15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

(REFERENDUM) Po glavnini preštetih glasov: Zmagala kultura smrti

Piše: C. R., STA

Ob 19. uri so se po državi zaprla volišča za današnje evropske volitve, na katerih so slovenski volivci izbirali devet poslancev v Evropskem parlamentu, in za tri posvetovalne referendume. Na njih so odločali o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na volitvah v DZ, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje.

Po glavnini preštetih glasov kaže, da so se volivci na posvetovalnih referendumih večinsko izrekli za pri vseh štirih referendumskih vprašanjih. Najbolj prepričljivo so podprli uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ, najbolj tesen pa je bil izid pri vprašanju glede konoplje za omejeno osebno rabo, izhaja iz delnih neuradnih podatkov DVK.
Pravico pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je podprlo 54,64 odstotka volivcev, proti jih je bilo 45,36 odstotka. Za uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ se je zavzelo 70,73 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 29,27 odstotka.

Na referendumu o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene je za glasovalo 66,49 odstotka, proti pa 33,51 odstotka. Na referendumu o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo pa je za glasovalo 51,53 odstotka volivcev, proti 48,47 odstotka, še kažejo delni in neuradni izidi.

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Igor Zorčič je pojasnil, da preštevanje glasovnic poteka počasneje, kot so predvidevali, saj morajo volilne komisije vnašati izide za štiri referendumske vprašanja in evropske volitve.

vir: STA

Informacije o udeležbi na referendumih in izidih glasovanja:

https://www.dvk-rs.si/volitve-in-referendumi/referendumi/volitve-referenduma/posvetovalni-referendumi-9-6-2024/

Janša: Rezultati referenduma me ne skrbijo
Prvak SDS Janez Janša je danes v izjavi za medije po glasovanju v Šentilju pri Velenju med drugim povedal, da ga rezultati referenduma ga ne skrbijo posebej, saj so posvetovalne narave. “Ta vladna koalicija razen teh ideoloških tem, pri katerih je bila zelo vztrajna, ni izpolnila še nobene obljube,” je bil oster.

V štabu največje opozicijske stranke SDS na Trstenjakovi pa je Janša v izjavi za javnost dejal, da ima SDS zdaj dva evroposlanca in morebitno večje število bo zanje uspeh, manjše pa neuspeh. Kot je poudaril Janša, je levica z referendumi dodatno mobilizirala volivce. “Tisti, ki podpirajo legalizacijo marihuane, evtanazijo ali siromašenje podeželja z ukinitvijo volilnih okrajev, niso naši volivci. Tako da je rezultat še zelo negotov,” je dejal in dodal, da bi bilo zelo dobro, če bi se volilna udeležba zvišala na podlagi argumentirane razprave o tem, kakšno Evropo pričakujemo v prihodnje, ne pa na podlagi razprave o tem, ali legalizirati marihuano.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine