15.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Republikanska stranka se pripravlja na predsedniško tekmo leta 2024

Piše: Peter Marko Tase

Nekdanji podpredsednik Mike Pence, ki razmišlja o kandidaturi za Belo hišo leta 2024, je 19. aprila odločno pozval k nadaljnji ameriški pomoči Ukrajini; dejal je, da je posredovanje ključnega pomena za nacionalno in svetovno varnost.

Predsednika Bidna je obtožil, da je oslabil ugled države na svetovnem prizorišču, vendar se Penceov pristop do konflikta, ki poteka v Vzhodni Evropi, ujema z zunanjo politiko demokratske administracije in ga postavlja v nasprotje z dvema najvidnejšima potencialnima tekmecema pri predsedniški nominaciji GOP, vključno z njegovim starim šefom, nekdanjim predsednikom Donaldom J. Trumpom.

»Vladimir Putin je odgovoren za neizzvan napad na Ukrajino in Vladimir Putin ter Rusija morata odgovarjati,« je Pence dejal več kot 200 ljudem na kosilu v knjižnici in muzeju Richarda Nixona v mestu Yorba Linda.

»Vojna v Ukrajini ni naša vojna, ampak je naš boj za svobodo,« je še dejal Pence. »Menim, da moramo ukrajinski vojski še naprej zagotavljati sredstva, da bo lahko odbila rusko invazijo in si povrnila suverenost. To je v interesu svobode – njihove in naše. Jasno moramo pokazati, da ne bomo dopuščali gole agresije.«

Trump, ki je leta 2024 napovedal kampanjo za vnovično osvojitev Bele hiše, in guverner Floride Ron DeSantis, ki naj bi se tudi potegoval za predsedniški položaj, trdita, da ameriško sodelovanje v Ukrajini ni v interesu države, in kritizirata obseg pomoči, ki so jo zagotovile Združene države.

Glenn Youngkin je potencialni predsedniški kandidat GOP; zmagal je na volitvah za guvernerja v demokratsko usmerjeni državi Virginiji. Uspelo mu je doseči ravnotežje s Trumpom. Ni govoril proti Trumpu in je sprejel Trumpovo podporo v kampanji za guvernerja, vendar z njim ni vodil kampanje, saj je poskušal uravnotežiti pridobivanje Trumpovih in neodvisnih volivcev. Je tudi zelo premožen – zaradi kariere v svetu financ je vreden skoraj pol milijarde dolarjev.

Mike Pompeo je 14. aprila 2023 sporočil, da ne bo kandidiral za predsednika ZDA.

Živahna favoritinja številnih konservativcev je guvernerka Južne Dakote Kristi Noem, ki je zaslovela z nasprotovanjem omejevalni politiki med pandemijo covida-19. Njeno največje mesto v zvezni državi Sioux Falls je v zadnjih nekaj letih doživelo močno rast.

Liz Cheney, nekdanja kongresnica iz Wyominga in hči nekdanjega podpredsednika ZDA, je dobro znana zaradi sodelovanja v pregonu Trumpa, njeno sodelovanje v predvolilnih debatah bi bila mora za Trumpa. A zaradi njenega intenzivnega nasprotovanja Trumpu je praktično nemogoče, da bi si lahko pridobila dovolj podpore za zmago v nominaciji.

Jastrebji nekdanji svetovalec za nacionalno varnost pod Trumpom John Bolton ima za seboj ugledno kariero, saj je služil zadnjim štirim republikanskim predsednikom. Verjetno je tudi precej dobro znan gledalcem televizije Fox News, saj je redno nastopal na tej televizijski mreži. Zunanja politika je njegovo strokovno področje in z veseljem se bo na tem področju spopadel s Trumpom.

Guverner New Hampshira Chris Sununu si bo poskušal izboriti zmerno pot proti Trumpu. Poskušal je povedati, da se mora njegova stranka oddaljiti od Trumpa in da je DeSantisov slog vladanja preveč avtoritaren. V svoji zvezni državi je priljubljen, njegova zvezna država pa je po naključju ključna država za zgodnje predčasne volitve. S svojimi družbeno zmernimi stališči ni v sozvočju z velikim delom baze GOP. Sununu je večinoma naklonjen pravici do splava, čeprav podpira omejitve v kasnejših fazah nosečnosti.

Asa Hutchinson je nekdanji guverner Arkansasa, te izkušnje na izvršnem položaju pa so običajno dobro izhodišče za predsednika. Poskuša si izoblikovati stališče, ki bi bilo privlačno za republikansko usmerjene neodvisne volivce, saj se postavlja proti Trumpovemu »kaosu« in je kritiziral nekdanjega predsednika zaradi njegove vloge pri uporu 6. januarja.

Med vsemi temi kandidati pa je predsednik Donald Trump daleč najbolj priljubljen za strankarsko nominacijo in po anketah ima tudi največje možnosti, da leta 2024 znova osvoji Belo hišo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine