-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Rdeča tabletka, svoboda govora in Elon Musk

Piše: Kavarna Hayek

Elon Musk je pred predsedniškimi volitvami na družbenem omrežju Twitter objavil malce šifrirano, a nedvoumno sporočilo: »Vzemi rdečo tabletko.« Citat je sicer vzet iz filma Matrica, kjer rdeča (barva republikancev) tabletka omogoča odkrivanje resnice in razkrivanje manipulacij, modra tabletka (barva demokratov) pa omogoča sladke sanje. Povedano drugače: rdeča tabletka pomeni svobodomiseln odnos in prebujenje iz življenja nevednosti, lenobe in laži.

A Musk, katerega podjetje je na borzi vredno bilijon ameriških dolarjev, zdaj pa bo za 44 milijard kupil Twitter, je daleč od tega, da bi bil konservativec, čeprav je s spretnim in diskretnim zapisom podprl Donalda Trumpa. (Takrat se je na Twitterju z odobravanjem oglasila tudi Ivanka Trump, kar je tako razjezilo transspolno režiserko Matrice Lilly Wachowski, da je zapisala »J**ita se oba.«) Pravzaprav čudi, da zdaj prevladujoči mediji pišejo, da gre za sovražni prevzem družbenega omrežja, ker se je multimiljarder večkrat »izkazal« s progresivnimi stališči: verjame denimo v antropogene podnebne spremembe in zagovarja univerzalni temeljni dohodek (UTD). Toda težko bi rekli, da je levičar. Večkrat je daroval denar tako demokratom kot republikancem, napadel je tako Trumpa kot Bidna, našel je lepe in grde besede za sindikate, kritiziral je homofobe, hkrati ostro napadal teorijo spolov. A pri nečem je izvršni direktor Tesle in SpaceX ostal dosleden – spoštovanju človekovih svoboščin, med katerimi je svoboda govora na prvem mestu.

Omrežje Twitter je na predsedniških volitvah 2016, ko je zmagal Donald Trump, odigralo eno ključnih vlog. Od takrat naprej so levičarji pritiskali na ustanovitelja Jacka Dorseya, naj bolj poskrbi, da Twitter ne bo širil sovražnosti (Musk je podpiral Dorseya kot izvršnega direktorja). »Boj« proti tako imenovanemu sovražnemu govoru (vse kar ni v skladu s progresivnimi pogledi na svet) se je začel že v času, ko je bil Dorsey še izvršni direktor, neslutene razsežnosti pa je dobil, ko je Dorseya upravni odbor zamenjal z Paragom Agrawalom. Danes je Twitter blokira ali ti ukine račun, če se samo izraziš, da si proti LGBT, nasprotuješ uradnim razlagam podnebnih sprememb, meniš, da so bile predsedniške volitve v ZDA goljufija. Elon Musk zdaj obljublja, da bo družbeno omrežje (ki v ZDA ni največje, je pa najbolj vplivno) prepovedalo samo vsebino, ki je prepovedana tudi z zakonom, nikakor pa presoje (kaj je primerno in kaj ne) pod njegovim lastništvom ne bo več prepuščal postavljenim samovoljnim cenzorjem korporacije, med katerimi je na prvem mestu (vrhovna cenzorica) Vijaya Gadde, ki jo levičarji kujejo v zvezde …….

Nadaljevanje si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine