11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Rdeče plemstvo, ki je ugrabilo državo – četrti del! Kako po državi plenijo Janez Zemljarič in njegovi potomci

Seznam privilegiranih otrok in sorodnikov z raziskovanjem postaja daljši in daljši, tudi tokrat razkrivamo zanimive primere otrok in sorodnikov nekdanjih prvoborcev in komunističnih funkcionarjev, ki se jim dobro godi v življenju. Nekateri delujejo v okviru režimskih fakultet, nekateri na klasičen način izkoriščajo državna podjetja, nekateri pa so si lagodno življenje ustvarili na bolj prefinjen način, in sicer kar kot znanstveniki v nekaterih režimskih znanstvenih institucijah, kot sta Kemijski inštitut in Institut Jožef Stefan.

 

Že v preteklih treh delih smo predstavili mnoge sumljive in manj sumljive primere privilegiranih otrok, sorodnikov ali pa le “nečakov” nekdanjih vodilnih komunističnih funkcionarjev, ki se jim v življenju godi izjemno dobro, ali na račun države ali pa paradržave. Nekateri so ustvarili kariero v politiki in so tako direktno nadaljevali delo svojih botrov, drugi pa bogatijo na račun akademskih karier ali pa poslov v državnih podjetjih. Pod drobnogled smo tokrat vzeli primere zaposlenih otrok nekdanjih prvoborcev v lokalnih znanstvenoraziskovalnih institucijah. Le vprašanje je, kakšni okostnjaki bi pričeli padati iz omar, če bi v Sloveniji končno prekinili s komunizmom in se po osamosvojitvi še dejansko osvobodili ter izvedli lustracijo!

Tri generacije partizanske družine Bebler
Družina Bebler je ena tistih, ki že tretjo generacijo izkorišča komunistične privilegije. Zloglasni “narodni heroj” Aleš Bebler se je že pred 2. svetovno vojno udeležil španske državljanske vojne, kjer je širil komunistično ideologijo, povsem nepresenetljivo pa je bil tudi med 2. svetovno vojno pomemben člen OF. Spoprijateljil se je s kasnejšima funkcionarjema Borisom Kidričem in Edvardom Kardeljem, po vojni pa je zasedal najvišja diplomatska mesta in zastopal Jugoslavijo na raznih diplomatskih konferencah, med drugim je bil stalni predstavnik v OZN. Povsem logično je bil privilegijev v času komunizma deležen njegov sin Anton Bebler, ki je poročen z nekdanjo političarko Darjo Lavtižar Bebler. Deležen je bil študija na uglednih tujih univerzah, nato pa je postal profesor na režimski FDV, deloval pa je tudi kot predstavnik Slovenije pri OZN v Ženevi. Kljub starosti še vedno poučuje na režimski FDV, kjer se je povzpel do statusa zaslužnega profesorja, po vsej verjetnosti pa s pridom koristi tudi usluge profesorskih kolegov. Sinova vplivnega očeta, Žiga Bebler in Andrej Bebler, sta ustanovila podjetje za energetske prenove stavb brez enega samega zaposlenega, ki pa začuda dobiva donosne posle, za svoja dela uporabljajo podizvajalce, kar še dodatno podraži njihove usluge. O aferah prevaranih stanovalcev s strani podjetja Beblerjev smo na portalu Nova24TV že poročali. Veliko poslov so opravili v občini Kočevje, kjer je župan Vladimir Prebilič, profesorski kolega očeta Antona Beblerja.

 

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine