0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

Protijudovski pogromi na Kavkazu: ko se bumerang obrne proti Ruski federaciji. Rusija se vede kot piroman

Piše: Vančo K. Tegov

Vsi, ki spremljamo potek krize, nastale po ubijanje nedolžnih Judov in ostalih v Izraelu s strani terorističnega Hamasa, ki naj bi se zavzemal za »osvoboditev« Palestincev, že približno teden dni opažamo tudi, da se na Kavkazu razvija nov družbenopolitični fenomen: »spontani« množični nemiri, uperjeni proti Judom in Izraelu pod slogani podpore Palestini.

Najprej so v hotelu v mestu Khasavyurt (Dagestan) izvedli racijo – iskali so judovske begunce. Jih ni bilo. Nato so v Nalčiku (Kabardino-Balkarija) zažgali nedokončano judovsko versko narodno-kulturno središče. V znak protesta očitno, zoper Jude, ki živijo v Rusiji.

“Spontani” množični nemiri, usmerjeni proti Judom in Izraelu”

In glej ga, zlomka, 29. oktobra zvečer je množica zavzela mednarodno letališče v Mahačkali (spet Dagestan). Tu so “pričakali” letalo iz Tel Aviva, ki je, mimogrede, v lasti ruske letalske družbe. Toda »bradati« mladeniči so želeli osebno preveriti potne liste prihajajočih potnikov, da bi ja našli kakšnega Juda. Jih ni bilo. A ko so bili že ogreti, so se začeli spopadati s policijo. Policisti so letališče zavarovali, pri tem pa so, kot pravijo viri iz Moskve, aretirali 60 protestnikov. Izrael je seveda kmalu zatem pozval Rusijo k zaščiti izraelskih državljanov in Judov v Rusiji.

Takšni nemiri na nacionalni ali verski osnovi so v poznih 80. letih imeli podpis KGB. Armensko-azerbajdžanski, gruzijsko-abhaški konflikti. Regija je enaka, le da Gorskih judov, ki so nekoč živeli na območju Dagestana (obstaja takšna etnična skupina) ni ostalo dovolj.

»Imperij« bo dobil po glavi!

Očitno je, da je to sproduciral FSB. Nastavljeno tako, da oslabi položaj nekaterih za post-Putinovo obdobje. Znano je, da so Judje v Rusiji sinonim za liberalce in zahodnjake. Zato islamski ummet (islamska skupnost) v Ruski federaciji ne bo dovolil, da bi ruski Judi prišli na oblast. Kmalu se bo to s Kavkaza razširilo v Moskvo. Obroč bodo stiskali do Moskve z namenom, da jih prestrašijo (liberalce in Jude) in marginalizirajo. Po drugi strani je (v tem kontekstu) jasna in logična slika, zakaj so Hamas v Moskvi sprejeli kot dragega gosta in zaveznika. Hamasov sovražnik Izrael je začel kopensko operacijo. Kaj naj navaden človek počne na Kavkazu? Kričijo o rešitvi Palestine.

Včeraj so taisti meli vajo o tem, kakšno moč imajo, na svojem Dagestanskem (muslimanskem) ozemlju, koliko moči pokažejo, preden jih sankcionirajo. Potem se bodo Rusi tolkli po glavi. Spomnili se bodo primera Šamila Basajeva iz čečenske vojne. Tudi v Dagestanu in še kje drugje se bodo pojavljali poskusi kazanja moči in »reakcija«.

Slika destabilizacije na Kavkazu je očitna in popuščanje Rusov in zapoznela reakcija, kot je bila včeraj, kažeta tudi na slabost Rusije.

Bumerang se bo obrnil proti imperiju.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine