28.4 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Prvovrstna manipulacija Ninamedie: Šarčevi LMŠ podporo, ki ji dokazano pada, namerili visoko v nebo!

Do evropskih parlamentarnih volitev je samo še šest tednov, predvolilne ankete pa so s tem vedno bolj aktualne. A če se rezultati anket pri Delu in Nova24TV bolj ali manj ujemajo, rezultati anket o državnozborskih volitvah, ki jih je za Večer in RTV Slovenija opravila Ninamedia, udarjajo stran od norme – vse za umetno dvigovanje podpore Marjana Šarca. Njegovo stranko LMŠ naj bi podpiralo 26,2 odstotka volivcev, zasledovalko SDS pa 14,2 odstotka vprašanih, kar je skregano z dejanskim stanjem in s preostalimi merjenji javnega mnenja. Kot kaže, globoka država, ki s svojimi agencijami ustvarja in ne meri javnega mnenja, še vedno vse konje stavi na Šarca, saj druge izbire preprosto nima.

,

Če bi bile volitve jutri, bi na podlagi rezultatov Delove ankete LMŠ prejela 17,2 odstotka glasov, SDS 15,6 odstotka glasov, SD 7,6 odstotka, Levica 7,3 odstotka, NSi 5,9 odstotka, DeDUS 3,6 odstotka, SDS 2,8 odstotka, SAB 2,5 odstotka, Pirati 2,4 odstotka, SDS 2,1 odstotka, SMC 1,6 odstotka, Dobra država en odstotek, Andrej Čuš in Zeleni pa 0,1 odstotka glasov. Aprilska anketa v Delu je bila opravljena na vzorcu 730 anketiranih.

Po rezultatih aprilske ankete, ki jo je pripravila Ninamedia, pa bi 26,2 odstotka volivcev podprlo LMŠ, 14,2 odstotka glasov bi pripadlo SDS, 9,6 odstotka bi dobila SD, 7,1 odstotka NSi, 6,4 odstotka Levica, 3,1 odstotka DeSUS, 1,9 odstotka SAB, 1,5 odstotka SNS, 0,6 odstotka SLS, 0,5 odstotka SMC in 0,5 odstotka preostali. Anketiranih je bilo 700.

Za primerjavo: na podlagi Parsifalove ankete, ki je bila opravljena na vzorcu 702 vprašanih, bi SDS volilo 18,9 odstotka, LMŠ 16,8 odstotka, SD 7,1 odstotka, NSi 5 odstotkov, Levico 4,7 odstotka, SNS 4,3 odstotka, SLS 3,3 odstotka, DeSUS 3 odstotki, SAB 2,1 odstotka in SMC 1,8 odstotka volivcev.

Največji prelom pa se zgodi pri Ninamedii z vprašanjem, koga bi podprli na volitvah za Evropski parlament. Če so državnozborske volitve napovedovale LMŠ več kot četrtinsko podporo med anketiranimi, pa bi jo na evropskih volitvah podprlo zgolj 16,9 odstotka vprašanih. Z enakim rezultatom sledi SD, nato s 15,7 odstotka koalicija SDS in SLS, NSi bi prejela 8,3 odstotka glasov, DeSUS 8,2 odstotka, Levica 7 odstotkov, SAB 4,2 odstotka, SMC 0,6 odstotka 0,5 odstotka vprašanih pa bi volilo druge stranke.

Med anketami je vsekakor pričakovati določena nihanja, navsezadnje naj bi vzeti vzorci bili organski, zaradi česar je nemogoče, da bi se v celoti ujemali. A vsekakor je zanimivo, kako je med anketami možen tako velik odklon. Namreč, tako rezultati Mediane kot Parsifala so še zmeraj znotraj meja možnega odstopanja. Ninamedia po drugi strani izstopa. Volitve se bližajo in še enkrat se bo pokazalo, katere ankete so imele bolj prav, s tem pa posledično tudi, katere ankete so dejansko odražale javno mnenje, katere pa so ga skušale oblikovati.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine