17.6 C
Ljubljana
sreda, 7 junija, 2023

(REVIJA DEMOKRACIJA MAGAZIN) (INTERVJU) Bojan Požar: Strinjam se z Borutom Pahorjem, da Golob zelo verjetno ne bo dočakal konca tega mandata na čelu vlade

Piše: Petra Janša 

O aferi GEN-I smo se pogovarjali z dobro obveščenim preiskovalnim novinarjem Bojanom Požarjem, voditeljem zelo gledane televizijske oddaje Ura moči in ustanoviteljem portala Požareport. Po njegovih informacijah pristojni organi že preiskujejo sporne posle, pri katerih je ključna oseba predsednik slovenske vlade Robert Golob, zato Požar meni, da Golob ne bo končal svojega premierskega mandata.

DEMOKRACIJA: Gospod Požar, ali še vedno menite, da bi tako imenovana afera Berishaj lahko privedla tudi do padca vlade v Sloveniji?

Požar: Ja, seveda. Saj si res ne znam predstavljati, da bi Robert Golob – ali kdo drug v
takšnem primeru, da ne po pomote – lahko vodil vlado po tem, ko se tudi uradno potrdijo
že doslej medijsko znana razkritja nekaterih spornih balkanskih poslov GEN-I v času njegovega vodstva.

DEMOKRACIJA: Januarja letos ste za spletni portal Kosovo Online menili, da je v tej zadevi ključno, ali bo Martin Berishaj spregovoril ali ne. Seveda, če pride do sodnega postopka. Mogoče veste, se zadeva kaj premika v tej smeri?

Požar: Kolikor vem, gospod Berishaj v tem smislu še ni spregovoril. Res pa je, da tudi še
ni sodnih postopkov.

DEMOKRACIJA: GEN-I in Roberta Goloba pa je preiskovalo oziroma ga preiskuje tudi slovensko državno tožilstvo, potem ko je nekdanja ali bolje rečeno odstopljena notranja ministrica Tatjana Bobnar zadevo predala tožilstvu, tarča preiskave pa so bili konkretni balkanski posli družbe GEN-I. Kaj točno se je dogajalo v teh poslih?

Požar: Po mojih zadnjih in zanesljivih informacijah pristojno slovensko državno tožilstvo preiskuje sporne posle GEN-I in Elektra Ljubljane, povezane s poskusi privatizacije GEN-I. Kjer je ključna oseba seveda Robert Golob.

DEMOKRACIJA: Verjetno se spomnite, da je bilo razkrito tudi to, da se je sporni denar nalagal v enega od italijanskih skladov … Se ve, za kateri sklad gre in zakaj so izbrali ravno italijanskega?

Požar: Če bi vedel, bi to že objavil.

DEMOKRACIJA: Goloba tudi bremeni nepojasnjeni račun v Romuniji … Mimogrede, prav avstrijska Raiffeisen Bank International (RBI) je ena od redkih preostalih velikih finančnih ustanov, ki še delujejo v Rusiji …

Požar: Zgodba o romunskem računu Roberta Goloba se počasi že razkriva. Je pa že
tudi popolnoma jasno, da se je Golob pri tej zgodbi vsaj enkrat debelo zlagal.

(Celoten intervju je objavljen v posebni številki Demokracija Magazin.)

foto: Demokracija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine