20.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Referendumsko brezpravje: kar so prepovedali glede pomoči pri samomoru, so storili pri marihuani

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Pri razpisovanju le svojih posvetovalnih referendumov vladne stranke v parlamentu goljufajo. Zaradi protestov iz opozicijskih SDS in NSi so danes zaradi tega celo prekinili izredno sejo parlamenta, na kateri poskušajo Svoboda, SD in Levica svoje referendume razpisati.

Pri referendumu o uzakonitvi pomoči države pri samomorih (evtanaziji) je predsednica odbora za zdravje Tamara Kozlovič (Svoboda) opoziciji prepovedala vsak poskus popravljanja referendumskega vprašanja in to z razlago, da to po poslovniku ni mogoče, dokler državni zbor ne odloči, ali bo referendum sploh razpisal. Natančno obratno pa so ravnali na odboru za zdravje pozneje, ko je predsedujoči Dejan Premik (Svoboda) dovolil, da so vladne stranke v celoti spremenile referendumsko vprašanje z dopolnilom poslanskih skupin Svobode in Levice. Iz enega vprašanja so naredili dva. In to z drugačno vsebino.

Bojan Čebela, Dean Premik in Lucija Tacer (vsi Svoboda) Foto: DZ/Matija Sušnik

Pri obeh referendumskih vprašanjih, o evtanaziji in marihuani, je zakonodajno pravna služba opozorila, da so vladajoče stranke vprašanji slabo oblikovale, pri pomoči pri samomorih celo, da bi bil referendum zaradi nejasnega vprašanja nepošten in bo pomenil kršitev ustavne ureditve. Pri marihuani pa se je zapletlo, ker so poslanci Svobode predlagali, da bi se na referendumu z ljudstvom posvetovali o tem, ali bi dovolili pridelavo, predelavo, promet in uporaba konoplje v medicinske namene, kar pa je večinoma že dovoljeno. Edino, kar ni dovoljeno, je (domača) pridelava konoplje za drogiranje. Referendum bi iz tega vidika bil zavajanje in bi pokazal predvsem neznanje vladajočih strank, kakšna je pravna ureditev. S hitrim dopolnilom poslancev Svobode in Levice so se v odboru za zdravje tej sramoti poskusili izogniti. Po spremembi, ki so jo izglasovali, bi na referendumu ljudstvo vladajočim strankam svetovalo z odgovorom na dve vprašanji: “Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?” in “Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?”

Zaradi zlorabe poslovnika, ko pravila v parlamentu razlagajo svobodno, kakor jim koristi, o istih stvareh pa povsem nasprotno, sta tiskovno konferenco za popoldan sklicala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in predsednik SDS Janez Janša. Izjavo za javnost je v imenu NSi napovedal tudi Janez Cigler Kralj. Največja opozicijska stranka je tudi pisno protestirala zaradi zlorabe oblasti. Sejo odbora za zdravje pa je zaradi goljufanja vladajočih, ki so opoziciji prepovedali dopolnila, sami sebi pa so jih dovolili, tudi obstruirala. Pri predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič so protestirali tako:

S polemikami o nenavadnem ravnanju vladajočih se je danes tudi začela izredna seja državnega zbora, ki so jo vladne stranke zahtevale, da bi svoje referendume razpisale hkrati z evropskimi volitvami in na volišča s tem zvabile dodatne volivce in si povečale možnosti na evropskih volitvah, kjer vladnim strankam za zdaj ne kaže najbolje. Vse opozicijske predloge referendumov pa zavračajo, ker tisti (denimo o testiranju politikov o morebitnem drogiranju) jim pa ne koristijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine