17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

FOTOGALERIJA: Razglednice iz “Jankovičevga najlepšega mesta na svetu”! Razpadajoče in počekane fasade v središču Ljubljane!

Ves nasmejan nam ljubljanski župan z volilnih plakatov pripoveduje, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Pošiljamo mu nekaj razglednic tega prijaznega mesteca na sončni strani Alp. Na njih je videti, da Ljubljana ni le najlepša, pač pa tudi raj za umetnike vseh vrst. Umetnostna ustvarjalnost ni omejena samo na obrobje, temveč sega prav v srce mesta.

Vse razglednice so iz najožjega mestnega središča in najnovejšega datuma. Tujci se lahko čudijo tej izredni umetnostni vnemi, ki je prav gotovo med najbolj progresivnimi na zemeljski obli. Tudi Ljubljančani smo se že navadili nanjo in smo ponosni na svojega župana. Morda se je kakšen duševno zaostal posameznik sprva še nekoliko dvomil v te novosti, danes pa smo z njimi že vsi zadovoljni in hvalimo daljnovidnost mestnega vodstva.

Upajmo, da barvnih razpršilcev v trgovinah še ne bo tako hitro zmanjkalo in bomo lahko še dolgo uživali v ustvarjalnosti mladih in manj mladih sprejarjev. Drugod poskuse slikanja po tujih stavbah kaznujejo in s tem brezobzirno zatirajo razvoj umetniških talentov, pri nas pa smo hvala bogu, odprti novim pobudam in v tem pogledu že daleč pred sosedi. Zato lahko upamo, da bomo kmalu lahko pritegnili tudi uveljavljene umetnike iz vsega sveta, s čimer bo Ljubljana resnično postala najbolj kulturno mesto Evrope.

Obnovljenih fasad je v mestu še nekaj in se torej ni treba bati, da bi zmanjkalo primernih površin. Fotografije kažejo, da je z barvami domišljijsko mogoče polepšati tudi historične stavbe, ki jih je že načel zob časa. Naši vrli umetniki jim znajo z razpršilci vdihniti novo socialistično življenje.

  1. D. P.

Ilustracije – Fotografije:

1.) Poljanska cesta, fasada iz dvajsetih let 19. stoletja

2.) Poljanska cesta

3.) Peglezen, spomenik državnega pomena

4.) Trubarjeva cesta, spominska plošča moti novo umetnost

5.) Trubarjeva cesta

6.) Mala ulica

7.) Prečna ulica

8.) Začetek Trubarjeve ulice

9.) Trubarjeva ulica

10.) Maistrova ulica, obnovljena fasada muzeja

11.) Maistrova, pogled iz oken Ministrstva za kulturo

12.) Tabor, delo arhitekta Ivana Vurnika

13.) Smetišče na dvorišču Roga

14.) Tovarna Rog, vsako leto ima manj celih oken in bo zelo kmalu lepa razvalina v ponos Ljubljani

15.) Plečnikova ograja pri otroški bolnišnici

Zadnje novice

Sorodne vsebine