30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Razlog, zakaj so ukrepi za zajezitev koronavirusa nujno potrebni: včeraj kar 834 novih primerov okužbe z novim koronavirusom; razmere v bolnišnicah vse slabše!

V četrtek so v Sloveniji ob 5126 testih potrdili 834 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je skoraj 258.

 

 

V bolnišnici po podatkih Sledilnika za covid-19 zdravijo 242 bolnikov s covidom-19, na intenzivnih oddelkih jih je 45. Po besedah specialista infektologije in intenzivne medicine Tomaža Vovka je v intenzivni enoti UKC Ljubljana 20 bolnikov s covidom-19, njihova povprečna starost pa je 65 let. Najmlajši bolnik ima 42 let, najstarejši 85. Razmere je na današnji novinarski konferenci, namenjeni aktualnim razmeram, opisal kot grozne.

V četrtek so umrli štirje bolniki s covidom-19, skupaj doslej 180, navaja sledilnik. Aktivnih primerov okužbe pa je 5413.

Tomaž Vovk tudi opozarja, da so razmere vse slabše. Zdravnikov in medicinskih sester primanjkuje, to pa lahko pomeni, da bodo začeli umirati tudi tisti, ki bi jih lahko rešili.

Janša: Zanikanje virusa tudi preko osrednjih medijev sili k sprejemanju ostrejših ukrepov

Lažne novice v smislu zanikanja nevarnosti novega koronavirusa, ki se v Evropi širijo predvsem preko družabnih omrežij, v Sloveniji pa žal velikokrat tudi preko osrednjih medijev, silijo Evropo in posamezne države k sprejemanju ostrejših ukrepov, kot bi bili dejansko potrebni, je dejal premier Janez Janša ob prihodu na drugi dan vrha EU.

Premier je izpostavil, da je bilo prvi dan zasedanja voditeljev članic unije v Bruslju veliko govora tudi o boju proti lažnim novicam, ki se “v smislu zanikanja nevarnosti, zanikanja virusa pravzaprav, v Evropi širijo predvsem preko družabnih omrežij, v Sloveniji pa žal velikokrat tudi preko osrednjih medijev”.

“To povzroča veliko škodo pri skupnem boju v evropskem in tudi nacionalnem okviru proti širjenju koronavirusa ter sili Evropo in posamezne države k sprejemanju ostrejših ukrepov, kot bi bili dejansko potrebni, če teh lažnih novic in množičnega širjenja povsem neznanstvenih in nelogičnih zanikanj v javnosti ne bi bilo,” je menil premier.

Sedanji val covida-19 je premier izpostavil kot osrednjo temo prvega dne zasedanja. Povedal je, da so vsi pozdravili nedavno potrjeno priporočilo unije o usklajevanju glede prehajanja notranjih mej v EU.

Slovenija po premierjevih besedah ta priporočila upošteva že od prejšnjega meseca, ko so bila predlagana, ter se tako izogiba zastojem, kakršnim smo bili priča tudi na notranjih evropskih mejah spomladi.

Pozdravili so tudi okvirni predlog Evropske komisije glede priprav članic na cepljenje, potem ko bo na voljo cepivo proti covidu-19, je še povedal.

Ta priporočila so smiselna in Slovenija jih bo dosledno upoštevala v pripravah na cepljenje, ki jih bodo izvedli v najkrajšem možnem času, upoštevajoč, da bo tudi cepivo na voljo v realnem času, je poudaril Janša.

V povezavi z razpravo in sklepi o pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom je premier dejal, da so voditelji v četrtek enotno podprli izhodišča za nadaljnja pogajanja. “Časa sicer zmanjkuje, kljub temu pa je Evropa enotna,” je poudaril.

Voditelji so po njegovih besedah izrazili tudi spontano priznanje in zahvalo pogajalcu unije Michelu Barnierju za delo, ki je usmerjeno ne samo v dosego dogovora, ampak tudi v zagotovitev ozračja, na podlagi katerega bo lahko EU sodelovala z Združenim kraljestvom tudi po tem, ko bo brexit trdo dejstvo.

Janša je danes ob prihodu tudi ponovil, da danes iskreno upa na močno in enotno podporo Grčiji in Cipru v kontekstu novih provokacij Turčije. Premier je to izpostavil že v četrtek ob prihodu na prvi dan zasedanja v slovenščini, danes pa je sporočilo ponovil še v angleščini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine