22.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Režimski mediji so ignorirali včerajšnjo več desettisočglavo množico na ljubljanskih ulicah

Piše: Tanja Brkić (Nova24TV.si)

Medtem ko so petkovi kolesarji dve leti polnili naslovnice osrednjih medijev, četudi so bili neprijavljeni, nasilni in je bil njihov namen še večji razkroj slovenske družbe, se danes ti mediji komajda obregnejo ob upokojenske proteste, ki jih je napolnila več desettisočglava množica. Ljubljanske ulice so preplavile slovenske zastave in slovenska pesem in ne nasilje in izgredi, kot smo jim bili priča še dve leti nazaj. Očitno je bilo to v nasprotju z želenim režimskih medijev, ki so se poročanju o tem bolj “ognili” kot slavili. 

Ko se je v petek več desettisočglava množica odpravila po ljubljanskih ulicah in mirno protestirala, je bil to prizor, ki ga Slovenija ni videla že leta. Razlika med protesti upokojencev v zadnjih mesecih in protesti petkovih kolesarjev, ki smo jim bili priča še dve leti nazaj, je več kot očitna. Pa vendar si po mnenju osrednjih medijev skoraj 40 tisoč ljudi, ki protestira “za dostojno življenje”, ne zasluži niti spodobnega poročanja s strani medijev. Nobene naslovnice, le tu in tam kakšna novička, medtem je Siol popolnoma prezrl dogodek in o njem ni napisano nič.

Če so bili vsakotedenski petkovi ekscesi v času Janševe vlade tema za naslovnice in prve prispevke v večernih oddajah, pa četudi je šlo le za nekaj deset ali sto protestnikov, so zdaj še toliko bolj vidna dvojna merila režimskih medijev, ki protestom upokojencev namenijo komaj kakšen stavek, kaj šele naslovnico. Več desettisočglava množica, ki je za razliko od petkovih kolesarjev protestirala za dostojno življenje in ne zaradi politične agende, kot so to počeli politkolesarji, je bila za osrednje medije preveč. Večno zvesti medijski psi, naklonjeni levi vladi, bi na vsak način radi prikrili njene “pomanjkljivosti” in utišali vsakega, ki si drzne protestirati proti njej.

Portal 24 ur je velik dogodek objavil kot manj pomembno novico, nato pa so jo v celoti umaknili s prve strani.

“Nobene naslovnice protesta upokojencev na @24ur in @rtvslo. Poleti 2020 in 2021 so imeli politkolesarji vsak petek naslovnico do naslednjega dne plus spremljajoče članke in prvo novico na večernih poročilih. Tudi če je prišel le Jenull s tremi brezposelnimi kolegi iz Metelkove,” je na Twitterju zapisal politični analitik Mitja Iršič. Preverili smo in res je, protest upokojencev ni bil niti na eni od naslovnic portalov, moč je bilo zaslediti le kratko novičko tu in tam.

Portal Siol je dogodek popolnoma prezrl
Ostali mediji in portali so dogodku namenili nekaj besed, medtem, ko je portal Siol dogodek popolnoma prezrl. Zanimalo nas je, zakaj so protest popolnoma ignorirali, glede na to, da je šlo za velik dogodek, ki se javnosti vsekakor tiče, smo na glavnega urednika Mihaela Šuštaršiča in na lastnike naslovili vprašanje.

Portal Siol množičnemu shodu ni namenil niti ene novičke.

“Vsak petek. 2 leti in pol. Naslovnica za par predstavnikov levičarskega kolesariata. Danes zapolnjen Trg republike in v #mainstream medijih … nič. Ignoranca prevzetni @vladaRS ne bo koristila. Državljani odpirajo oči in gledajo, kako ta Svoboda ni prav nič svobodna,” je bil nad očitnimi dvojnimi vatli osrednjih medijev zgrožen podpredsednik SDM Nejc Brence.

Prazno tudi na Odlazkovem Svetu24 (foto: zajem zaslona)

Spomnimo, kako je bila celotna pozornost v času vlade Janeza Janše usmerjena k nasilnim protestnikom, med katerimi ni bilo niti ene slovenske zastave, ampak le sovražni transparenti. Po tem, čemur smo bili v petek priča, je več kot očitno, kdo je dejansko civilna družba in kakšen namen so imeli takratni protesti in protest včeraj. Ljudje komaj shajajo skozi mesec zaradi nepremišljenih ukrepov Golobove vlade in ljudje so šli na ulice za lasten kruh, medtem ko so nevladniki in ostali organizatorji nasilnih petkovih protestov še danes nagrajeni. Dvojni vatli, ki veljajo za Golobovo vlado, pa veljajo tudi za osrednje medije, ki pomanjkljivosti vlade ne kritizirajo, prav tako pa ne opravljajo svojega poslanstva – kje je danes samooklicana neodvisna javna televizija, da bi tako kot pred dvema letoma intenzivno poročala o protestih in problematiki ljudi, ki jo plačuje?

Tudi na državnem portalu MMC novica o množičnem shodu ni bila prva novica dneva.

Od glavnega urednika portala Siol smo prejeli odgovor, da so v petek sicer poročali o dogodku, kar pa ne izniči dejstva, da v petek zvečer novice po naši raziskavi na vidnem delu portala ni bilo videti. “To ne drži. Portal Siol.net je dan prej obširno poročal o dogodku na spletni strani. Portal Siol.net je objavil tudi video posnetek in več fotografij s shoda. Članek je odprt in prosto dostopen vsakomur. Pod novico je bilo objavljenih tudi 70 komentarjev, kar dokazuje, da novica nikakor ni bila »skrita« ali marginalizirana, na kar namiguje prispevek. Res pa je, kot dokazuje objavljen posnetek zaslona na portalu Nova24tv.si, da naslednji dan, v soboto zjutraj ta prispevek ni bil več med najbolj izpostavljenimi članki na portalu Siol.net, kar pa je stvar uredniške avtonomije”, je Šuštaršič zapisal v odgovoru.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine