18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Raziskava o razširjenosti novega koronavirusa doslej še ni zaznala pozitivnega vzorca, redno testiranje pa zaznalo devet primerov okužb

Med okoli 200 testiranimi vzorci v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji do danes še ni bilo pozitivnega preiskovanca, je sporočil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Terenske ekipe ne poročajo o težavah, Petrovec pa vse vabljene poziva, da vabilo sprejmejo. Časa za to imajo do petka.

 

Od 3000 povabljenih v raziskavo, ki se je začela v tem tednu, je vabilo do zdaj sprejelo 1084 oseb, odvzeli pa so 299 vzorcev, kažejo aktualni podatki spletne strani inštituta.

Po zadnjih informacijah Petrovca je sodelovanje zavrnilo okoli 30 povabljenih. Nekatere od njih je strah postopka odvzema vzorca, češ da je to boleče. Na nekaterih portalih so se namreč pojavili videoposnetki, ki pa ne odražajo pravilnega odvzema brisa. “Tako jih ne izvajajo na terenu. Nihče ni imel pritožbe nad tem, da bi bil postopek boleč,” je zatrdil na novinarski konferenci.

Prve ekipe so se na teren podale v ponedeljek, začele so v Ljubljani. V torek in danes pa je bo besedah Petrovca na terenu po celi Slovenji deset ekip. Te poročajo o izjemno pozitivnih izkušnjah, do zdaj niso zaznale nobenih težav, člani ekip pa so zelo optimistični. Veliko časa sicer porabijo predvsem za vožnjo, ena od ekip je v torek od 12 ur dela za vožnjo porabila osem ur.

Ekipe se vračajo v poznih večernih urah, nato pa jih čaka še nočno delo, saj morajo vzorce ustrezno razvrstiti, obdelati in testirati, je delo še opisal Petrovec. Rezultate morajo zagotoviti do jutra. Gre za večurne postopke, dodatno so zato morali angažirati štiri osebe. Velik problem predstavlja tudi odsotnost desetih oseb, ki so na terenu.

Število testiranj v raziskavi sicer ni vključeno v uradno poročanje o epidemiološkem stanju v državi, bi pa v to statistiko vključili vsak pozitiven primer.

Med okoli 200 testiranimi vzorci za zdaj sicer ni bilo nobenega pozitivnega. “To nas ne preseneča glede na število vzorcev in siceršnjo epidemiološko situacijo,” je ocenil Petrovec in dodal, da bo na končne rezultate treba počakati deset dni od začetka raziskave.

Drugi del preiskave na krvnih vzorcih bodo izvedli z nekajdnevnim zamikom in nato bodo vsi preiskovanci dobili skupno poročilo o njihovem zdravstvenem stanju. Če bodo pri katerem od njih potrdili okužbo z novim koronavirusom, ga bodo takoj obvestili, prav tako področni epidemiolog, ki bo odredil ustrezne ukrepe.

Kot je pojasnila predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan, bi osebo s potrjeno okužbo epidemiolog poklical, se z njo pogovoril glede simptomov, kontaktov in možnosti kraja okužbe. Poudarila je, da mora vsaka okužena oseba v najmanj 14-dnevno izolacijo, lahko pa je tudi daljša glede na klinični potek bolezni. Epidemiolog bo za njegove domače, ki bi se lahko okužili, predlagal sedemdnevno karanteno, po koncu katere jim bodo odvzeli bris, nadaljnji ukrepi bodo odvisni od rezultata testiranja.

O možnosti drugega vala epidemije in njenega poteka pa je po besedah Sočanove težko govoriti: “Zelo bi bili veseli steklene krogle, v katero bi pogledali in vedeli vse.” Ostali koronavirusi, ki so prisotni že dlje časa, se pojavljajo prek celega leta, nekoliko manj poleti, kako pa se bo obnašal ta novi koronavirus, pa bomo po njenih besedah šele videli.

A kot je poudarila, smo si za morebitni jesenski val nabrali izkušnje, s katerimi bodo podkrepljeni ukrepi. Po njenih oceni bodo zato najbrž bolj fokusirani in bodo mogoče manj posegali v naša življenja.

V torek devet novih okužb s koronavirusom, zaradi covida-19 dve novi smrti

V torek so v Sloveniji opravili 1459 testov in potrdili devet okužb z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1353 okužb, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj 79, so objavili na vladnih straneh. Skupno število hospitaliziranih se že teden dni zmanjšuje in je 82, 24 bolnikov je na intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili osem.

V Sloveniji so doslej opravili 44.435 testov. Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci povedal, da so v torek opravili 1459 testov, kar ne vključuje 200 testov, ki so jih opravili v okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19.

Po Kacinovih besedah so zelo veseli, da ni nobenega žarišča v proizvodnji. “Kot veste Slovenija izvozi toliko industrijskih proizvodov, kot ves preostanek nekdanje Jugoslavije. Iz teh razlogov je treba čim prej aktivirati gospodarstvo, da bi bili temu kos, pa moramo povečevati število testiranj,” je pojasnil. Tako Slovenija po njegovih besedah povečuje obseg tega testiranja, da bi v čim večji meri zajeli in presejali pozitivne, preden postanejo nosilci virusa in njegove širitve.

Med 1353 okuženimi sta 602 moška in 751 žensk. Med zaposlenimi v zdravstvu je 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše 291, je razvidno iz objave na spletnem covid-19 sledilniku. Doslej je bilo skupaj hospitaliziranih 326 bolnikov s covidom-19, odpuščenih v domačo oskrbo pa 210.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes na zdravljenju 34 bolnikov s covidom-19, v UKC Maribor 28, v Splošni bolnišnici Celje 13 in sedem v Univerzitetni kliniki Golnik, še navaja covid-19 sledilnik.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine