22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

(REVIJA DEMOKRACIJA MAGAZIN) Odmevi na afero GEN-I na Balkanu: Preiskava poteka počasi, sledi sumljivih poslov izginjajo, klobčič se kljub temu razpleta

Piše: Vladimir Otašević, Mreža za poročanje o kriminalu in korupcije LUPA 

Balkansko javnost že več mesecev pretresa velika afera GEN-I, ki je povezana s sumi pranja denarja in v katero so vpleteni predsednika vlad Slovenije in Kosova Robert Golob in Albin Kurti ter kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj. Gre namreč za sumljive posle, ki so se v preteklih letih izvajali prek hčerinskih družb slovenske državne energetske družbe GEN-I.

Slovenski Planet TV je aprila lani objavil dokumentacijo, da je veleposlanik Kosova na Hrvaškem z izjemno sumljivimi transakcijami dvignil okoli 600.000 evrov. Gre za denarna nakazila srbske hčerinske družbe GEN-I podjetju MB Consulting, ki ga je decembra 2016 v Podgorici ustanovil Berishaj.

Povezava do Roberta Goloba Omenjeni posli so bili realizirani v času, ko je bil Golob predsednik uprave slovenske energetske družbe. Po besedah producenta na Planet TV Bojana Požarja je kosovski veleposlanik »po prejemu plačil takoj dvignil denar, ki naj bi ga nato odnesel Golobu v Ljubljano«. Kmalu po objavi informacije so se za zgodbo poleg slovenskih začeli zanimati tudi mediji s Kosova pa tudi civilna organizacija Alternativa Črna gora.

Maja 2022 so sporočili, da Berishaj denarja, ki ga je prejel od hčerinske družbe GEN-I, ni odnesel le Golobu, ampak tudi sedanjemu kosovskemu premierju Kurtiju.

»Medtem ko se ljudje na Balkanu prepirajo o narodu in veri, voditelji balkanskih držav nimajo tega problema. Ali ste vedeli, da je podjetje GEN-I d.o.o., registrirano za trgovanje z električno energijo v Srbiji, financiralo kosovskega premierja Albina Kurtija? Veleposlanik Kosova na Hrvaškem Martin Berishaj je namreč leta 2016 v Črni gori odprl podjetje MB Consulting d.o.o. V to družbo je prejel skupaj 1.101.379 evrov različnih ’vplačil’, od tega je GEN-I d.o.o. iz Srbije na njegov žiro račun nakazal dobrih 600.000 evrov,« so v Alternativi Črna gora zapisali v sporočilu, ki je bilo maja 2022 objavljeno v črnogorskih medijih, in nadaljevali:

»MB Consulting je fiktivno podjetje, registrirano na Martina Berishaja (100-odstotno lastništvo), z enim zaposlenim. Dvignil je denar in ga z diplomatskim potnim listom odnesel kosovskemu premierju Albinu Kurtiju! Leta 2018 je dvignil 323.154 evrov, leta 2019 285.879 evrov, leta 2020 267.348 evrov in leta 2021 224.998 evrov. Bil je tako aroganten, da je v Črni gori dolgoval 31.014 evrov davka. Glede tega ga seveda nihče ni kontaktiral, čeprav občanom odklopijo elektriko, če ne plačajo 100 evrov dolga. Vse skupaj so pokrile neke ’svetovalne storitve’, krinka za podkupnino Kurtiju.«

Balkanski mediji so poročali o aferi Mediji so pred tem objavili, da je Kurti po prihodu na oblast Berishaju podelil kosovsko državljanstvo, nato pa ga je leta 2021 imenoval za veleposlanika Kosova na Hrvaškem. Novinar revije Demokracija je stopil v stik z Veskom Pejakom, enim od vodij organizacije Alternativa Črna gora, ki je povedal, da so maja 2022 o svojih ugotovitvah obvestili Osnovno državno tožilstvo v Podgorici (ODT).

»Alternativna Črna gora je sprožila uradni postopek pred ODT, o čemer imamo dokaze. Vendar od takrat do danes nismo prejeli nobenega obvestila o omenjenem primeru. Jasno smo jim nakazali, da ima ta primer prednost, saj je v središču mednarodnega škandala. Kolikor nam je znano, se glede tega ni naredilo nič. V zvezi s temi obtožbami nas ni nikoli nihče kontaktiral. Medtem smo na naši spletni strani nekajkrat objavili informacije v zvezi s tem primerom, tako da je zelo malo verjetno, da pristojni organi o tem niso imeli informacij. Problem je politične narave, saj ta primer podjetje MB Consulting povezuje z vrhom Srbije, torej z resnimi sumi v zvezi z dajanjem podkupnin v korist in na račun kosovskega premierja, s katerim je v tesnih odnosih lastnik podjetja MB Consulting Martin Berishaj. Ker ima Martin Berishaj diplomatski potni list, njegove prtljage niso pregledali in bi lahko brez nadzora čez mejo odnesel večje količine denarja. V primeru podjetja MB Consulting gre za vsoto dobrih 1.600.000 evrov. Delo s tem podjetjem je bilo prekinjeno z objavo besedil v slovenskih medijih,« je Pejak povedal medijem.

(Celoten članek je objavljen v posebni številki Demokracija Magazin.)

 

foto: Demokracija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine