3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

(REPORTAŽA) V novi št. revije Demokracija preberite: Obmejno naselje Rigonce znova preplavljajo nezakoniti migranti! Golobova levičarska vlada to mirno dopušča!

Piše: Andrej Sekulović

Ilegalne migracije vrtoglavo naraščajo. Na poti migrantov znova obmejna vas Rigonce v občini Brežice. Tam smo se pogovarjali z domačini, ki so vidno pretreseni zaradi dnevnih vdorov migrantov. Zaskrbljeni so tudi v občini Krško. Med prebežniki znova večinoma mladi moški.

Letos se Slovenija sooča z zaskrbljivimi trendi na področju nezakonitih množičnih migracij. Število nezakonitih prehodov naše meje je močno poskočilo od lanskega leta, v azilnih domovih pa že primanjkuje prostora, prihaja do trenja in nasilja med migranti, kar se kaže predvsem v azilnem domu na Viču v Ljubljani, o katerem smo pisali že v prejšnji številki. K temu lahko dodamo, da je prav na Viču število kaznivih dejanj zoper premoženje v primerjavi s prejšnjim letom naraslo za slabih 60 odstotkov. Naključje? No, če smo se v prejšnji številki Demokracije posvečali dogajanju v azilnem domu na Viču, smo se tokrat napotili bliže središču nezakonitih migracij, saj smo obiskali obmejno naselje Rigonce v občini Brežice, kjer se dnevno soočajo z nezakonitimi prebežniki. Policijska postaja Brežice je letos ena najbolj obremenjenih, ko govorimo o preprečevanju nezakonitih prehodov naše južne meje. Migranti se prosto sprehajajo po občini, v nekem primeru naj bi sredi belega dneva pritavali celo do središča Brežic. Letos je bilo do konca avgusta kar 36.126 nedovoljenih vstopov v Slovenijo, medtem ko jih je bilo lani v vsem letu 32.024, kar pomeni, da so tujci, ki vdirajo v našo deželo, že presegli lanski »rekord«. No, od tega je bilo letos kar 27.000 nezakonitih vstopov prav na območju Brežic. Na tem območju prečka mejo kar 1.300 nezakonitih migrantov na dan.

Rigonce znova preplavljajo migranti

Rigonce so majhno naselje v občini Brežice, ki šteje dobrih 160 prebivalcev, v njem pa je nekdanji mejni prehod za mednarodni promet s sosednjo Hrvaško. Zaradi svoje lege ob hrvaški meji je bil leta 2015 v času t. i. migrantske krize kraj preplavljen s hordami migrantov z Bližnjega vzhoda in z juga, danes pa se zgodba ponavlja. Rigonce se spet soočajo s poplavo nezakonitih prebežnikov, ki v večjih in manjših skupinah na tem območju vstopajo v Slovenijo. Odpravili smo se torej pogledati, kakšno je zdajšnje stanje v tem kraju in kako se s tem soočajo domačini. Čeprav v času našega obiska nismo srečali nobene skupine ilegalcev, nam je kasneje zaskrbljeni domačin povedal, da je migrante videvajo vsak dan, kako prihajajo čez mejo, opazili pa smo tudi poostren policijski nadzor. V samem naselju je čutiti napetost, domačini ostajajo po svojih domovih t er izza zaves in visokih vrtnih ograj nezaupljivo pogledujejo proti vsakomur, ki se pojavi na ulici. Domačinka, ki smo jo vprašali za mnenje, nam je dejala, da je migrantov preveč, da se vsak dan pojavljajo nove skupine, in dodala, da so v kraju zelo zaskrbljeni. Izrazila je tudi dvome o tem, ali se lahko ti ljudje kadarkoli prilagodijo naši kulturi.

Luknje v ograjah, na stežaj odprta vrata

Podrobneje pa smo se pogovarjali tudi z moškim, ki nam je prav tako povedal, da migranti vsak dan vstopajo čez mejo v njihovo naselje. Kot nam je pojasnil, se orientirajo predvsem po železniški progi.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine