10.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

Razvpiti nekdanji direktor STA Veselinovič toži Uroša Urbanijo: zahteva deset tisoč evrov odškodnine; bo resnica o šikaniranju Boruta Meška prišla na dan tudi v sodni dvorani?

Piše: L.K.F. 

Nekanji direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinović, znan po izogibanju zakonskih dolžnosti STA do vlade in s tem posledičnemu izčrpavanju STA, se je na nekaj tvitov in objav direktorja Ukoma Uroša Urbanijo na njegov račun odzval z odškodninsko tožbo proti Urošu Urbaniji v višini 10.000 evrov.   

Veselinovič Urbaniji, ki vodi vladni urad za komuniciranje (Ukom), ta pa ima neposredni upravljalski nadzor nad STA, čigar ustanoviteljica je država, očita, naj bi mu s tviti in drugimi objavami v javnosti grobo posegel v osebnostne pravice. “Vsa omenjena pisanja očitno in nedopustno posegajo v osebnostne pravice tožeče stranke,” je Veselinović zapisal v tožbi. Ter še, da naj bi mu to poseganje povzročilo hude čustvene bolečine.  

Urbanija v enajstih tvitih, ki so si vrstili od 18.2. do 7.5.2021, nekdanjemu direktorju STA omenja njegovo obnašanje do pokojnega odgovornega urednika STA Boruta Meška, ki mu je Veselinovič dal odpoved v času bolniške. Pred tem pa je nad njim izvajal mobing, s katerim je nadaljeval tudi po Meškovi vrnitvi z bolniške. Urbanija je v tvitih še opozoril na pritiske Veselinoviča na uredniško politiko STA ter na zaposlene, na njegovo onemogočanje kvalitetnega dela nadzornikov, na kreativno računovodstvo pri ločevanju tržne dejavnosti STA od javne in še kaj.  Veselinoviču je odškodninsko tožbo pripravila odvetniška družba Čeferin, Pogačaj, Novak, Koščak in partnerji iz Grosuplja. Sicer je bil Veselinovič za direktorja STA imenovan aprila 2009 v času nastopa Pahorjeve vlade, Mešku je dal izredno odpoved v začetku novembra 2009, kmalu za tem je Meško umrl od invazivne oblike raka. Veselinovič je s funkcije direktorja STA odstopil konec septembra 2021. 

“Tožba je sama po sebi precej bizarna, saj ne more nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič pričakovati, da naj o njegovih zavrženih dejanjih glede nekdanjega odgovornega urednika Boruta Meška preprosto molčimo, če ne molčimo, pa naj mu vsaj plačamo 10.000 evrov. Hkrati s tem sem vesel, da bomo o primeru Meško lahko spregovorili tudi pred sodiščem in da bo to v poduk vsem, ki bi želeli novinarsko svobodo in svobodo govora utišati na način, kot se ga je lotil prav Veselinovič,” je za Demokracijo komentiral mag. Uroš Urbanija.  

Ter še izpostavil: “Po drugi strani pa je stvar zrela tudi za Komisijo za preprečevanje korupcije. Veselinović je za svojo osebno tožbo najel Odvetniško družbo Čeferin, ki jo je pred tem angažiral kot direktor STA v sporu zoper Ukom. Da gre v tovrstnih primerih za huda korupcijska tveganja in da je lahko prišlo do zlorab davkoplačevalskega denarja prek STA, je verjetno vsakomur jasno.” 

Borut Meško je bil eden od ustanoviteljev Združenja novinarjev in publicistov, po njem so v združenju poimenovali priznanje, ki ga vsako leto podeljujejo novinarjem in publicistom za življenjsko delo in za izredne dosežke. O Meškovi  “kalvariji” na STA, ki je bila plod političnih pritiskov (saj se je na vrhu države zamenjala politična barva oblasti), so tedaj poročali le desni mediji. Veselinović je pred STA delal kot urednik na Radiu Slovenija, kjer je po dolgih letih dela dal odpoved sekretarki Blaženi Kandolf, tudi njej med bolniško. Kandolfova o njegovem delovanju na Radiu pogosto tvita.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine