14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Putin z jedrsko grožnjo sprožil naval na lekarne: Klinika za nuklearno medicino je podala napotke

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v nedeljo dvignil pripravljenost jedrskih sil, je po svetu, kot tudi v Sloveniji mnoge zaskrbelo. Ker se ob jedrskih nesrečah sprostijo radioaktivne snovi pretežno v ozračje in se razširjajo v obliki radioaktivnega oblaka v širše okolje, so zaokrožile informacije, da kalijev jodid pomaga, če smo izpostavljeni tovrstnim “nesrečam”. Tudi v Sloveniji ljudje množično obiskujejo lekarno in prosijo za tablete kot zaščito pred radioaktivnim sevanjem, a jih v prosti prodaji ni mogoče dobiti. 

Klinika za nuklearno medicino je zato podala napotke v zvezi z uporabo kalijevega jodida kot zaščito pred radioaktivnim sevanjem.

“Tablete kalijevega jodida zaščitijo ščitnico pred škodljivimi učinki radioaktivnega sevanja. Zaužitje tablet kalijevega jodida v primeru jedrske nesreče je priporočljivo za posameznike, mlajše od 40 let. Pri starejših od 40 let je zdravstveno tveganje zaradi zaužitja tablet večje od koristi. Tablete kalijevega jodida nudijo učinkovito zaščito le nekaj ur pred in po izpostavljenosti radioaktivnemu oblaku, zato mora čas zaužitja slediti priporočilom stroke. Če zaužijemo tablete izven tega časovnega okvira, nimajo koristnih učinkov in so lahko škodljive”, so zapisali.

Ob jedrski nesreči se lahko v okolje sprosti radioaktivni izotop joda, ki utegne povzročiti notranje obsevanje telesa zaradi vdihavanja. Zaužitje tablet KI neposredno pred ali med prehodom radioaktivnih snovi preprečuje, da bi se radioaktivni jod, ki bi ga vdihnili, kopičil v žlezi ščitnici. Tablete KI imajo prebivalci naselij v polmeru 10 km okrog NEK doma. Tablete so imajo tudi vse organizacije v tem območju, v katerih se dnevno zadržuje več kot 50 oseb (gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije). Tako šole, vrtci in druge izobraževalne ustanove razpolagajo z zadostnimi količinami tablet za vse varovance, učence in dijake. Tablete kalijevega jodida ima tudi intervencijsko osebje na celotnem območju RS, ki bo posredovalo v primeru jedrske ali radiološke nesreče (gasilci, policisti in reševalci). Za ostale prebivalce v Sloveniji se zaloge tablet kalijevega jodida hranijo v bolnišnicah. Tablete bodo upravičencem do dopolnjenega 40. leta starosti pravočasno razdelili v občinah.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine