19.6 C
Ljubljana
torek, 6 junija, 2023

Razmere v Beli krajini se zaradi migrantov poslabšujejo: prebivalci prepričani, da so že na robu izrednih razmer

»Včeraj je potekala seja občinskega sveta Črnomelj. Največ klicev v zadnjih dneh sem prejela na temo ali se bo Kolpa res zaprla za kopanje. Odgovor županje je bil, da se Kolpa ne bo zaprla ter da policija in vojska obvladujejo situacijo. Je pa danes prišlo na nasprotni strani Žuničev (hrvaška stran) do napada policista s strani ilegalnega migranta ter so bili policisti primorani streljati. V teh dneh so sicer naši policisti končno začeli vračati migrante na hrvaško stran. Škoda le, da to niso počeli že od začetka in do takšnega navala in utopitev sploh prišlo ne bi. Na to možnost sem jih opozorila že pred meseci in so bili s to možnostjo že seznanjeni, pa tudi zakonodaja tako določa.«

 

Tako je pred dvema dnevoma zapisala občinska svetnica v Črnomlju mag. Maja Kocjan, ki opozarja na poslabševanje razmer v Beli krajini, kjer se zaradi prihoda vedno novih in novih migrantov razmere poslabšujejo. Po njenih navedbah pa slovenska policija ilegalne migrante sedaj vrača nazaj na Hrvaško, kar seveda še preverjamo.

Uradni podatki se sicer nekoliko razlikujejo. Včeraj je STA poročala, da so policisti na Ilirskobistriškem in Koprskem v zadnjih dveh dneh prijeli 31 tujcev, ki so nezakonito vstopili v državo. Policisti novomeške policijske uprave pa so na območju Bele krajine prijeli 48 oseb med nezakonitim vstopom v Slovenijo. Dva med njimi sta bila morda vpletena v incident s streljanjem na hrvaški strani mejnega prehoda Žuniči.

Policisti policijske postaje Ilirska Bistrica so v sredo v bližini naselja Zabiče prijeli pet državljanov Pakistana, ki so nedovoljeno prestopili mejo. Po končnem postopku so jih odpeljali v azilni dom v Ljubljani. Pri Kopru so policisti prijeli štiri državljane Turčije, ki so vsi zaprosili za azil. Na avtocesti med Postojno in Razdrtim pa so prijeli dva državljana Afganistana, oba sta zaprosila za azil.

Danes so ilirskobistriški policisti v Jelšanah prijeli 10 državljanov Afganistana, ki so nedovoljeno prestopili mejo, pri avtobusni postaji v Ilirski Bistrici pa še skupino sedmih ilegalnih migrantov. Koprski policisti so v Sv. Antonu prijeli peterico ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana.

Policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto pa so na območju Bele krajine v sredo in danes zjutraj prijeli skupno 48 oseb med drugim iz Pakistana, Sirije, Alžirije in Jemna. Kot so zapisali na policiji, zaenkrat še ni potrjeno, ali sta med njimi tudi dva, ki sta bila vpletena v incident s streljanjem na hrvaški strani mejnega prehoda Žuniči.

V prvih petih mesecih letošnjega leta so sicer policisti na območju PU Novo mesto obravnavali 242 primerov ilegalnih prestopov in pri tem prijeli 1049 oseb. Približno 60 odstotkov primerov ilegalnih prestopov državne meje se zgodi na območju policijske postaje Črnomelj, nekaj več kot 30 odstotkov na območju policijske postaje Metlika, nekaj manj kot 10 odstotkov na območju policijske postaje Brežice, so navedli na policiji.

V enakem obdobju lani so na območju PU Novo mesto obravnavali 38 primerov ilegalnih prestopov državne meje in pri tem prijeli 77 oseb. Od navedenih so v enem primeru prijeli štiri osebe na območju Bele krajine, preostale na območju Posavja.

Letos do vključno 5. junija so na območju novomeške policijske uprave pri ilegalnem prestopu državne meje prijeli skupaj 1221 oseb različnih državljanstev. Hrvaškim varnostnim organom so vrnili 229 oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, od tega samo v prvih dneh junija 151.

V postopkih se je izkazalo, da je okoli 38 odstotkov obravnavanih oseb državljanov Alžirije, okoli 33 odstotkov državljanov Pakistana, 13 odstotkov državljanov Maroka. Sledijo državljani Sirije, Afganistana, Iraka, Irana in Indije. Letos so na mejni reki Kolpi obravnavali tudi pet primerov utopitev, povezanih z ilegalnimi migracijami.

Ob zaznanem povečanju nezakonitih prehodov državne meje v letošnjem letu na območju Bele krajine je policijska uprava začela izvajati številne aktivnosti za preprečevanje in zmanjšanje nezakonitih prehodov. Policisti, ki varujejo državno mejo, veliko večino tujcev primejo takoj, ko ti nezakonito prečkajo mejo. Odpeljejo jih na policijsko postajo, kjer jim je zagotovljena humanitarna oskrba in opravljeni policijski postopki, so zapisali na PU Novo mesto.

Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž reke Kolpe, na več mestih ni postavljenih začasnih tehničnih ovir in posamezniki po prečkanju meje pridejo tudi do bližnjih naselij. V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt, da bi tam prespali. V drugem je zagorela skladovnica drv, ker je ogenj, ki so ga zakurili, da bi se ogreli, ušel nadzoru. Ogrožanja varnosti ali nasilja pa policisti niso obravnavali.

Kot so poudarili na PU Novo mesto, je varovanje državne meje in zagotavljanje varnosti obmejnega prebivalstva ob izkoriščenih organizacijskih, kadrovskih in tehničnih zmožnostih ena od najbolj prioritetnih nalog policije na območju Bele krajine, Posavja in Dolenjske.

Kot zgledno ocenjujejo sodelovanje s prebivalci ob meji. Občanom policisti predlagajo, da ne opuščajo običajnih (samo)zaščitnih ukrepov za varstvo premoženja, o pojavu sumljivih oseb pa nemudoma obvestijo policiste na številko policije 113, poroča STA.

Vendar pa prebivalce obmejnega območja mineva potrpljenje. Tako se na facebooku že širijo osebne izkušnje s stanjem v Beli krajini. Ena od prebivalk Črnomlja, ki se ukvarja s turizmom, je zapisala: »Vsi tisti, ki še vedno mislite, da je tole z migranti paranoja stranke SDS, pridite te dni v Črnomelj. Policijske sirene, marice, helikopterji non stop. Pravkar bila 200 m od naše hiše priča aretaciji skupine migrantov. Sin ravno na poti iz šole, občutek grozen.«

Eden od Belokranjcev pa je danes malo pred dvanajsto zapisal: »Razmere v Beli krajini so z varnostnega vidika katastrofalne. Številni Belokranjci, ki ob 22 h začenjajo nočno izmeno v Revozu, kličejo domov in domačim naročajo naj se zaklenejo v hiše. Številni prosijo za premestitev v dop. ali pop. izmeno, da so ponoči lahko z domačimi.« In za kaj gre? Kot sporočajo, naj bi celo ponoči policijske enote v gozdovih na obmejnem območju zbirale pobegle migrante. Kar pa pravzaprav ne spremeni kaj dosti, saj praktično vsi ujeti zaprosijo za azil, kar pomeni, da nihče od njih ni vrnjen na Hrvaško.

Povedano drugače: uresničuje se to, kar smo napovedovali pred volitvami…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine