4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Rado Pezdir odkril, kako je NLB sodelovala z iransko banko, ki financira najhujše oblike terorizma

Ekonomist in strokovni sodelavec preiskovalne komisije o bančni luknji Rado Pezdir je na okrogli mizi z Anžetom Logarjem in Jelko Godec razkril nekaj šokantnih novosti v primeru Farrokhzadeh, ki jih komisija Janija Möderndorferja javnosti ni predstavila, čeprav so bile v njenih dokumentih.

Kot je povedal, so odkrili celotno shemo pranja denarja, ki se je sprožila v dveh iranskih bankah v lasti iranske vlade – gre za Melli banko in Export Development Bank of Iran. Melli banka opravlja vse posle za iransko revolucionarno gardo, tajno obveščevalno policijo Irana. Iz dokumentacije Wikileaks je razvidno, da je Melli banka financirala najhujše teroristične grupacije, kot so talibani, policija, ki jo je takrat vodil Janko Goršek, pa ni naredila ničesar.

V sredo je potekala razprava “Odkrito o tem, kdo nam krade.” Na njej so sodelovali poslanca in predsednika dveh pomembnih parlamentarnih komisij, dr. Anže Logar in Jelka Godec, ter ekonomist mag. Rado Pezdir. Logar in Godčeva sta na začetku spregovorila o težavah in pritiskih, ki sta jih doživela kot vodji preiskovalnih komisij. Raziskovalec udbovskih arhivov Pezdir se je navezal na zgodbo, ki povezuje obe komisiji. Od leta 2014 je preiskoval udbovsko ekonomijo in naletel na dokumente Saftija, ki so razkrile poslovanje podjetja Proteus Interfinanz Zurich v Švici, ki pa vodi do podjetja Mark Medical in preplačanega zdravstvenega materiala komisije, ki jo je preiskovala Jelka Godec. Lastniške povezave pa nas pripeljejo do podjetja KB1909, ki je lastnik tednika Mladina – od tod torej, da se ta levičarski časopis financira iz žepov bolnikov.

 

Celoten članek si lahko preberete tu!

Zadnje novice

Sorodne vsebine