24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Razkrivamo, kdo je Jankovićeva “Lady Keš” Dušanka, ki je povezana z mafijo!

Pretekli teden smo objavili fotografijo, na kateri se trikratni župan Ljubljane Zoran Janković, ki je drugi mandat dobil tudi prek trupel prevaranih podizvajalcev v Stožicah, ob robu odkritja Njegoševega spomenika v Ljubljani leta 2014 zaupno pomenkuje z razvpito Dušanko Pešić-Jeknić.

Za Dušanko Pešić-Jeknić je leto po Jankovićevem druženju z njo črnogorski Monitor napisal, da so jo milanski trgovci zaradi gotovinskih plačil v najdražjih butikih poimenovali »Lady Keš«, kar bi pri nas prevedli v Gospa Gotovina.

Povezava do organiziranega kriminala
A Lady Keš še zdaleč ni samo ženska, ki rada zapravlja v dragih trgovinah in kupuje drage izdelke kot npr. Ursula Gawish, žena starejšega Jankovićevega sina Damijana, ki se z dragimi torbicami in v dragih oblekah na lokacijah, ki si jih glede na to, da je njen mož na zahtevo upnikov v osebnem stečaju, ona pa je po poročanju medijev nedavno šele odprla svoj posel, ne more financirati. Dušanka Pekić-Jeknić je ženska, ki je v preteklosti službovala na visokih črnogorskih političnih pozicijah, tamkajšnji portal Vjesti Online pa je leta 2014 iz poročila tožilstva v italijanskem Bariju, v primežu katerega se je znašla Pešić-Jeknićeva, povzel zapis, da jo je treba obravnavati kot vplivno osebo, ker je imela bližnje odnose tako s predstavniki institucij Črne gore kot s ključnimi predstavniki italijanskega in jugoslovanskega organiziranega kriminala. V članku je objavljena fotografija Pešić-Jeknićeve z moškim, ki so mu sicer zameglili obraz, a postava in oblačila hitro razkrijejo vplivnega ljubljanskega politika. Fotografija, ki jo objavljamo, je nastala leta 2008, ko je imela v prostorih črnogorskega veleposlaništva v Sloveniji Pešić-Jeknićeva tudi nagovor.

18 1 fotografija 2008 jankovic jeknic

Črnogorci: Kot scenarij za film Boter
Črnogorski portal je opisal preiskavo, ki so jo italijanski organi 19. julija 2003 izvedli v stanovanju Pešić-Jeknićeve v Milanu, kjer je opravljala funkcijo trgovske predstavnice Črne gore. Takrat so ji zasegli rokovnike, telefonske imenike, dokumentacijo, fotografije in še druge materiale. Po poročanju črnogorskih medijev so v okviru preiskave našli dokumente, ki so prek telefonskih številk v zaseženih materialih vodili vse do črnogorskega premierja Mila Đukanovića. Po treh letih zaslišanj se je februarja leta 2013 v Italiji začelo sojenje za tihotapljenje cigaret med Črno goro in Italijo. Med obtoženimi se je poleg Branislava Mićunovića, Veselina Barovića, Branka Vujoševića in Andrije Draškovića znašla tudi Jankovićeva prijateljica Pešić-Jeknićeva, primer proti premierju Đukanoviću pa je bil zaradi njegove politične imunitete arhiviran. V obtožnico so preiskovalci dodali tudi prepise petsto telefonskih pogovorov, kar je pomenilo več tisoč strani na papirju, ki so jih večinoma posneli v prisluhih Pešić-Jeknićevi.
Po poročanju Monitorja se je njen vzpon začel poleti 1997, ko naj bi se bila vključila v tihotapske posle, ki so aktivno potekali med letoma 1994 in 2001. Obtožnica se po oceni črnogorskih medijev bere kot scenarij za film Boter, Pešić-Jeknićeva, ki je bila formalno v Milanu v službi trgovske predstavnice Črne gore, pa je imela, o tem pričajo podatki, pridobljeni s prisluhi, stike dejansko z vsemi − od premierja Đukanovića prek njegovega telesnega stražarja Zorana Jovanovića do drugih obtoženih. Leta 2003 so preiskovalci ugotovili, da je imela telefonske stike tudi z mafijcem Francom Della Torrejem. Do 2001 naj bi bila Pešić-Jeknićeva med drugim tudi po dogovoru z Della Torrejem in ob soglasju Mila Đukanovićadokazna gradiva zoper Della Torreja uporabljala za to, da bi upravičila več sumljivih finančnih transakcij. Tožilec v obtožnici piše, da je Pešić-Jeknićeva občasno od Della Torreja prejela večje vsote denarja, v enem primeru pa tudi avtomobil znamke Audi, za katerega je Della Torre leta 1997 plačal več deset tisoč evrov. Ob tem opozarjajo, da je bila v tistem času Črna gora pod sankcijami, Pešić-Jeknićeva pa je živela v luksuznem hotelu s petimi zvezdicami Principe Di Savoia. Če vas opisovanju luksuza, ob katerem se najprej vprašate, s čim ga plača, spomni na katero od žensk iz Jankovićeve družine – niste edini.

V Italiji obtožena, v Črni gori povišana
Da ni samo ženska, ki troši velike vsote gotovine v dragih butikih, ampak je politično Jankovićeva prijateljica res vplivna, priča na primer dejstvo, da je bila že po začetku sojenja imenovana za generalno direktorico direktorata za gospodarsko diplomacijo (in kulturno sodelovanje) pri črnogorskem ministrstvu za zunanje zadeve. Črnogorska vlada o imenovanju ni obveščala javnosti, mediji so imenovanje »opazili«, šele ko so se med podatki o premoženju državnih funkcionarjev pojavili tudi njeni. Mediji njeno dobro povezavo s premirjem Đukanovićem pogosto strnejo v oznako: Đukanovićeva oseba za zveze.

Skupna točka z Jankovići: Ciper
Črnogorska druščina ima v dokumentih, ki so objavljeni na spletu, z Jankovićevo družino poleg poznanstva družinskega poglavarja in osebe za zvezo še eno skupno točko: poslovanje na Cipru. Iz dokumentov, ki so jih spisali italijanski organi pregona, izhaja, da je za tobačno kriminalno združbo, o kateri pišemo, denar pral Stanko Subotić, in sicer tako, da ga je prevažal z majhnim letalom. Preiskovalci so let denarja opisali: iz Švice na Ciper. To pa je tudi država, v katero se je pod težo očetove predvolilne kampanje ob koncu prvega županskega mandata pred sumi spornih poslov z ljubljanskimi nepremičninami in upniki skušal umakniti Jankovićev mlajši sin Jure Janković. Pod lupo urada za preprečevanje pranja denarja se je znašel najprej njegov posel iz maja 2009, ko je Jure Janković postal na Cipru direktor podjetja Blue Train Investments Limited. Drug nepremičninski ciprski posel Jureta Jankovića, ki je zanimal preiskovalce, je bilo njegovo lastništvo nad ciprskimi podjetji Disonco Investments, ki so imela v Slovenji podjetja Tabia, Hotel Cubo in Trstenjak 2000, vsaj eno od njih pa je imelo v Ljubljani parcele, ki so postale zazidljive v županskem mandatu očeta Jankovića. To pomeni, da je čez noč vrednost kvadratnega metra narasla z 20 na 300 evrov, kar je petnajstkratna podražitev.

Povezna tudi s Simono Dimic in njenim partnerjem
Poleg Zorana Jankovića se, če sodimo po posnetkih, Pešić-Jeknićeva v Sloveniji dobro razume tudi z nekdanjo vodjo kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja Simono Dimic in njenim partnerjem Romanom Horvatom, ki je po propadu svojih podjetij (formalno so se ukvarjala s turizmom) in aferah s poceni posojilom, ki ga je v času, ko se je v državni banki NLB oprala iranska teroristična milijarda evrov, predsednik vlade (in šef Simone Dimic, ki je to poceni posojilo dobila) pa ni bral poročil Sove, ki so na to opozarjale, iz Slovenije praktično izginil. Stalni naslov je prenesel v Združene arabske emirate. Zanimivo, na diplomatskem predstavništvu Črne gore v Združenih arabskih emiratih naj bi po poročanju nekaterih črnogorskih medijev in zapisu na spletni strani kot svetovalka višjega ranga delala tudi Dušanka Pešić-Jeknić.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine