiH pravnomočno obsojen.

V našem mediju smo že večkrat pisali, da je davčni strokovnjak ddr. Rok Snežič žrtev osrednjih medijev in leve opozicije le zato, ker je v javnosti nekajkrat povedal, da se osebno pozna s predsednikom vlade Janezom Janšo. Od nastanka sedanje vlade so hoteli Snežiču podtakniti marsikatero afero, a jo je z dejstvi in podprtimi dokazi sam hitro ovrgel.

Prihod Snežiča v BiH že dlje časa onemogoča šef OSA Osman Mehmedagić. Ta ima edini pravico, da lahko sam odloči, koga spusti v državo in koga ne. V preteklosti smo o pisali o več aferah, v katere se je ujel vodja bosanske obveščevalne službe. Dne 18. februarja mu je poteklo petletno dovoljenje za dostop do tajnih podatkov. V našem mediju smo že pisali o tem, da se šefu OSA ne sme podaljšati dostop do tajnih podatkov, ker bi s tem na hud način kršili bosansko zakonodajo. Bosanski mediji pa so dobili uradno informacijo od ministrstva za varnost, da Mehmedagiću niso podaljšali dostopa do tajnih podatkov.

Osman Mehmedagić se je znašel večkrat z navzkrižju z zakonom. (Foto: Posnetek zaslona- Press)

Snežiča šef OSA ne pusti v državo zaradi političnih igric, brez težav je v državo spustil zloglasnega balkanskega kriminalca Naserja Kelmendija
V preteklih mesecih smo večkrat poročali o poslovanju slovenskega davčnega strokovnjaka v Bosni in Hercegovini. Afero je zelo pogosto ustvaril bošnjaški novinar Avdo Avdić. Afero so pogosto prvi povzeli v informativni oddaji 24ur na največji zasebni komercialni televiziji POP TV/Kanal A. Razkrili smo, da je odgovorna urednica 24ur Tjaša Slokar Kos bila v preteklosti sodelavka v enem izmed Avdićevih medijev. Piko na i pa je dodalo razkritje, da sta bila Avdić in Mehmedagič večkrat ujeta v javnosti pri skupnem sodelovanju.

Mehmedagič je dokazal tudi v preteklosti, da brez težav v državo spusti najhujše balkanske kriminalce. Tako je nekaj mesecev prej pred izgonom Snežiča spustil v državo mafijskega šefa iz Kosova Naserja Kelmendija. Leta 2018 je bil Kelmendi v Prištini obsojen zaradi trgovine z mamili in je na črni listi Združenih držav Amerike.

Snežič je za časnik Delo še izjavil, da deluje ves čas na območju Republike Srbske, medtem ko se v Federaciji BiH nahaja zelo poredko. Še enkrat poudarja, da se mu zdi celotna situacija skrajno nenavadna. Opozarja, da mu ni jasno, zakaj ga Mehmedagić noče spustiti na območje Republike Srbske, kjer ima svoj dom in podjetje.

Avdo Avdić in direktor Bosanske obveščevalne službe OSE Osman Mehmedagić. (Foto: Posnetek zaslona: Normala.ba)

Svojo pravico bo ddr. Snežič iskal tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice
Davčni strokovnjak ddr. Rok Snežič je zaradi vsega tega vložil kazensko ovadil neznano osebo na OSA, ki je po njegovih informacijah odgovorna, da je zanj kot grožnjo za varnost in integriteto države prepovedan vstop v BiH. V preteklosti se je tudi razkrilo, da ima Mehmedagić velik vpliv na bosansko pravosodje. Zaradi tega je Snežič vložil primer ovadbe za zlorabo položaja tudi v Sloveniji.

Svojo pravico se je odločil Snežič iskati tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice. Na njem bo sprožil postopek za začasno odredbo, s katero bi državo BiH prisilili, da odpravi po mnenju dolgoletnega poslovneža v BiH nezakonito prepoved vstopa v državo. Snežič je še dejal, da mu bosanske oblasti pod vodstvom Mehmedagiča kršijo 6. člen konvencije za Človekove pravice, ki določa stik z družino. To pravico bi Snežiču lahko omejili, če bi bil v BiH pravnomočno obsojen.

Primer Roka Snežiča bomo spremljali tudi v prihodnje. Vse bolj je jasno, da se politična gonja proti Snežiču dogaja le zaradi poznanstev s določenimi politiki na desnem političnem polu. To pa le dokazuje, da pravni sistem deluje le za “naše”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine