16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Protivladni protestniki postali nasilni, ko je policija razpustila neprijavljen shod!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Čas je, da na slovensko zastavo vrnemo rdečo zvezdo,” je zapisal eden od protivladnih protestnikov na današnjem shodu v Ljubljani. Policija je neprijavljen shod razpustila. Protestniki so vztrajali kljub pozivom policije, naj se razidejo in naj ne ovirajo prometa. Do prerivanja med protestniki in policijo je prišlo na Miklošičevi cesti, ko jim je policija zaprla pot.

Plakat je skoraj pri govorniškem odru, očitno so se mladi in nadobudni oboževalci komunistične revolucije odločili, da skupaj z anticepilci združijo moči. Sicer pa takšne ideje niso nič novega, pojavljajo se tudi na političnih koncertih Svetlane Makarovič. Je pa eden od navdušenih revolucionarjev tudi že predlagal, naj se Letališče Jožeta Pučnika preimenuje v Letališče Franca Severja Frante …

Protest pod taktirko Resni.ce je eden od mnogih, kjer se kršijo predpisi o združevanju v času epidemije, večkrat smo že poročali o totalitarni simboliki in grožnjah s smrtjo. Stevanovićevi podporniki namreč širijo sovražna sporočila o napadih na vidne politike, ki morajo v teh časih sprejemati odločitve za preprečevanje rasti epidemije, pred današnjim protestom pa so širili vesti o padanju glav s pomočjo giljotine.

foto: Socialna omrežja

“Prve glave že padajo pri sosedih, tako se bo tudi pri nas začelo, ker se še samo z nohti držijo,” so si sporočali v Telegramu Resni.ca in pred protestom objavljali posnetke giljotine. Nekateri izmed komentatorjev sicer menijo, da se to ne bi dobro končalo, saj bi bili obsojeni poskusa umora, če bi giljotino postavili pred vrata parlamenta.

Policija shod razpustila
“Vse osebe, ki so udeležene v današnjem shodu, obveščamo, da je shod razpuščen zaradi zagotovitve varnosti vsem,” pa so sporočili s policije, kjer še opozarjajo vse, naj ne ovirajo prometa. Vse hkrati pozivajo naj mirno zapustijo območje centra Ljubljane in upoštevajo navodila in ukaze policistov, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo nalog policije in s tem zagotoviti varnost.

Image
foto: TopNews

Protestniki so se po približno dveh urah odpravili po mestnem središču in se nekaj časa zadrževali na Prešernovem trgu. Spremljalo jih je več policistov. Okoli 15. ure pa jih je policija zaustavila na Trgu Ajdovščina in neprijavljen shod razpustila. Protestniki so vztrajali kljub pozivom policije, naj se razidejo in naj ne ovirajo prometa. Do prerivanja med protestniki in policijo je prišlo na Miklošičevi cesti, ko jim je policija zaprla pot, poroča STA. Nekaj protestnikov so tudi pridržali, glavnina protestnikov pa se je ob okoli 15.30 razšla. Ker so shodi neprijavljeni in organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, so za red skrbeli policisti, sodelovali so tudi vodniki psov in konjenica. Po pojasnilu Policijske uprave Ljubljana so s pozivanjem in usmerjanjem udeležencev shoda preprečevali ogrožanje ljudi in premoženja, vzdrževali javni red in mir ter zagotavljali varnost cestnega prometa.

foto: TopNews

Po poročanju N1 pa namerava notranje ministrstvo (MNZ) od domnevnih organizatorjev protestov izterjati stroške, ki naj bi jih z varovanjem shodov imela policija. Na ministrstvu so za N1 pojasnili, da “med MNZ, policijo in državnim odvetništvom potekajo vsebinska usklajevanja glede vložitve tožbenih zahtevkov zoper organizatorje neprijavljenih javnih shodov za povračilo povzročene škode policiji“.

 

Sorodne vsebine