17.6 C
Ljubljana
četrtek, 18 avgusta, 2022

Radio Študent zmotno meni, da jim za vsak prijavljen projekt pripada denar!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Ministrstvo za kulturo na razpisu medijev ni izbralo vseh projektov, saj so prepričani, da si več sredstev zaslužijo tisti projekti, ki so bili bolje ocenjeni. Na Radiu Študent so kritični do podeljevanja sredstev, v ta namen so organizirali tudi protestniško resolucijo na petkovem protivladnem protestu. Ministrstvo zavrača očitke Radia Študent in poudarja, da so jim prav tako podelili sredstva, a pač niso izbrali obeh prijavljenih projektov. “En projekt je dobil sredstva, drugi pa ne,” so pojasnili. 

Na zadnjem petkovem protestu so se organizirali tudi podporniki Radia Študent, ki v javnosti glasno izpostavljajo, da je Ministrstvo za kulturo prekinilo njihovo financiranje. Na ministrstvu so podali pojasnilo, da to ne drži in pojasnili, da je Radio Študent prav tako bil izbran, vendar ne za vse projekte. “Ni res, da Radio Študent na letošnjem razpisu ni dobil sredstev,” so zapisali.

Kot so v nadaljevanju pojasnili, se je Radio Študent na letošnji razpis z dvema projektoma. Prvi projekt je “Urbana študentska medijsko-izobraževalna platforma 2021”, drugi projekt pa je radijska oddaja v srbskem jeziku “Kontrola leta”. “En projekt je dobil sredstva, drugi pa ne,” so pojasnili.

Odziv ministrstva za kulturo na obtožbe o (ne)financiranju Radia študent (Foto: Twitter MK)

V nadaljevanju pojasnjujejo, da je bil neizbrani projekt drugi najslabše ocenjeni projekt od 36 prijavljenih iz področja B za medije posebnega pomena. Poudarjajo, da se je v preteklosti delalo drugače in so v prejšnjih sestavah komisije vsi mediji iz sklopa B prejeli enak znesek, ne glede na njihovo oceno. “Kar ni pravično do najbolje ocenjenih projektov, hkrati pa razvrednoti pomen strokovne komisije in tudi samega razpisa, ki ga spremeni v redni socialni korektiv za medije,” so še dodali.

Država je Radiu Študent namenila več denarja, kot pa mu je namenil njegov ustanovitelj
Med leti 2003 in 2020 je Radio Študent iz medijskih razpisov Ministrstva za kulturo prejel preko 1,2 milijona evrov. Poudarjajo, da je Radio Študent od ministrstva prejel celo več sredstev, kot od ustanovitelja od katerega je prejel 850 tisoč evrov. Poudarjajo, da RŠ ni bil deležen le sredstev iz MK, temveč so prejeli sredstva tudi od ministrstva za javno upravo (skoraj 269 tisoč evrov), ministrstva za izobraževanje in šport pa 113 tisoč evrov. Lani so prejeli preko 99 tisoč evrov iz medijskega razpisa in 200 tisoč evrov iz dohodninskega sklada NVO sklada. RŠ ima redno zaposlenih sedem ljudi, a slednji poudarjajo, da jim pomaga pri delu veliko več ljudi.

Protestniška procesija ReSolucija 2021, ki jo je organiziral Radio Student (Foto: STA)

Na ministrstvu so še pojasnili, da ima Radio priznan status študentskega programa posebnega pomena, ki mu med drugim zagotavlja pravico do neodplačanega radiofuznega oddajanja. “Deležen je bil ukrepov v obliki subvencij in oprostitev plačila prispevkov ter plačila frekvenčnine, ki ga sicer plačuje Agenciji za komunikacijska omrežja storitve Republike Slovenije,” so še dodali.

Radio Študent se ne strinja z obrazložitvijo ministrstva
Radio Študent po drugi strani meni, da je ministrstvo za kulturo pri lastnem neizvrševanju javnega interesa na področju medijev in kulture nasploh z obrazložitvijo ustvarja vtis, da je bila praksa dosedanjih strokovnih komisij, ki so bile za razliko od sedanje izbrane po bolj strokovnih in ne tako ekskluzivno političnih kriterijih, kot je bila izbrana sedanja komisija, uravnilovka in da so bili v najvišje financiranje na področju programov v javnem interesu oziroma posebnega pomena odobreni vsi prijavljeni projekti. “Kar pa je zgolj laž in z nekaj kliki preverljiva neresnica, saj gre denimo kot v primeru Radia Študent ali Koroškega radia za v drugih medijih često spregledane, a kakovostno obdelane programske vsebine, kar bi že lahko vedeli tudi še naprej razpravljajoči poslanci in poslanke na Odboru za kulturo,” so pojasnili na svoji spletni strani.

Foto: STA

Očitno je, da se Radio Študent kot samooklicani duhovni dediči revolucije, ki so doslej prejeli neverjetnih 3,373.594 evrov davkoplačevalskega denarja, nikakor ne zmorejo sprijazniti s tem, da vsak projekt, ki ga prijavijo ni deležen sredstev. Očitno je, da jim je protest prišel prav, da so lahko izrazili svoje nestrinjanje z aktualno vlado, ki obstaja že od samega začetka. Lani pa so šli celo tako daleč, da so preko družabnega omrežja Twitter pod objavo Vlade Republike Slovenije zapisali: “Smrt janšizmu!”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine