5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Razkrito tragično ozadje dvojnega umora blizu Celja: umorjena sta bila pomočnika sodnega izvršitelja zaradi opravljanja svojega dela

Piše: C. R, STA

Celjska policijska uprava je pojasnila podrobnosti včerajšnega dvojnega umora na območju PP Šmarje pri Jelšah. Izkazalo se je, da sta bili žrtvi sodna izvršitelja, ki sta umrla pri opravljanju svojega dela. Ko sta hotela zarubiti avtomobil, ju je lastnik avtomobila s pištolo kratkomalo pokončal.

Celjski policisti so v četrtek na območju Šmarja pri Jelšah obravnavali umor dveh pomočnikov sodnega izvršitelja, je danes v izjavi za medije povedal Milan Vogrinec s Policijske uprave (PU) Celje. Pomočnika sta 66-letnemu osumljencu poskušala zaseči vozilo, ta pa se je razjezil in ju ustrelil.

Policiste je o streljanju obvestila partnerka osumljenega v četrtek malo pred 18. uro, je pojasnil vodja oddelka splošne kriminalitete v sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi (PU) Celje.

Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja so ugotovili, da sta 27-letni pomočnik sodnega izvršitelja in 42-letna pomočnica sodnega izvršitelja na naslovu osumljenega 66-letnika po odredbi sodišča nameravala opraviti rubež osebnega vozila. To je moškega razjezilo, zato je med pogovorom s pomočnikoma odšel v hišo, se vrnil s pištolo in nanju streljal.

27-letni moški je poškodbam podlegel na kraju dogodka, hudo poškodovano 42-letnico pa so z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer je v četrtek pozno zvečer umrla.

Osumljenemu 66-letniku so policisti kmalu po kaznivem dejanju odvzeli prostost in ga pridržali. Našli so tudi orožje, ki ga je odvrgel po dejanju.

Preiskava sicer še poteka. Kot je dejal Vogrinec, bo moški kazensko ovaden zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj umorov. Za kaznivo dejanje je zagroženih najmanj 15 let zaporne kazni.

Odziv ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča na včerajšnji napad na pomočnika izvršitelja

“Novica o napadu na pomočnika izvršitelja, ki se je zgodil ob opravljanju izvršilnih dejanj v sodnem (izvršilnem) postopku, in se je končal s smrtjo dveh oseb, me je globoko pretresla.

To sprevrženo dejanje predstavlja napad na pravosodni sistem, saj pomočnik izvršitelja pomaga izvršitelju pri opravljanju neposrednih dejanj izvršbe, na podlagi javnega pooblastila, v konkretnih postopkih pa na podlagi pooblastila, ki izhaja iz sklepov sodišč. To popolnoma iracionalno dejanje storilca ostro obsojam in ponavljam, da moramo kot družba imeti do takšnih nasilnih dejanj, ne glede na vzrok, ničelno toleranco.

Kot družba moramo storiti pomemben korak v smeri večjega spoštovanja temeljih pravic posameznika, seveda pa je pomembno tudi hitro in učinkovito ukrepanje pristojnih.

Ob tem tragičnem dogodku družini žrtev izrekam iskreno sožalje.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine