19.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Razkritje pritiskov na sodnika Radonjića v primeru Novič odmeva tudi v Evropskem parlamentu: četverica evropskih poslancev iz Slovenije naslovila vprašanje na Evropsko komisijo

Evropski poslanci so danes v parlamentu v Strasbourgu spregovorili o prihodnosti in viziji Evropske unije s predsednikom latvijske vlade Krišjānisom Kariņšem. Poslanci so na latvijskega predsednika naslovili vrsto pomembnih vprašanj, povezanih z aktualnim dogajanjem, ob besedah, da se »moramo drug z drugim pogovarjati, ne pa bojevati«, pa so mu namenili aplavz.

 

Tudi evropski poslanec dr. Milan Zver je sodeloval v razpravi in latvijskega predsednika vprašal o njegovem mnenju glede spoštovanja vladavine prava in mehanizmov, ki bi jih morala Evropska unija v takšnih primerih uporabiti.

»Živite v državi, ki je tako kot država, iz katere prihajam, tranzicijska in vprašanje vladavine prava je vselej pereče vprašanje. V Sloveniji je po veliki sodni farsi, ki se je imenovala Patria, izbruhnila še ena, ki se imenuje dr. Milko Novič in v kateri je slovensko sodstvo po krivici obsodilo znanstvenika za umor,« je dejal dr. Zver in nadaljeval: »Verjamem, da imajo tudi druge tranzicijske države problem s pravosodjem, a vendarle vas sprašujem, ali menite, da bi Evropska unija morala posredovati v primerih, ko se zlasti v tranzicijskih državah kršijo temeljne človekove pravice in svoboščine, z nekim ustreznim mehanizmom?« je latvijskega predsednika vprašal evropski poslanec.

Dr. Milan Zver je sicer predsedniku latvijske vlade izrazil spoštovanje, ker je postal predsednik vlade, in to kljub temu, da je bil član zelo majhne, obrobne politične stranke. »Zbrali ste izjemno pomembno večino, da lahko danes učinkovito vodite latvijsko vlado. In vem, da ste jo zbrali zato, ker izžarevate zaupanje, verodostojnost, poštenost in pa zlasti kompetentnost,« je dejal evropski poslanec in dodal, da je zgodba latvijskega predsednika vlade zgodba o uspehu, enako kot je zgodba o uspehu sama država Latvija, ki jo vodi.

Predsednik latvijske vlade je v svojem odgovoru potrdil težave, ki jih imajo tranzicijske države. »Vem, kaj pomeni živeti brez demokracije in brez vladavine prava, in to je nekaj, česar nihče ne sme izkusiti,« je dejal.

Zver je tudi sporočil, da je skupaj z Romano Tomc, Patricijo Šulin in Francem Bogovičem naslovil vprašanje na Evropsko komisijo, kako bo ravnala zaradi razkritja pritiskov, saj gre za napade na temeljne vrednote Evropske unije. Kot je znano, je Evropska komisija lani zaradi precej manjših kršitev sprožila sedmi člen pogodbe o EU, ki je neke vrste “kazenski člen” za države, ki kršijo temeljna načela delovanja EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine