15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Protiustavne proteste je treba prepovedati: Po zakonu je prepovedano zbiranje, ki ovira javni promet

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Na zahtevo poslanske skupine SDS je bila danes sklicana nujna seja Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter Odbora za pravosodje, kjer so obravnavali dolžnosti pristojnih organov za zaščito pravnega reda države, njenih demokratičnih postulatov in zagotavljanja enakosti pred zakonom v luči številnih neprijavljenih protestov, ki se odvijajo v prestolnici. Stranka od državnega odvetništva in policije pričakuje, da uvede postopke zoper organizatorje in nasilne protestnike, od upravne enote pa prepoved organiziranja shodov.

Organizirani javni shodi proti aktualni vladi so se pričeli že pred njeno sestavo. Od marca 2020 potekajo neprijavljeni javni shodi skrajnih levičarjev – organizirani protesti, katerih organizatorji so znani, udeležence pozivajo k (tudi nasilnim) protestom na organiziran način, z natisnjenimi letaki, prek različnih skupin na Facebooku, Twitterju, Instagramu in preostalih elektronskih medijih. Nekateri se po navedbah SDS organizirajo in oglašujejo kot stranka s svojim logotipom (npr. gibanje Resni.ca kranjskega politika Zorana Stevanovića, ki ima poleg FB strani tudi spletno stran v ustanavljanju, ki organizira proticepilske shode, drugi organizirajo petkove kolesarske proteste (Jaša Jenull)). Na pozive omenjenih so se sicer odzvali tudi člani različnih kriminalnih združb, ki jih lahko vidimo na nezakonitih shodih.

Stanje se je alarmantno zaostrilo dne, 15. septembra, ko so levi politični ekstremisti (že drugič, prvič dne, 5. novembra lani) povzročili poulično nasilje, kjer so se jim pridružile tudi skupine, ki za Republiko Slovenijo predstavljajo neposredno varnostno grožnjo. Verbalnemu nasilju, grožnjam, pljuvanju, obračunavanju z vidnimi predstavniki strank, ki sodelujejo v koaliciji, je sledila eskalacija nasilja, da je bila policija primorana uporabiti vodni top. Epilog nezakonitega in nasilnega shoda so hude telesne poškodbe policistov in velika materialna škoda na zgradbi slovenskega parlamenta. Po poročanju obveščevalno-varnostnih služb je bila na protestih opažena skupina militantnih in ekstremno nevarnih salafistov, so opozorili v SDS.

Za izvedbo varovanj do sedaj organiziranih javnih shodov so slovenske davkoplačevalce nezakoniti protivladni protesti stali skoraj 900 tisoč evrov. Predlagatelji seje so se vprašali, kdo je tisti, ki bo za materialno škodo odgovarjal oziroma ali jo bodo organizatorji nezakonitih protestov tudi poravnali.

 

Poslanec SDS Branko Grims je uvodoma povedal, da je v pravni državi potrebno spoštovati zakonodajo. “Zakon o javnih zbiranjih ureja organizirane shode, ki so prijavljeni in imajo ustrezno dovoljenje. Prepovedano pa je zbiranje, na katerem se izvršujejo kazniva dejanja, pa tudi oviranje javnega prometa. Prepovedano je zbiranje v bližini objektov, ki so posebno varovani, če to vpliva na delo. Na organiziranih shodih mora biti varovano tudi življenje,” je zatrdil poslanec.

foto: Twitter

Glede na to, da je organizirati shode z namenom, da bi se na njih izvrševala kazniva dejanja, ali pozivalo k izvrševanju kaznivih dejanj, prepovedano, je na to dejstvo v zvezi z nedavnimi  dogodki opozoril Grims. Po njegovih besedah se postavlja vprašanje, zakaj tožilstvo v očitnih primerih kršitev zakona in uporabe nasilja zadev ne procesirajo. “Dejstvo pa je, da so t. i. protesti v resnici nemiri in trajajo od obdobja, ko te vlade še ni bilo, pa do danes.”

Proteste so po besedah Grimsa organizirali aktivisti levičarjev, pri čemer so vpoklicali pomoč iz tujine. “Vidne so bile zastave Antifa, pa tudi udeleženci iz posameznih političnih strank. Ti so se kasneje izgovarjali, da s protesti nimajo nič. Kako je mogoče, da prihaja do nasilja, uničevanja in za to materialno nihče ne odgovarja? Kako je mogoče, da neprijavljenega shoda, ki ovira javni promet, ob popolnoma jasnem zakonskem določilu, policija takoj ne razpusti? Kako je mogoče, da bivši policist, ki se slika z orožjem in je izjemno izpostavljen v javnosti kot organizator protestov, grozi lokalnemu funkcionarju, da ga je potrebno ubiti, zapliniti, tožilstvo pa zadevo zavrže, češ da je grožnja težko izvedljiva?”

 

Poslanka Anja Bah Žibert je poudarila, da gre za sejo, na kateri bi se morale vse veje oblasti zediniti, da so shodi, ki kličejo k nasilju in ubojem in se že odražajo v fizičnem nasilju in razbijanju, protizakoniti in protiustavni in jih je treba prepovedati. “Sicer pristajamo na to, da je kriminal pravica,” je bila kritična.

V nadaljevanju je spomnila, da so se shodi oz. protesti začeli, še preden se je aktualna vlada vzpostavila. Protesti so se odvijali na organiziran način. “Ljudje so vedeli, ali pridejo peš ali na kolesih, kje se bodo zbrali, kakšna bo njihova pot, kdo bodo nastopajoči, potrebovali so ozvočenje. To, da shod ni prijavljen, ne pomeni, da ni organiziran. To zgolj pomeni, da si je organizator vzel pravico organizirati shod na račun davkoplačevalcev in v posmeh vsem, ki sedimo tukaj.” Poudarila je, da se ji zdi nezaslišano, da se mirno gleda, ko se shodov organizirano udeležujejo skupine, kot so Antifa, MAO, ki javno govorijo in pišejo, da je potrebno zrušiti ustavni red Republike Slovenije.

foto: Twitter

Poslanka Elena Zavadlav Ušaj se je vprašala, v kakšni državi živimo. Na široko se namreč odpira vrata tistim, ki kršijo pravni red in ki organizirajo nasilne proteste. “Bomo dovolili, da nam bodo vodili državo tisti, ki niso bili izvoljeni in ki za to niso bili postavljeni?”

“Dejstvo je, da neprijavljeni protesti, ki se praviloma končajo kot nasilni izgredi, rušijo pravni red v naši državi. Prisotni so tudi izkazani kriminalci, ki so že bili obsojeni,” je opozoril poslanec Dejan Kaloh in dodal, da zaradi pasivnosti določenih organov pravni red počasi zamenjuje anarhija. “Protesti so se začeli organizirati še pred sestavo aktualne vlade, na katerih so vzklikali grožnje s smrtjo vsem ‘janšistom’. Tožilstvo in sodstvo je bilo v poldrugem letu zelo pasivno, zato so sedaj radikalci dobili še večja krila in spirala nasilja je vse večja. To je nedopustno in terja takojšnjo reakcijo pristojnih državnih organov!”, je bil jasen.

Poslanec Dejan Kaloh (foto: Twitter)

Po besedah poslanke Alenke Jeraj je absurd, da v zgornji dvorani, na povabilo Violete Tomić, sedi eden izmed organizatorjev neprijavljenih protestov. “V  SDS smo se odločili, da sejo obstruiramo, ker se nam zdi nedopustno, da nekdo ki tedensko krši zakone, pride v  Državni zbor RS in nam soli pamet,” je dejala. Poslanec Jure Ferjan je opozoril, da slovenska politika, kljub vsemu kar se je v zadnjih tednih in mesecih dogajalo, ni sposobna enotno obsoditi nasilja, pljuvanja in vandalizma. “Protest je pomemben del demokracije, a v trenutku, ko se sprevrže v nasilje, postane napad na demokracijo,” je zatrdil kritično.

foto: Twitter

foto: Twitter

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine