-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Resnica o mladem migrantu, katerega smrt je sprožila migrantsko divjanje; ogrožal je kolesarja in pešca, za seboj ima kriminalno preteklost

Piše: Andrej Žitnik (nova24tv.si)

17-letnega francoskega Alžirca Nahela M., ki ga je ustrelil policist, ko je kot osumljenec tekel stran od zapore, naj bi pred streljanjem ogrožal kolesarja in pešca. To dejstvo lahko izniči razloge za aretacijo odlikovanega policista, ki je bil obtožen umora.

Streljanje je sprožilo obsežne nemire po vsej Franciji. Kot je poročal Remix News, nemire opisujejo kot najhujše nasilje, ki ga je Francija videla od leta 2005, z več deset zažganimi avtomobili, napadi na policijske postaje in izropanimi trgovinami po vsej Franciji. Vendar ima Nahel M. izjemno dolgo kriminalno zgodovino za 17-letnika in v mnogih pogledih je policist, ki je ustrelil Nahela M., ki je z veliko hitrostjo pobegnil s kraja, Nahelu M. morda preprečil, da bi sam nekoga ubil, kar naj bi skoraj storil, malo preden so ga ustavili.

Francoski poslanec v Evropskem parlamentu Gilbert Collard je na Twitterju zapisal: “Po navedbah tožilca v Nanterru se je Nahel najprej zvrnil, preden je pobegnil. Med zasledovanjem je ogrožal pešca in kolesarja (pričevanja policije in videonadzor).” Po informacijah iz novičarskih hiš Europe 1 je bil Nahel M. omenjen v francoskih kazenskih kartotekah in je bil od leta 2021 petkrat vpleten zaradi zavrnitve ugoditve policistom, torej vse v manj kot dveh letih.

Pariz gori po policijskem streljanju

Poleg tega ga je policija leta 2020 zabeležila zaradi kaznivih dejanj, vključno s “prikrivanjem” in nepristojnim ravnanjem proti policiji. Februarja 2022 je bil vpleten v uporabo lažnih registrskih tablic, prikrivanje in vožnjo brez zavarovanja.

Januarja in marca 2023 so ga policisti prijeli zaradi uživanja in prodaje mamil.

Visoko odlikovan policist

Policist, ki ga je ustrelil, pa je po poročanju časopisa Le Figaro visoko odlikovan:

Ta oče, ki je bil od septembra 2022 dodeljen oddelku za javni red in promet (DOPC) kot motorist za teritorialno podjetje za promet in varnost v cestnem prometu Hauts-de-Seine, je v svoji karieri v državni policiji, ki se je začela pred 10. leti. Je nekdanji vojak, prejemnik osmih odlikovanj in medalj za notranjo varnost.

Njegovo delovanje med demonstracijami rumenih jopičev leta 2020 ter njegova vloga pri aretaciji organizatorja ugrabitev in tatvin v Val-d’Oise maja 2021 mu je prinesla tudi odlikovanja s strani takratnega prefekta policije Didierja Lallementa.

Macron na strani drhali

Vendar pa je francoski predsednik Emmanuel Macron, še preden je bil policist sploh šel na sojenje, streljanje označil za “neopravičljivo”.

Nekateri zdaj primerjajo nemire, ki so sledili, z umorom Georgea Floyda, znanega tudi po svoji dolgi in nasilni kriminalni zgodovini, ki je vključevala invazijo na dom, kjer je oropal temnopolto žensko, za kar je Floyd odslužil pet let zapora.

Aretiranih več kot 150 ljudi

Zaradi izgredov je bilo aretiranih več kot 150 ljudi, na desetine policistov je bilo ranjenih, po vsej Franciji pa je zgorelo več zgradb in vozil. Številni pohodi so bili organizirani tudi za Nahela M., kljub temu da je med policijskim zasledovanjem skoraj ubil kolesarja in pešca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine