16.3 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Prvorazredna merila : Okrožno sodišče Zlatkotu ni odredilo pripora, medtem ko je Šiško v njem preživel več mesecev!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Potem ko je zaradi spodbujanja nasilnih protestov tožilstvo raperja Zlatana Čordića privedlo k preiskovalnemu sodniku in ob kazenskem postopku predlagalo pripor, je višja sodnica Marjutka Paškulin pripor Čordića zavrnila in odločila, da se tega političnega aktivista izpusti na prostost. Izvenobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je sedaj sprejel odločitev, da se predlog tožilke zavrne in se pripor zoper Čordića ne odredi. 

Po zaslišanju osumljenega je okrožna državna tožilka predlagala, da mu sodišče odredi pripor iz pripornega razloga ponovitvene nevarnosti za čas enega meseca od dneva, ko mu je bila odvzeta prostost. Ker pa preiskovalna sodnica pripora ni odredila, je o predlogu tožilstva v petek odločal senat Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Sodeč po ugotovitvi senata ni podana verjetnost na ravni utemeljenega suma, da je osumljeni storil očitano kaznivo dejanje hujskanja k upiranju, ki je predpogoj za odreditev pripora, poroča STA. Iz sodišča so sporočili, da se niso spuščali v presojanje obstoja pripornih razlogov.

Ne samo Čordić, ampak tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki že tedne prek družabnih omrežij vabi na neprijavljene proteste, kjer ne manjka nasilja, je odkorakal na prostost. Kljub temu, da so na sedežu stranke in na njegovem domu izvedli preiskavo, dokazov za podaljšanje pripora očitno niso našli. Tožilstvu in policiji tako še ni uspelo dokazati, da bi hujskala k upiranju in da obstaja nevarnost, da bosta s tem nadaljevala v primeru, če ostaneta na prostosti.

Šiško je velik del zaporne kazni odsedel v priporu
Medtem ko sta Stevanović in Čordić odkorakala na prostost, kljub obtožbam hujskanja k upiranju, so bili očitno vatli v primeru Andreja Šiška drugačni. Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija je pred štirimi leti ustanovil tako imenovano svobodno deželo Štajersko in se oklical za vojvodo te. Zavreščalo je, ko je Šiško prevzel vajeti Štajerske varde, ki je v glavnem nadzirala nezakonite migracije. Ko so zaokrožili posnetki zamaskiranih pripadnikov varde, je bilo mogoče slišati navedbe s strani vardistov češ, kako naj bi bili vojska in policija neučinkoviti.

Andrej Šiško (foto: STA)

Najbolj odmevno je bilo nedvomno, ko so vardisti obkolili policijsko postajo v Slovenski Bistrici ter zahtevali podatke o postopku policije proti eni od žensk. Kakorkoli, na račun podobne zadeve kot pri Stevanoviću in Čordiću (konkretneje zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve) je bila Šišku naložena osemmesečna zaporna kazen. Na vrhovnem sodišču pa so med drugim podali oceno, da je obsojeni s svojim ravnanjem zapustil polje legitimnega in ustavno varovanega političnega govora.

Sorodne vsebine