1.2 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

Robert Golob si pripravlja zlato padalo; z denarjem davkoplačevalcev bogato nagradil svoje prijatelje

Piše: Vida Kocjan

Vlada Roberta Goloba je v rebalansu proračuna za leto 2023 namenila 185,13 milijona evrov za odkup delnic malih delničarjev v petih elektrodistribucijskih podjetjih. Pri tem nameravajo prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) 185,13 milijona evrov malim delničarjem izplačati še letos, »drugo pa SDH lahko prestavi v leto 2024«. Slednje pomeni, da dobrih 185 milijonov evrov ni končna cena, ki jo bomo za ta nepotrebni in visoko tvegani sporni nakup plačali davkoplačevalci.

Gre za podjetja Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska, kjer s proračunskim denarjem nameravajo iztisniti oz. izplačati male delničarje. Slednji si za izstop iz lastništva navedenih podjetij prizadevajo že več let. Večinska lastnica teh podjetij je namreč država, mali delničarji pa imajo okoli 20 odstotkov lastništva, s čimer ne morejo vplivati na poslovne odločitve. Želijo pa priti do denarja. In to se jim zdaj pod Robertom Golobom tudi obeta.

Dvakrat toliko, kot so jim ponudili

Mali delničarji bodo tako po napovedih s prodajo na trgu malo vrednih delnic zaslužili bistveno več, kot če bi jih prodali po redni ceni, elektropodjetja pa bodo s tem postala stoodstotna last države. Po zdaj znanih podatkih naj bi jim davkoplačevalci za vsako delnico plačali vsaj tri četrtine njene knjigovodske vrednosti. Slednja pa je lahko daleč od tržne vrednosti. In ne samo to. Vlada Roberta Goloba zdaj malim delničarjem daje dvakrat toliko, kot so jim pred leti v programu odkupa lastnih delnic ponujala navedena elektrodistribucijska podjetja. Takrat je bila cena za male delničarje po njihovem mnenju prenizka, zato delnic niso prodali.

Prihodnje leto spet

Zdajšnja odločitev vlade je v javnosti sprožila velike kritike in upravičene dvome o njeni utemeljenosti in transparentnosti. Tudi zato, ker bi ta denar iz državnega proračuna lahko nemudoma namenili za pomoč prizadetim v poplavah. 185,13 milijona evrov namreč ni malo. Z rebalansom proračuna za leto 2023 je koalicija prerazporedila 520 milijonov evrov na postavko za sanacijo. Pri tem so 185,13 milijona evrov za iztis delničarjev elektrodistribucijskih podjetij pustili in dodali, da bi se skupni znesek v prihodnjem letu lahko še povečal. Znesek 185,13 milijona evrov tako še ni končen.

Urejal bo Golobov prijatelj

Postopek odkupa oziroma iztisnitev malih delničarjev v teh podjetjih bo vodil Slovenski državni holding (SDH), ki ga vodi Žiga Debeljak, dober prijatelj Roberta Goloba in Zorana Jankovića. Po navedbah poznavalcev je naslednji korak vlade Roberta Goloba ali njega osebno združevanje elektrodistribucijskih podjetij. Združeno podjetje naj bi nato vodil Golob, ki si tako pripravlja novo delovno mesto, zlato padalo, kjer bi lahko znova zajemal z zlato žlico. Dodajmo, da iztisnitev oziroma izplačilo malih delničarjev ni nujno za nameravano ustanovitev združenega podjetja. Vendar pa bo v njem vodstvo kraljevalo bistveno laže, če jim za ovratnik ne bodo dihali drugi. Mali delničarji imajo namreč pravico tudi do vpogleda v poslovanje družbe.

Arogantno molčijo

Vlada Roberta Goloba doslej še ni pojasnila razlogov, zakaj je konsolidacija lastništva v energetiki zanjo ta čas tako pomembna. Pojasnili niso niti tega, zakaj tega denarja ne namenijo za pomoč območjem, ki so jih v začetku avgusta zajele poplave. Hkrati je vlada že prej ustavljala investicije, po poplavah pa je to tudi javno napovedala. Tako so že pred poplavami ustavili graditev 3. razvojne osi, eden od županov pa je razkril, da mu je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek priznala, da se v mandatu te vlade ne bo gradila niti  3. a razvojna os, to je cesta od Škofljice do Kočevja in naprej proti Hrvaški. Uradno se sicer Bratuškova in vlada pridušata, da je graditev hitrih cest »njihova prioriteta«, v ozadju pa se dogaja vse kaj drugega. Ustavili so tudi investicije v graditev nekaterih osnovnih šol, ministrstvo za šolstvo naj bi že dolgo imelo denar samo za plače zaposlenih, investicije pa so črtali. Po poplavah bodo močno zapostavljena oziroma podhranjena tudi druga področja, med drugim zdravstvo. Vse z izgovorom, da ni denarja. Hkrati pa vlada v proračunu zadržuje rezerviranih 185,13 milijona evrov za energetiko, ki jih bo porabila netransparentno in na sporen, morda tudi koruptiven način.

Ne vedo ali nočejo vedeti?

Vprašanj je veliko, vendar oziroma njeni ministri doslej še niso odgovorili niti na neposredna novinarska vprašanja o razlogih za 185,13 milijona evrov vreden odkup deležev v elektrodistribucijskih podjetjih v letu 2023. Doslej še nobeden od njih ni znal ali ni hotel razložiti te proračunske namere.

Finančni minister Klemen Boštjančič je tako na novinarski konferenci po seji vlade v začetku septembra na novinarsko vprašanje, ali je projekt še v načrtu za letos, eni od novinark odgovoril, naj vpraša Slovenski državni holding (SDH). Odgovor je bil sprenevedav, saj gre za izdatek iz proračuna, nad katerim bedi finančno ministrstvo. Tudi pozneje se je odgovorom izmikal. V tej luči je tudi zanimivo, da vlada po zadnjih dveh sejah (sredi septembra) sploh ni imela novinarskih konferenc. Poslali so le sporočilo za javnost, kar je precej nenavadno.

Prijatelji potrebujejo denar

Ker finančno ministrstvo zaradi poplav in s tem povezanih stroškov zahteva od drugih ministrstev tudi štiriodstotno zmanjšanje porabe, toliko naj bi privarčevali glede na načrte, je teh 185,13 milijona evrov še bolj nerazumljivih. Ali kot je opozoril televizijski voditelj Aljuš Pertinač: »Ne razumem drugih ministrov, da se ne uprejo temu varčevanju na račun sanacije poplav, če pa ima vlada po drugi strani 185 milijonov evrov za čisto osebne, brezzvezne zadeve.« Na vprašanje, zakaj v državi nujno potrebujemo denar za elektroenergetska podjetja, ki so sicer javna in v lasti državljanov, pa je Pertinač odgovoril, da je tako zato, ker imajo nekateri prijatelji predsednika vlade Goloba v teh podjetjih svoje delnice in potrebujejo denar. Zato bo Golob vzel iz proračuna 185,13 milijona evrov in jih namenil svojim prijateljem, da bodo delnice prodali.

Na eni strani davki, na drugi zapravljanje

Politični analitik in nekdanji poslanec Marko Pavlišič pa je prepričan, da upravičenost 185,13 milijona evrov, namenjenih za odkup deležev malih delničarjev v elektrodistribucijskih podjetjih, zahteva natančno pojasnilo pristojnega ministra. Pri tem misli na Golobovega finančnega ministra Klemena Boštjančiča, za katerega znani analitik, novinar in urednik Bojan Požar navaja, da je »bolj ko ne poslušen izvajalec, pristojen za podrobnosti in malenkosti«. Pavlišič pa dodaja, da 185,13 milijona evrov zahteva natančno pojasnilo, »še posebej v luči napovedi novih davkov oziroma prispevkov ter napovedane zaostrene fiskalne situacije glede na potrebno obnovo po naravnih katastrofah kot tudi vnovične uveljavitve fiskalnega pravila na zahtevo Evropske unije«. Navaja, da je brez natančne analize težko soditi, ali gre za razumno odločitev. Opozarja pa, da je poleg zneska pomembna tudi ustrezna določitev cene deležev, ki se bodo odkupili, ter transparentnost. Ker gre za odkup deležev, se je treba vprašati, ali ni mogoče teh sredstev zagotoviti v proračunski bilanci B, to je v bilanci finančnih terjatev in naložb.

Kdo so mali delničarji?

V petih elektrodistribucijskih podjetjih ima država okoli 80-odstotni delež, kar pomeni, da je približno 20 odstotkov zasebnih delničarjev. To so bodisi zasebna podjetja ali skladi, bodisi fizične osebe.

Po navedbah medijev je največji mali delničar Kalantia Limited v lasti certifikatsko-tranzicijskega tajkuna Igorja Laha. Med pomembnimi malimi delničarji pa so tudi različni finančni skladi, na primer KD Group in drugi.

Molčijo tudi pri Debeljaku

O tem, da namerava vlada prek SDH izplačati male delničarje, se je govorilo že avgusta. Na SDH, ki ga v času te vlade vodi Golobov zvesti prijatelj Žiga Debeljak, so se takrat na novinarska vprašanja o tem, kakšne bodo koristi projekta za davkoplačevalce, zavili v molk. Na portalu N1 SLO pa so zapisali, da so jim v SDH zatrdili, da se z nedržavnimi delničarji distribucij ne pogovarjajo, poteka poplačila malih delničarjev pa niso želeli komentirati z razlago, da mora SDH »kot zaupne varovati vse podatke, dejstva in okoliščine o posamezni družbi s kapitalsko družbo«.

Molčijo tudi za Demokracijo

Prejšnji teden smo vprašanja o tem, kaj je namen 185,13 milijona evrov in ali je iztisnitev malih delničarjev v petih elektrodistribucijskih podjetjih v tem trenutku res prioriteta države, poslali tudi na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki ga vodi Golobov izvajalec Bojan Kumer. Podobno vprašanje smo poslali tudi na ministrstvo za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič. Odgovorov nismo prejeli.

Nadalje nas je zanimala natančna lastniška sestava v posameznih elektrodistribucijskih podjetjih. Nekateri so nam poslali podatke, nekateri pa so nas usmerili na KDD – Centralno klirinško depotno družbo, ki vodi delniško knjigo. Podatke še zbiramo in preverjamo, predstavili jih bomo v enem od prihodnjih prispevkov. Glede na načrte Roberta Goloba in njegovih bo tematika v tem letu zelo zanimiva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine