19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Razgaljeni režimski »prvorazredniki«: Po Kučanovem zgledu bi tudi Luka Mesec imel vnaprej napisana vprašanja, medtem ko je včerajšnja sodba ESČP dokončno razgalila incestno povezavo med vladajočo politiko in sodstvom?

Piše: Gašper Blažič

Zagotovo bo včerajšnji dan, sedmi september 2023, eden najpomembnejših dni v novejši slovenski politični zgodovini – vsaj kar se tiče sedanje vlade in vladne koalicije, ki ji vsaj uradno poveljuje Robert Golob (Gibanje Svoboda), dejansko pa botri iz ozadja ter stranka Levica, ki zna očitno dobro izsiljevati in tako usmerjati vodo iz celotne koalicije na svoj mlin.

Spomnimo: Levica, nekdaj Združena levica, ki je nastala kot nekakšno združenje (najmanj) treh strank, tako kot je bila SD nekdaj Združena lista socialnih demokratov (njena poslanska skupina pa se je v mandatu 1992-1996 imenovala zgolj Združena lista) in s tem naslednica SDP oz. ZKS, je pravzaprav edina parlamentarna stranka, ki nima rednega predsednika, ampak samo koordinatorja. Do nedavnega je to funkcijo opravljal Luka Mesec, v zadnjem času pa je njegova usoda visela v zraku, saj je jasno, da nima več zaupanja članstva, češ da je postal nekakšen ministrski japi, ki je pozabil na svoje korenine. Za novo koordinatorko Levice je bila tako potrjena »čebinska« ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki sicer slovi po svojem kaviar-socialističnem slogu in po kulturnem boju, saj je prav ona prva poskrbela za likvidacijo Muzeja slovenske osamosvojitve, čemur je seveda sledila celotna vlada. Mimogrede: če ministrica Vrečko prisega na drage obleke, pa je Luka Mesec eden zelo redkih politikov, ki nikoli ne nosi kravate, čeprav je v svojem slogu vendarle bolj eleganten kot je bil denimo nekdanji poslanec Matjaž Hanžek.

Ko Mesec izgubi živce, ker mu niso dali možnosti, da bi se pripravil…

Včerajšnja oddaja Tarča, ki je še pred dvema letoma veljala za nekakšen medijski »sveti gral« tranzicijske levice v boju proti tedanji Janševi vladi, se je očitno obrnila v škodo vlade oz. koalicije, saj se je voditeljica Erika Žnidaršič dokaj na oster način »zapela« v precej glasen TV duel z Luko Mescem, ki je, mimogrede, še vedno podpredsednik vlade, saj so se tako očitno odločili v Levici in se je s tem »strinjal« tudi premier Robert Golob. Zgledalo je takole:

Zanimivo je, da je post festum že sledilo mnenje nekdanjega urednika na Delu in Dnevniku in tudi nekdanjega direktorja Ukoma Darijana Koširja, da je oddaja Tarča preprosto zrela za – ukinitev:

Seveda pa se to, če se bo, ne bo zgodilo takoj, ampak šele, ko bodo vse vodstvene funkcije v javnem zavodu RTV Slovenija izpopolnjene z direktorji in uredniki, ki imajo redne mandate. Takrat bo verjetno tudi prišlo do »prečiščenja« oddaj in zelo verjetno si bodo za tarčo vzeli tudi – Tarčo. Glavni razlog pa je, da je voditeljica oddaje Žnidaršičeva očitno ujela Mesca povsem nepripravljenega, kar je, kot je razvidno iz posnetka, tudi prostodušno priznal in si zaželel, da bi imel, tako kot nekdaj Milan Kučan, vnaprej pripravljena vprašanja. In če se bo morebitna ukinitev Tarče zgodila, bo to precej večji škandal kot če bi »Cestar«, kot sedaj posmehljivo imenujejo novega predsednika uprave RTVS Zvezdana Martiča, na cesto pognal oddajo Arena ter njenega voditelja Igorja Pirkoviča. Očitno pa sta na prangerju tudi Valentina Plaskan in Luka Svetina, saj ju mainstream mediji zadnje čase ves čas prikazujejo kot »svetel primer« zaposlitve po političnih preferencah, dobila naj bi redno zaposlitev (za nedoločen čas?) in bajno plačo. V času prejšnjega vodstva RTVS, se razume. In morda so takšne medijske objave tudi vnaprejšnja napoved »čiščenja« na RTV.

Zakaj bi se moral Možina po Kučanu opravičevati občinstvu

Je pa zanimiv ter pomenljiv tudi odziv »botra vseh botrov« Milana Kučana v intervjuju za Večer, kjer se je odzval na nedavne obtožbe, ki jih je izrekel Ivan Sivec v intervjuju na nacionalni televiziji, češ da je Kučan v intervjujih dobival vnaprej pripravljena vprašanja. No, na radiu sta nekaj za intervjuje s Kučanom, ko je bil še predsednik republike, skrbela politično dobro preverjena Sandi Frelih in še bolj znani Bojan Veselinovič. In prav onadva bi lahko marsikaj povedala o tem, kako so ti intervjuji v zakulisju potekali, vendar dvomimo, da bosta o tem spregovorila naglas. A očitno je Kučan tu bolj kot na Sivca jezen na Jožeta Možino, ki je povezoval intervju s Sivcem. Še več, Možino na zahrbten način odpravi z dvomom, da se bo Možina kdaj opravičil. Opravičil za kaj? Morda za sume, da je nedavno vohljanje policistov za Možino imelo morda politično ozadje?

In da ne pozabimo, čisto »slučajno« je včeraj (!) vlada za direktorja policije s polnim mandatom imenovala dosedanjega vršilca dolžnosti Senada Jušića. Pričakovano? Morda je manj slučajno, da bo Možina v novem intervjuju gostil nekdanjega poslanca in ministra Vinka Gorenaka, kar bi lahko pomenilo še zadnjo takšno oddajo, preden pride do dokončnega prevzema javne TV. Zagotovo Gorenak ve zelo veliko in bi njegova razkritja lahko spravila oblastnike in njihove nastavljence na RTV v hudo slabo voljo, zato ni izključeno, da bo prihajalo do poskusov cenzure.

 

Banana sodstvo v banana državi

Včerajšnji dan pa je bil usoden še zaradi nečesa. Sodba Evropskega sodišča za človekove pravice je namreč dokončno razgalila incestni odnos med slovenskimi tranzicijskimi plenilci ter sodno vejo oblasti, ki bi morala biti praviloma avtonomna, a kot vemo, temu ni tako in vprašanje, če sploh kdaj bo. Zanimivo je, kako je sodba spravila v neroden položaj ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan (SD), ki je skušala javnosti vsiliti pomirjujoče sporočilo, češ da ni nobenega dvoma o sami sodbi, izrečeni proti Igorju Bavčarju, samo minister za pravosodje v Cerarjevi vladi Goran Klemenčič se je pač »malo spozabil«. Vendar je škandal, ki ga skuša oblast minimalizirati, v resnici velikanski: ne samo, da bomo morali zaradi takšnega početja v žep spet seči davkoplačevalci (ne glede na poplave), pač pa tudi zato, ker je kot edina proti takšni sodbi glasovala – predstavnica Slovenije na omenjenem sodišču. In to ne kdorkoli, pač pa Vasilka Sancin, ki jo bolj kot po njenem delu poznamo po žgečkljivi aferi z bivšim predsednikom Danilom Türkom, sicer velikim podpornikom sedanje predsednice Nataše Pirc Musar. Leta 2010 je Požareport celo poročal o tem, kako tujci tržijo njene fotografije »zgoraj brez«, medtem ko v teh dneh svojo državo spravlja v zadrego s podporo znani balkanski paradigmi »kadija tuži, kadija sudi«? Noro!

A to je šele začetek konca. Medtem ko se poplave in njihove posledice že umikajo s prvih strani časopisov, vse bolj postaja jasno, kako vlada pristopa k pomoči, še zlasti potem, ko je z blagoslovom ministra za gospodarstvo Matjaža Hana (SD) v žep mariborskega župana Sašo Arsenoviča kapnilo skoraj dva milijona evrov nepovratnih sredstev za njegov hotel, medtem ko Mesec na vsak način skuša javnost prepričati, kako pomembno je, da smo prisilno »solidarni«. In v tem času že postaja jasno, da se slovenskim javnim financam bliža kolaps, kot ga še ni bilo, kar bomo kmalu vsi občutili na svoji koži…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine