3.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

»Prvorazredni in »drugorazredni« sodniki

Piše: Janja Strah

Slovensko pravosodje je znova dokazalo, da uporablja dvojna merila, ena veljajo za prvo- in ena za drugorazredne državljane in zaposlene v tretji veji oblasti. Če si del »posvečenih«, se ti ne more zgoditi nič, pa čeprav blatiš in žališ ljudi.

Ena zadnjih primerov sta zdaj že nekdanji sodnik Zvezdan Radonjić in sodnica Urška Klakočar Zupančič. Pri prvem so neizprosni, drznil si je namreč okrcati pravosodje in govoriti o nedopustnih pritiskih globoke države. Opozoril je, da ti na koncu prizadenejo majhnega človeka. Zvezdan Radonjić je zato pristal v nemilosti kot drugorazredni.

Nasprotno pa se je zgodilo Urški Klakočar Zupančič. Bila je »pogumna«. Spravila se je nad »janšizem«, Janeza Janšo in vse podpornike njegove politike, volivce, prek 220 tisoč jih je. Postala je prvorazredna. Pa gremo po vrsti.

»Junaška« sodnica in izločen sodnik

Urška Klakočar Zupančič je na družbenih omrežjih zapisala: »Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase … Vsak si lahko misli svoje, ampak meni je taka retorika veliko bolj všeč kot Beović, Krek, Bregant, Kacin in veliki diktator Janša.«

Za ta zapis je bila kot prvorazredna tako rekoč pohvaljena. To je slovenska realnost, o kateri pa v Evropi ali kje drugje ne vedo veliko, predvsem pa tega nihče ne problematizira. Tam je namreč v ospredju prodajanje namišljene zgodbe o medijskih pritiskih, ki naj bi se dogajali v Sloveniji. Kako Evropsko unijo »močno« skrbi spoštovanje vladavine prava v Sloveniji, pa smo bili priča že v primeru afere Patria, ko so vodjo opozicije Janeza Janšo tik pred volitvami leta 2014 spravili v zapor.

Zvezdan Radonjić se je upal upreti pritiskom in o njih govoriti naglas. Bil je namreč sodnik v primeru umora Janka Jamnika, nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta v Ljubljani. Za umor bi moral obsoditi nedolžnega Milka Noviča. Namesto ukazom je sledil pravu in bil zato izločen iz sodniških vrst. Postal je tarča tistih, ki so podrejeni interesom globoke države.

Kar velja zanj, zanjo ne velja

Ljubljanska okrajna sodnica Urška Klakočar Zupančič je bila sprva zaradi svojih zapisov razrešena kot vodja oddelka. Pritožila se je, seveda, in bila kot prvorazredna pred disciplinsko komisijo Sodnega sveta oproščena. Pred tem je Komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta ugotovila, da v ravnanju sodnice ni bilo mogoče ugotoviti kršitev načel Kodeksa sodniške etike. To, da je premierja označila za velikega diktatorja, je razburilo marsikoga, ne pa tudi članov Sodnega sveta. Ti so sledili stališču njene pravne zastopnice, ki je že pred časom poudarila, da so tudi sodniki ljudje, ki imajo pravico do političnega prepričanja in izražanja svojih stališč, še posebej ko gre za opozarjanje na nepravilnosti v družbi in delovanju države.

Očitno pa na nepravilnosti pri delovanje družbe ne smejo opozarjati vsi. Ko si je to namreč drznil sodnik Radonjić, ni bilo slišati znakov razumevanja iz sodniških vrst. Rekel je, da »ni dokazov, da je Milko Novič kriv« in opozoril na »hude pritiske, ki jih je bil deležen« v času sojenja.  Razkril je, da so se že takoj po prvih sodnih narokih v primeru Novič začeli pritiski na Marjana Pogačnika, predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani. Pritiskali so, naj Radonjiča disciplinira, naj ta začne soditi, kot je treba. Ker Pogačniku to »ni uspelo«, je sledil medijski napad. Začele so se širiti izmišljije.

Radonjić je dejal, da odločitve o njegovi t. i. kaznovanosti (bil je suspendiran) nedvomno segajo v same vrhove pravosodja. Že takrat je napovedal, da zaradi tega, ker je želel poskrbeti za pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, najverjetneje se bo znašel tudi v suspenzu. Tako je tudi bilo.

Dodajmo, da so zoper Radonjića na sodišču najprej uvedli disciplinski postopek, kot razlog so navedli javne kritike na račun sodstva. Podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević pa je nato avgusta lani Radonjiću izrekel začasni suspenz

Radonjić zahteva izločitev Branka Masleše

Radonjićev suspenz je potrdil tudi Sodni svet, vendar se je zdaj že nekdanji sodnik na to pritožil. Vložil je tožbo, prva obravnava pred senatom Vrhovnega sodišča RS je bila pred kratkim. V senatu slednjega sedi Branko Masleša, nekdanji predsednik Vrhovnega sodišča RS. Radonjić zahteva njegovo izločitev, razlogi so povsem pravne narave.

Zaradi zahteve po izločitvi, za katero Masleša ne vidi razloga, je bila obravnava prekinjena in se bo nadaljevala 14. maja. Radonjić pa sodišču očita tudi to, da se obravnava zvočno ne snema, in zahteva tudi vpogled v spis o disciplinskem postopku Sodnega sveta zoper sodnico okrajnega sodišča v Ljubljani Urško Klakočar Zupančič. Primerjati namreč želi svoje izjave z njenimi.

V povezavi s primerom Radonjić omenimo še komentar odvetnika dr. Blaža Kovačiča Mlinarja, ki ga je zapisal na Twitterju. Opozoril je, da je bil priča veliko hujšim besednim izpadom sodnikov od tistih, ki smo jim bili priča pri Radonjiću. Hkrati je navedel primer neimenovanega sodnika v Brežicah, ki je s svojimi izjavami odkrito sovražen do žensk. »Sodnik na okrajnem sodišču v Brežicah je odkrito sovražen do žensk (in zelo veren musliman), vsi vedo za ta problem, pa nič,« je dodal.

Za konec spomnimo še na primer Branka Masleše, ki je v vlogi predsednika Vrhovnega sodišča RS in je po pripovedih prič kar v gostilni razlagal, kako je treba Janeza Janšo v primeru Patria »sfukati«. Skrivil se mu ni niti las.

Razgalil »globoko državo« v sodstvu

Zvezdan Radonjić, nekdanji sodnik in zdajšnji odvetnik, je odločbo Vrhovnega sodišča RS o suspenzu z mesta okrožnega sodnika v Ljubljani prejel 12. avgusta lani. Podpisal jo je Miodrag Đorđević z veljavnostjo že naslednji dan. Radonjiću so celo prepovedali prihajati na sodišče. Radonjič je o takšnemu načinu dela povedal, da ti ljudje (na sodiščih – op. av.) živijo v kameni dobi, »popolnoma so prepričani v lastno vsemogočnost, da jim nihče nič ne more«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine